mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα κέρδη είναι για εμάς οι απολύσεις για εσάς

Μόλις την περασμένη εβδομάδα και μετά από επέκταση της μείωσης μισθών 10% για ένα ακόμη έτος, στις Αττικές Εκδόσεις έγιναν και νέες απολύσεις. Πως λέμε λιγότεροι και φθηνότεροι για γράφουν για τα πάντα; 

(αναδημοσίευση από "Παρατύπως")

Αττικές Εκδόσεις: Τα κέρδη – κέρδη και οι απολύσεις συνεχίζονται

 Οι προκλήσεις των Αττικών Εκδόσεων συνεχίζονται. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, ξανά απολύσεις, παράταση του καθεστώτος των μειώσεων. Το επιχείρημα της κρίσης όταν ακούγεται από τον επικεφαλής του Ομίλου και πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Περιοδικού Τύπου μοιάζει ανέκδοτο.
Οι Αττικές Εκδόσεις, ακόμα και σε αυτή την ζοφερή οικονομική κατάσταση, εξακολουθούν και έχουν κέρδη: 1,267 εκατομμύρια ευρώ κέρδη προ φόρων κατέγραψε η εταιρεία στους πρώτους εννιά μήνες του 2011, σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημοσίευσε στις 21 Νοεμβρίου. Είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία ΜΜΕ στο Χρηματιστήριο που παρουσίασε κέρδη! Ακόμα και ο Όμιλος των εταιρειών, παρά την εμφάνιση ζημιών από τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ!
 Μόνο μέσα στο 2011 πραγματοποίησε:
 - Εξαγορά του ποσοστού των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας Τηλεθεατής Α.Ε. που εκδίδει το ομώνυμο περιοδικό και απορρόφησή της στην μαμά-εταιρεία. Κόστος εξαγοράς 3,075 εκατ. ευρώ! -
 Εξαγορά του ραδιοσταθμού Λάμψη FM καταβάλλοντας τίμημα 4,350 εκατ. ευρώ! 
 Στο εννεάμηνο αυτό του 2011 οι Αττικές Εκδόσεις είχαν μια μικρή μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά παρόλα αυτά τα κέρδη τους τριπλασιάστηκαν!

 Είναι, λοιπόν, παραπάνω από φανερό, ότι η επιβολή της «συμφωνίας» μείωσης των μισθών, η οποία μάλιστα ανανεώθηκε, συνέβαλε στην κερδοφορία της εταιρείας. Κι ακόμα χειρότερα οι περικοπές των μισθών των εργαζομένων, χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο εξαγορών κι επέκτασης της εταιρείας για να φθάσει να αποκτήσει «κυρίαρχη θέση στο χώρο των μουσικών ραδιοφώνων», όπως ενημερώνει τους μετόχους της.
 Να θυμίσουμε ότι η επιβολή των μειώσεων έγινε μέσα από ένα κλίμα εκβιασμών και απολύσεων. Κορυφαία αντεργατική κίνηση του μεγαλοεκδότη – ιδιοκτήτη των Αττικών Εκδόσεων η απόλυση της εκλεγμένης συνδικαλιστικής εκπροσώπου των συντακτών.
 Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων όμως προχωρά και σε νέες απολύσεις, δίνοντας ένα μήνυμα ασυδοσίας που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού ο Θ. Φιλιππόπουλος συμπεριφέρεται με τέτοιο προκλητικό τρόπο όντας πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΣΠΗΤ και του ΣΕΠΤ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.
 Ο Τύπος ζει την κορύφωση της εργοδοτικής επίθεσης. Σε αγαστή σύμπνοια όλοι οι μεγάλοι όμιλοι επιβάλουν το δικό τους Μνημόνιο, με γενικευμένη μείωση αποδοχών και αθρόες απολύσεις, με πλήρη αποδιάρθρωση των συλλογικών κατακτήσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στηρίζονται και στηρίζουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει επιβάλλει η Μνημονιακή διακυβέρνηση κυβέρνησης – τρόικας γενικεύοντας το καθεστώς μεσαίωνα που έχουν επιβάλει στα μαγαζιά τους. Την ίδια στιγμή διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι προνομίων και κυρίαρχου ρόλου στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα.
 Σε αυτή τη μάχη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα. Είναι καιρός τα συνδικάτα μας να ενοποιήσουν και να γενικεύσουν τις επιμέρους κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα, ξεπερνώντας κομματικές και κυβερνητικές δεσμεύσεις. Είναι καιρός να ξαναγίνουν κύτταρα δράσης κι αγώνα.

http://paratypos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: