mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Οι off shore του 902 ΤV προκαλούν αναταράξεις

Πηγή: "Το Ποντίκι"

Πόλεμο με επιχειρηματικές προεκτάσεις προκαλεί η μεταβίβαση του κόκκινου 902 Τν στην off shore εταιρεία «A-Orizon Media LTD» με έδρα την Κύπρο. Η παραδοχή από την πλευρά του ΚΚΕ ότι μεταβίβασε τη Ραδιοτηλεοπτική Α. Ε. στην παραπάνω εταιρεία προκάλεσε τη σφοδρή (!) αντίδραση του συγκροτήματος του ΔΟΛ, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τους στόχους της επίθεσης εναντίον αυτής της συγκεκριμένης πώλησης.
Τα «Νέα», που δεν συνηθίζουν να κάνουν πρώτο θέμα ένα τηλεοπτικό γεγονός, εκτός αν υπάρχει εύλογο πολιτικό ή επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ηγείται της επίθεσης του ΔΟΛ εναντίον της «κόκκινης μεταβίβασης».
Το ΚΚΕ κατέθεσε την περασμένη Δεύτερα τα στοιχεία του φακέλου μεταβίβασης στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όπως προκύπτει, το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 3,7 εκατ. ευρώ. Στα έγγραφα προς το ΕΣΡ, ωστόσο, δεν φαίνονται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία μεταβιβάζεται η επιχείρηση του ΚΚΕ.

Στον χορό των αποκαλύψεων για το ποιοι είναι οι πραγματικοί αγοραστές μπήκαν τα κυπριακά ΜΜΕ. Όπως έγραψε αρχικά η εφημερίδα «Αλήθεια», πίσω από την «A-Orizon Media LTD» βρίσκεται η υπεράκτια Nalotia Ventures με έδρα τα Κανάρια Νησιά.
Το μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής off shore ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και εγγράφηκε στο μητρώο Επιχειρήσεων στις 19 Μαϊου 2010 από το δικηγορικό γραφείο Πανίκου Α. Λεωνίδου.

Το «Βήμα» του ΔΟΛ συνέχισε την επίθεση για τη μεταβίβαση με δημοσίευμα πως η off shore του 902 ΤV έχει κοινό δικηγόρο με μια από τις off shore εταιρείες του Φ. Βρυώνη, η οποία εξαγόρασε το τηλεοπτικό κανάλι Zoom.

Και ενώ επιχειρηματικά η κίνηση του ΚΚΕ να πουλήσει την επιχείρηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που διέθετε κρίνεται «νόμιμη», σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της μιντιακής διαπλεκόμενης αγοράς, εντύπωση προκαλεί η σφοδρή επίθεση του ΔΟΛ, την οποία δεν συμμερίζονται τα άλλα κυρίαρχα σύμμαχα εκδοτικά συμφέροντα.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση ενός ακόμη τηλεοπτικού καναλιού στο ήδη κορεσμένο τηλεοπτικό σκηνικό ενδέχεται να ανακατέψει την τράπουλα των επιχειρηματικών συμφερόντων. Σε μια περίοδο που το Mega των ΔΟΛ και Μπόμπολα φέρεται να κινδυνεύει από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η εμφάνιση ενός νέου παίκτη στην τηλεόραση δεν είναι καλοδεχούμενη. Πολύ περισσότερο αν υποκρύπτει πολιτική στήριξη από νέα επιχειρηματικά τζάκια, με σχέσεις στο κυβερνητικό περιβάλλον. Κάτι που, αν ισχύει, θα φανεί...

Τον Σεπτέμβριο η κρίση του ΕΣΡ

Ο φάκελος της μεταβίβασης του 902 ΤV θα εξεταστεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο τέλος Αυγούστου με την επάνοδο των μελών του στην Αθήνα. Η νομική υπηρεσία του ΕΣΡ θα ζητήσει στοιχεία από την Κύπρο και θα πρέπει να ελέγξει τους μετόχους έως φυσικού προσώπου. Αυτό τουλάχιστον ορίζει η νομοθεσία. Μέχρι σήμερα το ΕΣΡ δεν διακρίθηκε για τον ενδελεχή έλεγχο σε μεταβιβάσεις εταιρειών. Η μεταβίβαση του 902 ΤV, ωστόσο θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Πολύ περισσότερο που το φθινόπωρο αναμένεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων.


Ταραχή στο ΚΚΕ
Ταράζονται πολύ οι σύντροφοι στον Περισσό με τις πληροφορίες για την μετάβαση του 902 TV που δημοσίευσε το "Π" την περασμένη βδομάδα. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι όντως το ΚΚΕ μεταβίβασε την εταιρεία του σε off shore εταιρεία και ας κάνουμε μόνο ερωτήσεις.
* Μόνο του το ΚΚΕ βρήκε τον δικηγόρο της off shore στην Κύπρο;
Και γιατί ο Σίμος Κεδίκογλου δεν έστειλε αμέσως επιστολή στο ΕΡΣ να ελέγξει την μετάβαση, όπως είχε κάνει όταν γινόταν η διαπραγμάτευση με τον Νίκο Χατζηνικολάου;
Οταν το ΚΚΕ μιλάει για φυσικά πρόσωπα, εννοεί τους δικηγόρους των off shore εταιρειών;
Κι ένα τελευταίο: Μόνο ένας υπουργός διαμεσολάβησε ή υπάρχει και δεύτερος με καλές σχέσεις με τα νέα "επιχειρηματικά τζάκια";


Κόντρα ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ για τον 902
Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο, αποτέλεσε η πώληση του τηλεοπτικού σταθμού και του ραδιοφώνου του 902, κυρίως λόγω της μεταβίβασης της άδειας πανελλαδικής λειτουργίας του σταθμού και κατ' επέκταση της συχνότητας και δη σε εκπρόσωπο του φιλοσαμαρικού επιχειρηματικού μπλοκ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η πώληση της «περιουσίας του κόμματος» ήταν μια αναγκαστική επιλογή, συνεπεία της κακής οικονομικής του κατάστασης τα τελευταία χρόνια, που έγινε προκειμένου το κόμμα να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε εργαζόμενους, ΙΚΑ, εφορία κ.λπ.

Όσον αφορά τις επιθέσεις που δέχτηκε το ΚΚΕ με αφορμή την πώληση, κυρίως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ΜΜΕ - π.χ. για αδιαφάνεια και ζήτημα δεοντολογίας όσον αφορά την πώληση συχνότητας δωρεάν παραχωρημένης -, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος τις απέδωσαν είτε σε αντικομμουνισμό είτε σε πολιτική σκοπιμότητα.
Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες προέβαλλε το σκεπτικό ότι ο 902 ανήκει σε ολόκληρη την Αριστερά κι ότι σ' αυτήν πρέπει να παραμείνει, και μάλιστα προ καιρού είχε απευθύνει πρόταση μέσω της «Αυγής» για στήριξη του σταθμού απ' όλη την Αριστερά.

Το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. Νίκος Σοφιανός είδε στενή σύνδεση μεταξύ τις αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνης του ΔΟΛ και ανοιχτά την απέδωσε στην πρόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, του συγκροτήματος Λαμπράκη «να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι η κριτική που κάνει το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλητική».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν παύει να προκαλεί αίσθηση το γεγονός της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ, εν προκειμένω στον τομέα της προπαγάνδας και των κομματικών ΜΜΕ, λόγω της οικονομικής του κατάρρευσης. Πάνω απ' όλα μένει με ερωτηματικό αν και σε τι βαθμό αυτή η διαδικασία, που αφήνει και μια εντύπωση αναντιστοιχίας μεταξύ λόγων και έργων (όσον αφορά απολύσεις κ.λπ.), θα επηρεάσει και την πολιτική του επιρροή..


Δεν υπάρχουν σχόλια: