mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Σενάρια πλήρους παράδοσης στους καναλάρχες!

Δυο μέρες πριν τον 15ντάυγουστο η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις 577 προσλήψεις 2μηνιτών όλων των ειδικοτήτων για τη Δ.Τ αλλά και τις ψηφιακές συχνότητες που παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα στη ΝΕΡΙΤ. Από αύριο, το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής δηλώνει πως θα βγουν τα πρώτα δελτία ειδήσεων στο ανυπόστατο κανάλι της Δ.Τ, κίνηση με την οποία ελπίζει πως θα πέσει «μαύρο» στην εικόνα του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ από την EBU. Η Ένωση ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμα των εργαζομένων έχοντας θέσει ως προϋπόθεση τη μετάδοση ενημερωτικών εκπομπών και ειδήσεων για να «αναγνωρίσει» ως μεταβατικό στάδιο του νέου δημόσιου φορέα, τη Δ.Τ.
Και ενώ όλα αυτά γίνονται στο προσκήνιο, στα παρασκήνια οργιάζει η σεναρολογία για την παράδοση του δικτύου εκπομπής στους ιδιώτες καναλάρχες. Το σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο νέος φορέας της ΝΕΡΙΤ δεν θα μπορέσει να καλύψει με ψηφιακό σήμα όλη την επικράτεια, όπως απαιτείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της  ψηφιακής μετάβασης. Ως εκ τούτου η διοίκηση της θα αναγκαστεί στην προκήρυξη διαγωνισμού, αναζητώντας εταιρεία δικτύου πομπών προκειμένου το σήμα του δημόσιου φορέα να φθάσει σε όλη τη χώρα. Και όπως είναι γνωστό το μόνο επαρκές δίκτυο πομπών στην Ελλάδα είναι αυτό της  Digea με μετόχους τα ιδιωτικά κανάλια Mega, ΑΝΤ1, Star, Alpha και ΣΚΑΙ τα οποία είναι παράλληλα και «πελάτες» της εταιρείας τους.
Μια πιθανή τέτοια επιλογή ολοκληρώνει το μεγάλο σκάνδαλο του λουκέτου στην ΕΡΤ η οποία διέθετε το πιο ολοκληρωμένο δίκτυο πομπών και αναμεταδοτών σε ολόκληρη τη χώρα στέλνοντας σήμα από 986 σημεία της επικράτειας.
Το σενάριο ενισχύεται μετά την υπουργική απόφαση για την παραχώρηση δυο ψηφιακών συχνοτήτων στη ΝΕΡΙΤ και τον ορισμό των 34 σημείων εκπομπής σε όλη τη χώρα. Πηγές από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής συσχετίζουν τις εξελίξεις με την παρακρατικού χαρακτήρα επίθεση «αγνώστων» στα τρία βασικά σημεία εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ, στο Πήλιο, το Βίτσι και τη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα. Όπως καταγγέλθηκε ειδικά στη Λέσβο, το σήμα της ΕΡΤ κατέβασε ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού, υπόδικος σε βαθμό κακουργήματος για εκβίαση και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν δυνάμεις ...στρατού, δήλωσαν άγνοια το αρμόδιο υφυπουργείο της Δ.Τ και η αστυνομία!


Επιστολή στην EBU

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζίμ Μπουμέλα, συνυπογράφει επιστολή προς την EBU των συνδικαλιστών Γ. Σαββίδη από ΠΟΕΣΥ, Π.Καλφαγιάννη από ΠΟΣΠΕΡΤ, Δ. Τρίμη από ΕΣΗΕΑ και των εκπροσώπων της ΕΡΤ Ν. Τσιμπίδα και Μ.Νικολαρά. Στην επιστολή επισημαίνεται πως η ΔΤ δεν πληροί κανέναν όρο του χαρακτηρισμού της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, ακόμη κι αν βγάλει δελτίο ειδήσεων. Εξηγείται πως ο Π.Καψής απέρριψε την πρόταση των εργαζομένων που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ και ζητείται η συνέχιση εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ από το δίκτυο της EBU. Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν στα στελέχη της EBU πως επί 55 μέρες οι εργαζόμενοι εκπέμπουν πλήρες  ενημερωτικό πρόγραμμα και καλύπτουν ειδησεογραφικά όλα τα γεγονότα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: