mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Εκτός ελέγχου το σύστημα των media

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από την Αυγή της Κυριακής)

Εκτός ελέγχου οδηγείται το μιντιακό σύστημα, καθώς, το ένα μετά το άλλο κανάλια, και εφημερίδες συνθλίβονται πίεση της οικονομικής κρίσης, με θύματα την ενημέρωση και τη δημοκρατία και μαζί χιλιάδες εργαζόμενους που βγαίνουν μαζικά στην ανεργία.
 Τον τελευταίο χρόνο, οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί μόνο από τις εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ στο Χρηματιστήριο αναμένεται να φτάσουν τις 1.600, ενώ κινδυνεύουν να διπλασιαστούν, αγγίζοντας τις 2.200 χαμένες θέσεις εργασίας, εάν σε αυτές προστεθούν οι 800 εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» και άλλοι τόσοι του Alter.
 Έτσι, μαζί με τον πολιτικό χάρτη αλλάζει και ο μιντιακός χάρτης, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. 
Οι πρώτες κινήσεις αποτυπώνονται ήδη από το Alter ως τον Alpha και την ΕΡΤ και από την «Ελευθεροτυπία» ώς την «Αυριανή», τον ΔΟΛ και τον «Πήγασο». Τίποτα δεν είναι δεδομένο, παρά μόνο ακραία επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων των ΜΜΕ, η πτώση του τζίρου, η αύξηση των ζημιών, η μείωση των εισροών από πωλήσεις ή διαφήμιση, η ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία χρηματοδότησης.
Η στάση πληρωμών και από τη διαφημιστική εταιρεία Mass, μετά τη Leo Burnett και τα σοβαρά προβλήματα στην Upset δημιουργούν σκηνικό τρόμου στη διαφημιστική αγορά -αποκλειστικό σχεδόν τροφοδότη των τηλεοπτικών καναλιών, που προοιωνίζεται ακόμη χειρότερες μέρες. Πολύ περισσότερο όταν κυκλοφορούν ευρέως σενάρια για κρασάρισμα και άλλων διαφημιστικών.

 * Στο πεδίο της τηλεόρασης, τον τόνο δίνει ο αγώνας των εργαζομένων στο Alter, που καλούν μαζί τους όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που πλήττονται βάναυσα από της επιθέσεις τις κυβέρνησης και των εργοδοτών. Εδώ και δύο βδομάδες δέχονται προσφορές αλληλεγγύης από συναδέλφους τους, κυρίως τρόφιμα ή χρήματα, όπως π.χ. από την ΕΡΤ. Συγκινητική ήταν η προσφορά τροφίμων από τους απεργούς της «Χαλυβουργίας».

 Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν μαχητικά την επίσχεση εργασίας, δέκα μήνες μετά τον τελευταίο μισθό που έλαβαν, περιμένοντας να αποφασιστεί εάν το κανάλι θα ενταχθεί στη διαδικασία του αρ. 99 για προστασία από τους πιστωτές του. Το τελευταίο Δ.Σ. του σταθμού δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθύνοντος Συμβούλου, οπότε ορίστηκε γενική συνέλευση των μετόχων στις αρχές του νέου έτους.
 * Στον Alpha επικρατεί έντονος αναβρασμός, ενόψει της επιστροφής του παλαιού ισχυρού μετόχου Δ. Κοντομηνά, στον οποίο περιέρχεται το 70% των μετοχών που είχε πωλήσει στον γερμανικό κολοσσό RTL πριν από τρία χρόνια. Αφού αποψίλωσαν το κανάλι από προσωπικό και απομείωσαν τον ενημερωτικό του χαρακτήρα, οι Γερμανοί τα μαζεύουν και φεύγουν όπως - όπως, εφόσον δεν κατάφεραν να στηρίξουν το μοντέλο τηλεόρασης που λανσάρησαν και απέτυχε στην ελληνική αγορά.
Ερωτηματικά όμως δημιουργεί και η επιλογή του Δ. Κοντομηνά να τολμήσει ένα δυναμικό come back υψηλού ρίσκου σε μια περίοδο όπου η τηλεοπτική αγορά καταρρέει από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Δείχνει να επιχειρεί να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι, όμως σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και το πολιτικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. Εμφανίζεται να πλασάρεται στην τηλεοπτική σκακιέρα, προκειμένου να λάβει θέση στην πολιτική σκακιέρα, σε μια αβέβαιη «επόμενη μέρα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σταθμός θα τονώσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα του, πιθανόν με τη βοήθεια της δημοσιογραφικής ομάδας του «Ράδιο 9», σε κατεύθυνση αν όχι «αντιμνημονιακή», τουλάχιστον εναλλακτική. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα παραμείνει σε χαμηλό κόστος.
 * Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ φαίνεται να γλιτώνει το προηγούμενο σχέδιο για κατάργηση της ΕΤ-1 και δέκα περιφερειακών σταθμών της Ραδιοφωνίας, όχι όμως χωρίς κόστος. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρακρατήσει τα πλεονάσματα από το ανταποδοτικό τέλος (γύρω στα 55 εκ. το 2011), γεγονός που φέρνει σε σύγκρουση την ΠΟΣΠΕΡΤ με τη διοίκηση. Η απόφαση δε να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων στο μισό δημιουργεί ακόμα 300 ανέργους (100 δημοσιογράφους και 200 άλλων ειδικοτήτων) με συνοπτικές διαδικασίες, θέτοντας παράλληλα σε αμφισβήτηση και το ίδιο το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση διά του Π. Καψή ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις περί «απαράδεκτης εικόνας της ΕΡΤ από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις», την ώρα που οι εργαζόμενοι βγαίνουν σε εφεδρεία ή αναγκαστική συνταξιοδότηση, έχουν χάσει πάνω από το 30% των αμοιβών τους και οι μισοί συμβασιούχοι τις δουλειές τους.
 * Το Mega προχωρεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του στις 20 Ιανουαρίου, στην οποία προτείνεται μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών του, με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού. Στη συνέχεια προτείνεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Το κανάλι έχει προχωρήσει σε κάθε είδους περικοπές σε πρόγραμμα και μισθούς και αναμένονται ακόμα περισσότερες, καθώς αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Τα σενάρια συγχώνευσης με το Star παραμένουν στο τραπέζι.
 Στην τηλεόραση του Σκάι η διοίκηση προχωράει σε νέες περικοπές μισθών, -10%, το οποίο προστίθεται στο άλλο -10% του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: