mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

9 λόγοι άρνησης των ατομικών συμβάσεων. Και όχι μόνο στο ΣΚΑΙ

8+1 λόγοι για να μην υπογράψεις ατομική σύμβαση
Σημείωμα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του ΣΚΑΪ προς τους συναδέλφους τους

1. Δεν εξασφαλίζεις την δουλειά σου: Ο ΣΚΑΪ δεν δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει απολύσεις, αντιθέτως μας προειδοποιεί ότι απλά δεν θα κάνει πολλές.
2. Δεν κερδίζεις τίποτα από τη νέα συμφωνία: Πέρυσι θεωρήσαμε όλοι ότι θα “βάζαμε πλάτη” για να βοηθήσουμε την επιχείρηση. Το αποτέλεσμα ήταν περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, με περισσότερες ώρες δουλειάς και προσφορά του δημοσιογραφικού προϊόντος που παράγουμε και στα τρία μέσα του Ομίλου, αλλά και εκτός Ελλάδος: στο ΡΙΚ!
3. Οι απολύσεις που είναι να γίνουν θα γίνουν: Ασχέτως αν εργάζεσαι πολύ ή λίγο, ασχέτως αν προσφέρεις ή όχι και αν υπογράψεις ή όχι, η πρόσφατη απόλυση Κηπουρού και η ακυρωμένη απόλυση Τεζάρη, όπως και οι 9 απολύσεις από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι και πάλι κινδυνεύεις, ανεξάρτητα με το τι θα πράξεις.

4. Έχουμε ήδη ξεπεράσει σε απώλειες το 20%: Αυτή την περίοδο στα άλλα «μαγαζιά» οι εργοδότες ζητούν μειώσεις 20%. Εμείς έχουμε ήδη υποστεί μείωση κοντά στο 25% και μαζί με..τις μειώσεις λόγω του αφορολογήτου, έχουμε ξεπεράσει το -40%. Επίσης, στα άλλα ΜΜΕ μπορεί να ζητούν το -20% (στα περισσότερα κλιμακωτά) όμως πέρυσι και για 1 χρόνο δεν είχαν κόψει το 10% των μισθών των συναδέλφων. Με λίγα λόγια η πραγματική μείωση είναι -40% για το 2010-11 και -50% για το 2012! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
5. Τα διαφημιστικά έσοδα ανέκαμψαν: Παρά τα όσα λέει η Διοίκηση, εκβιάζοντας για άδειο ATM, τα διαφημιστικά έσοδα έχουν ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν για φέτος καθώς η πίτα μοιράζεται με λιγότερα κανάλια λόγω του Alter και της ΝΕΤ.
6. Ο πραγματικός λόγος του νέου αιτήματος για μείωση είναι ότι η Διοίκηση απλά πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει. Καθώς παραμένουμε χωρίς σύμβαση και βρισκόμαστε μέσα σε έναν γενικότερο εργασιακό ορυμαγδό, είναι τώρα μία καλή ευκαιρία για την επιχείρηση να αγοράσει τις εργατοώρες μας ακόμα φθηνότερα. Γιατί να μην το κάνει;
7. Η διοίκηση θέλει να προλάβει την εμφάνιση Σύμβασης: Αν υπογράψεις τώρα, πιθανότατα όταν θα υπάρξει σύμβαση -είτε με συμφωνία της ΕΣΗΕΑ και των Εργοδοτών, είτε με απόφαση του ΟΜΕΔ- και επανέλθει ο μισθούς σου στα επίπεδα του 2009, τότε θα επικαλεστούν την υπογραφή σου ως πιο δεσμευτική και έτσι θα μας κρατήσουν όλους και πάλι καθηλωμένους. Επίσης, όποιος θα θέλει να προσβάλλει την ατομική σύμβαση θα πρέπει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ να προσφύγει στα δικαστήρια με ότι αυτό συνεπάγεται (Κόστος δικαστικών εξόδων, ένας εργαζόμενος απέναντι σε μια νομική ομάδα ομίλου ΜΜΕ κτλ).
8. Η διοίκηση θα επικαλεστεί την πλειοψηφία δια της τρομοκρατίας: Αν υπογράψει η πλειοψηφία τότε για πιο λόγο ο κάθε ιδιοκτήτης να “συρθεί” σε διαπραγμάτευση με την ΕΣΗΕΑ; Τι θα είναι αυτό που θα τον αναγκάσει να σταματήσει τις απολύσεις αν η πλειοψηφία τον εξουσιοδοτήσει για την μισθολογική του κλίμακα και το εργασιακό του παρόν; Τίποτα!

Υπάρχουν δύο ξεκάθαροι δρόμοι επιλογής:

Ο 1ος είναι η υπογραφή και η καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις, νέες ανεξέλεγκτες απολύσεις, νέα εντατικοποίηση και υποβάθμιση της δουλειάς μας.
Νέους εκβιασμούς, νέα 18ωρα εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, νέα (υπερ)εκμετάλλευση. Αυτός ο δρόμος δεν είναι απλά καταστροφικός -συλλογικά και ατομικά-, είναι κάτι πολύ παραπάνω: Λύνει τα χέρια στην Ιδιοκτησία και ανοίγει τη πόρτα στους μισθούς των 500 ευρώ, απώτερο στόχο όλων των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.
Ο 2ος δρόμος είναι αυτός της Συλλογικής αντίδρασης που μπορεί να έρθει μόνο μέσω της ατομικής. Το δικό μας ζήτημα, με τις μειώσεις και τις απολύσεις, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία δεν είναι πλέον μόνο δικό μας. Αλλά μαζικό. Συμβαίνει παντού σε όλα τα ΜΜΕ. Και μόνο μέσα από αυτό το δρόμο της αντίστασης, μπορούμε να κερδίσουμε (ένα μέρος) της αξιοπρέπειάς μας, δίνοντας αγώνα για την υπογραφή της Συλλογικής μας Σύμβασης. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι “βάζουμε πλάτη” στην (κάθε) επιχείρηση. Ζητάμε τα βασικά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ζητάμε τα βασικά για την αξιοπρέπεια της δουλειάς μας. Ζητάμε τα βασικά για να μπορέσει ο χώρος της δημοσιογραφίας να συνεχίσει να υπάρχει. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως η επίθεση των ιδιοκτητών θα ενταθεί και δεν θα σταματήσει όσο εμείς τους δίνουμε το χώρο να το πράττουν.
Κρατάμε στα χέρια μας την τελευταία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε πραγματικά να αντιδράσουμε! Επιτέλους ας το κάνουμε!

Οι Εκπρόσωποι των Συντακτών των ΣΚΑΪ TV και ΣΚΑΪ 100,3 στην ΕΣΗΕΑ Κωνσταντίνος Δαυλός
Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.com/2011/12/81.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: