mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση με υπογραφές για να τηρηθεί η ελευθεροτυπία

Παρέμβαση εργαζομένων στη διεύθυνση της "Ε"

 Χτες, Τετάρτη 7/12/11, ομάδα εργαζομένων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.
 (από το κυριακάτικο φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και το ΕΨΙΛΟΝ) επισκέφθηκε τη διευθύντρια του καθημερινού φύλλου Κύρα Αδάμ και της επέδωσε γραπτή διαμαρτυρία, υπογραμμένη από 90 συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων και των τμημάτων.
 Η παράσταση και το κείμενο αφορούσαν την άρνηση δημοσίευσης (λογοκρισία) απαντητικού κειμένου από τον συνάδελφο Δημ. Ψαρρά στο επικριτικό και απαξιωτικό άρθρο [τόσο για τον ίδιο, τον οποίο χαρακτηρίζει «"κολλητό" τού προέδρου της ΕΣΗΕΑ», όσο και για τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, συνάδελφο Δημ. Τρίμη] από τον επίσης συνάδελφο του καθημερινού φύλλου Δ. Παπαθανασίου, που δημοσιεύθηκε στις 5/12/11.
Η στάση της κ. Αδάμ ήταν ψυχρά ευγενική, ωστόσο (και παρόλο που ήταν εμφανής η προσπάθειά της ώς το τέλος να κρατήσει τους τύπους) αρνήθηκε έντονα ότι επέβαλε λογοκρισία. Στην αρχή επιχείρησε να «αστειευθεί» ανεπιτυχώς, ισχυριζόμενη πως δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε ότι ο χαρακτηρισμός «κολλητός» αφορά τον συν. Ψαρρά, αλλά εν τέλει ανέκρουσε πρύμναν -αποδεχόμενη το οφθαλμοφανές του πράγματος- και επέμεινε πλέον στο δικαίωμα του συν. Παπαθανασίου να αρθρογραφεί «στην τακτική του στήλη» με όποιο θέμα δικής του επιλογής.

Τόνισε δε κατ' επανάληψιν πως η απάντηση του συν. Ψαρρά είναι υβριστική για την επιχείρηση, δεδομένου ότι με την παράθεση οικονομικών στοιχείων στο κείμενό του κατηγορεί αβάσιμα ως «κλεφτρόνι» τη Χ.Κ. Τεγόπουλος -- και ως εκ τούτου απέρριψε τη δημοσίευσή της διότι θα προκαλούσε στην εφημερίδα «κύκλο απαντητικών επιστολών». Το κριτήριο με το οποίο ένα κείμενο αποτελεί «άρθρο άποψης» και το άλλο απλώς «απαντητική επιστολή» και δη «αβάσιμη» είναι έξω από τη λογική μας -- κάτι που καταστήσαμε σαφές στη διευθύντρια του καθημερινού φύλλου της «Ελευθεροτυπίας».
 Όμως, είναι προφανές ότι απέχουμε από τη διευθυντική αντίληψη παρασάγγας. Τόσο όσο και από την άποψή της «είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα», στην οποία η κυρία Αδάμ επέμενε ακόμα και όταν της υπενθυμίσαμε πως εκείνη (ως συνταξιούχος) έχει πηγή εσόδων αυτούς τους 5 μήνες που εμείς (αν και απλήρωτοι) δεν γίναμε (κατά την προσφιλή της έκφραση) ριψάσπιδες και συνεχίζουμε να δουλεύουμε άνευ καταβολής δεδουλευμένων -- μετατρεπόμενοι αυτομάτως σε δανειστές ή σε μετόχους της εφημερίδας, όπως εμφατικά αναφέραμε. Κλείσαμε τη συνάντηση με το -πικρό- χιούμορ ότι τις υπογραφές μας δεν τις εμπιστευόμαστε στα χέρια της.
 Παρότι οι συνθήκες δεν το ευνοούν, θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε.
Πέρα από τον άγριο αγώνα για τα δεδουλευμένα μας, δύο υπέρτατες αξίες -η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη μεταξύ μας- δεν θα εμποδιστούν από καμιά εργοδοτική επιβολή, από κανένα διευθυντικό δικαίωμα!


 Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011 
 Προς κ. Κύρα Αδάμ, διευθύντρια της Ελευθεροτυπίας κ. Διευθύντρια, 

 Οι υπογράφοντες εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας θεωρούμε αυτονόητη τη δημοσίευση της απάντησης του συναδέλφου κ. Δημήτρη Ψαρρά σε άρθρο του συναδέλφου κ. Δημήτρη Παπαθανασίου (Ελευθεροτυπία, 5 Δεκεμβρίου 2011,
«Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ»), το οποίο είχε έμμεση, αν και σαφή, απαξιωτική αναφορά στο πρόσωπό του.
 Θεωρούμε ότι, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη του καθενός για το περιεχόμενο των δύο κειμένων, η άρνηση δημοσίευσης της απάντησης του συναδέλφου έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, με το δικαίωμα του θιγόμενου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και παράλληλα δεν τιμά την παράδοση της εφημερίδας αυτής.
 Ιδίως στις παρούσες συνθήκες όπου η έκδοση της εφημερίδας βασίζεται στην απλήρωτη εργασία όλων μας, θεωρούμε ότι η άρνηση δημοσίευσης της απάντησης επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση εντός της εφημερίδας. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε τη δημοσίευση της απάντησης του κ. Ψαρρά στο ίδιο σημείο της εφημερίδας, στο οποίο φιλοξενήθηκε το επίμαχο άρθρο.

 Ακολουθούν 90 υπογραφές.
 Ομάδα εργαζομένων της Χ.Κ. Τεγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: