mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ψηφιακή μετάβαση με ...χιόνια

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ψηφιακή τηλεόραση με... παρατράγουδα
Από: Γιάννης Λυβιάκης

Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα Νέα"

Το σύνολο πλέον των καναλιών εθνικής ή τοπικής εμβέλειας αναμεταδίδεται ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής της Μαλάξας Χανίων καθώς σε αυτά προστέθηκε προ ημερών και το χανιώτικο 'Κρήτη 1' στον δίαυλο 57, που ήταν το μοναδικό το οποίο συνέχιζε την αναλογική αναμετάδοσή του.
Ωστόσο, πέραν από τις περιοχές που όντως έχουν λήψη με πεντακάθαρη εικόνα, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν σημεία τα οποία δεν καλύπτονται ούτε ψηφιακά ούτε αναλογικά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι ξαφνικά να μην μπορούν να δουν ούτε ένα κανάλι.
Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στην Αση - Γωνιά καθώς ο τοπικός υποσταθμός αναμετέδιδε στο χωριό με αναλογικό τρόπο, μέσω Μαλάξας, τα κανάλια που διέκοψαν το αναλογικό σήμα. Ετσι, επείγει η ψηφιοποίηση του υποσταθμού.
Επίσης, σε κάποιες άλλες περιοχές, όπως στα Περιβόλια, υπάρχουν αναφορές τηλεθεατών για μη καθαρή λήψη όλων των καναλιών.
Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιοχών που καλύπτει η Μαλάξα είναι εξαιρετική η ποιότητα λήψης.
Σε άλλες περιοχές του Νομού (Ιναχώριο, Παλαιόχωρα κ.α.) συνεχίζεται η αναλογική λήψη από τοπικά Κέντρα Εκπομπής.

ΚΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
Οι μόνες ψηφιακές συχνότητες που παραμένουν κενές είναι αυτές στις οποίες προβλεπόταν να εκπέμψουν τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ που, ως γνωστόν, έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, ενώ η λεγόμενη Δ.Τ. εκπέμπει από τη Μαλάξα στον δίαυλο 39 μαζί με το Γαλλικό TV-5 και τα δύο συνδρομητικά της NOVA.



ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Ετσι, ο χάρτης των ψηφιακών συχνοτήτων από Μαλάξα διαμορφώνεται ως εξής:
? Δίαυλος 21 (εκτός λειτουργίας): Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται για εκπομπή δημόσιων καναλιών.
? Δίαυλος 24 (εκτός λειτουργίας): Προβλέπεται για εκπομπή δημόσιων καναλιών.
? Δίαυλος 37: Εκπέμπει τοπικό κανάλι με εκπομπές για την παράδοση.
? Δίαυλος 38 (Περιφερειακά): Κύδων Tv, Κρήτη tv, Creta, My, 4U.
? Δίαυλος 39: ΔΤ, TV-5 Monde + δύο συνδρομητικά της Nova επίγεια.
? Δίαυλος 49 (Digea): Alpha, ANT1, Μακεδονία TV.
? Δίαυλος 56 (Digea): Mega, ΣΚΑΪ, Star, 902.
? Δίαυλος 57 (Περιφερειακά + Art): Νέα Τηλεόραση, ART, Κρήτη ? 1.

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Να σημειωθεί ότι θύμα του κλεισίματος της ΕΡΤ και της ψηφιακής μετάβασης έχει πέσει στα Χανιά το κανάλι της Βουλής καθώς έκλεισε ο αναλογικός του αναμεταδότης στη Μαλάξα, αλλά δεν έχει ανοίξει ο δίαυλος 24 που προβλέπεται για δημόσια προγράμματα. Ετσι προς το παρόν οι τηλεθεατές δεν μπορούν να δουν στα Χανιά το κανάλι αυτό.

Η 'ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ' ΕΡΤ ΣΤΗ ΣΚΛΟΚΑ
Επίσης, να σημειώσουμε ότι συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ-3 μέσα από τις εκπομπές των εργαζομένων που διατηρούν ανοιχτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και μπορεί τα κανάλια αυτά να εκπέμπουν μόνο από δορυφόρο ή στο Διαδίκτυο, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει και στα Χανιά, μέσα από τους πομπούς της Σκλόκας που συνεχίζει να εκπέμπει αναλογικά.
Ετσι, μέχρι και σήμερα όποιος τηλεθεατής που κατοικεί σε περιοχή η οποία έχει οπτική επαφή με Σκλόκα (Ακρωτήρι, Σούδα, τμήμα της πόλης των Χανίων, οι περιοχές του Β.Ο.Α.Κ. κ.α.) στρέψει προς τα εκεί την κεραία της τηλεόρασής του, εφόσον συντονιστεί στην αναλογική μπάντα, στον δίαυλο 27 μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της ΝΕΤ και στον δίαυλο 47 το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΤ-3. Μάλιστα, ο αναμεταδότης της ΕΤ-3 στη Σκλόκα εκπέμπει με πιο μεγάλη ισχύ και η λήψη του καναλιού είναι εφικτή σε πιο μεγάλες αποστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: