mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η σειρά των ιδιωτικών media σε καθεστώς σκληρών παζαριών

Σκληρά παζάρια των ιδιωτικών καναλιών με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στα ΜΜΕ

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Κορυφώνονται οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς με την κυβέρνηση, με αφορμή τις θεσμικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις ενόψει της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και για τις νέες παρεμβάσεις για τον Τύπο. Ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, παραλαμβάνοντας το προσχέδιο αλλαγών από τον Τηλέμαχο Χυτήρη, έχει να αντιμετωπίσει εξαρχής το καυτό ζήτημα του ειδικού φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Η κυβέρνηση, αποδεχόμενη το προηγούμενο διάστημα το αίτημα των τηλεοπτικών σταθμών, πάγωσε την απόδοση του ειδικού φόρου 20% επί των διαφημίσεων, χωρίς ωστόσο να τον καταργήσει. Ο ειδικός φόρος θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2012: το ζήτημα είναι μείζον για την αγορά κυρίως επειδή θα πρέπει τους προσεχείς μήνες να καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί για το επόμενο έτος.

Στην καυτή ατζέντα των αλλαγών βρίσκονται οι προϋποθέσεις και οι όροι των «συγχωνεύσεων» στον χώρο των media.

Είναι γνωστό ήδη ότι τα τηλεοπτικά συγκροτήματα έχουν εστιάσει σε δυο μείζονα (γι’ αυτά) ζητήματα: Τη δυνατότητα «συγχωνεύσεων» προσωπικού των εταιρειών τους στο πλαίσιο των ομίλων. Και τη δυνατότητα αλλαγής του χαρακτήρα των Μέσων που κατέχουν ή ελέγχουν, από ενημερωτικά σε ψυχαγωγικά-και τούμπαλιν.

Ένα ακόμη αίτημα σχετίζεται με τη λειτουργία και την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ζητούν να υπάρχει εκπρόσωπος της αγοράς στο συμβούλιο, να υπάρχει όριο ηλικίας στα μέλη τους καθώς και να είναι δυνατή η προσβολή των αποφάσεών του στα διοικητικά δικαστήρια και όχι μόνο στο ΕΣΡ. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΡΤ, πάγιο αίτημα παραμένει η θέση των τηλεοπτικών σταθμών να εξέλθει η κρατική τηλεόραση από τη διαφήμιση. Θέμα προς συμφωνία είναι και οι αλλαγές στη διαφημιστική αγορά, κυρίως στο καθεστώς των επιστροφών. Ανοιχτό ζήτημα προς περαιτέρω διαπραγμάτευση, παραμένει η διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης στην ψηφιακή τηλεόραση. Με επίκεντρο τη βασική αλλαγή του διαχωρισμού μεταξύ «παρόχων δικτύου» και «παρόχων περιεχομένου».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, εκτός από την τηλεοπτική αγορά, βρίσκονται οι θεσμικές παρεμβάσεις στον χώρο του Τύπου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επανέρχεται το θέμα της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών στον έντυπο Τύπο, το οποίο θέτουν τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, παρότι το ζήτημα είχε παγώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το 2014.

Η πιθανή κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών, συνεπάγεται άμεσο λουκέτο για σειρά εντύπων χαμηλής κυκλοφορίας. Με δεδομένες τις αντιδράσεις που εκτιμάται ότι θα ξεσπάσουν, συζητείται η ένταξη των εντύπων σε προγράμματα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, για την ψηφιακή τους μετάβαση στο Διαδίκτυο και άλλες μορφές διανομής του ενημερωτικού περιεχομένου.

Ο υπουργός Επικρατείας είχε δηλώσει ότι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς της ιδιωτικής αγοράς. Η ΔΕΘ και οι πολιτικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εκτιμάται πως θα αναβάλλουν για λίγο την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων.

Πηγή:http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: