mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Μετά τους νοικιασμένους "συντάκτες" στα sites και "νοικιασμένοι" τεχνικοί

Νοικιασμένοι υπάλληλοι στη "Θεσσαλία" και τρομοκρατία


Μια περίεργη κατάσταση εκτυλίσσεται στις Θεσσαλικές Εκδόσεις Α.Ε. που εκδίδουν την εφημερίδα "Θεσσαλία" στο Βόλο. Εδώ και ένα χρόνο ο εργοδότης προσπάθησε να επιβάλλει διαθεσιμότητες εργαζομένων, ενώ άρχισε να καθυστερεί τις καταβολές των μισθών. Είχαν προηγηθεί απολύσεις δυο τεχνικών, η μια από τις οποίες κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από δικαστήριο και η εργοδοσία αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει.
Τον περασμένο Μάιο επέβαλε εκβιαστικά μείωση αποδοχών 20%, πιέζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις για να μην κλείσει η εφημερίδα. Οι τεχνικοί που εργάζονται στο τμήμα προεκτύπωσης της εφημερίδας και ένας δημοσιογράφος δεν υπέγραψαν. Αυτό ήταν και η αφορμή των διώξεων.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Τεχνικών Τύπου Βόλου, από τον Ιούνιο το φύλλο της Δευτέρας εκδίδεται με ... νοικιασμένους εργαζόμενους - τεχνικού τύπου. Μια εργαζόμενη απομακρύνεται από την έκδοση και απολύονται άλλοι δυο. Οι εργαζόμενοι που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις έχουν άνιση μεταχείριση: μόνο όσοι υπέγραψαν πληρώνονται στις τακτικές ημερομηνίες. Καθημερινά οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και ένα καινούργιο πρόσωπο (ενοικιασμένο εργαζόμενο). Από 7 εργαζόμενοι στο τμήμα προεκτύπωσης απέμειναν τρεις. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με ποιο νομικό καθεστώς λειτουργεί αυτή η επιχείρηση και γιατί δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι.

Και τρομοκράτηση

Δεν μένει μόνο εκεί η εργοδοσία. Προχωρά και σε μεθοδεύσεις ανοικτής τρομοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Θ. Βογιατζής (αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσίευσε ο Ριζοσπάστης στις 4/8), ο μοναδικός δημοσιογράφος της εφημερίδας που δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση, δέχτηκε δυο επιστολές από την εταιρεία, με τις οποίες επιχειρείται να εμφανιστεί ως... υπονομευτής των σχέσεων συνεργασίας της επιχείρησης με τις τράπεζες!
Γράφει στην πρώτη επιστολή η επιχείρηση:
"Ενημερώστε μας εάν έχετε αποστείλει επιστολές στα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία "Θεσσαλικές Εκδόσεις Α.Ε." ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Απολυμένων και Απλήρωτων Εργαζομένων των Θεσσαλικών εκδόσεων την οποία επικαλείσθε ότι υπάρχει".

Η αποθράσυνση των εργοδοτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και είναι φανερό πόσο αναγκαία είναι αυτή την περίοδο η ενότητα των εργαζομένων.

Προκύπτει όμως και ένα ακόμα σοβαρό θέμα:
Η τοπική ένωση συντακτών (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), στην οποία μάλιστα ο Θ.Βογιατζής είναι μέλος, έχει λάβει θέση στο ζήτημα; Όπως επίσης, τι θέση πήρε στην επιβολή ατομικών συμβάσεων στην εφημερίδα Θεσσαλία;
Διατυπώνουμε το ερώτημα γιατί πριν λίγες μέρες, εκπρόσωποι (και) των περιφερειακών δημοσιογραφικών ενώσεων έλαβαν μέρος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα του περιφερειακού Τύπου. Ζητήματα, όπως αυτό της "Θεσσαλίας", αλλά και του "Ημερήσιου Κήρυκα" της Πάτρας (δείτε σχετική ανάρτηση εδώ), που απέλυσε το προσωπικό, αλλά συνεχίζει να... εκδίδεται τέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση;


Θα μας απαντήσει κανείς από την πολυμελή αντιπροσωπεία των δημοσιογραφικών οργανώσεων που παραβρέθηκε σε αυτή την συνάντηση;



Δεν υπάρχουν σχόλια: