mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Καταργείται την επόμενη εβδομάδα το ΕΟΑ

Το "λουκέτο" στο στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. “Αυτός ο οργανισμός καταργείται την επόμενη βδομάδα, είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, αναφέροντας πως το κτίριο που νοικιάζει στοιχίζει 600.000 ευρώ το χρόνο, απασχολώντας 11 εργαζόμενους, γράφουν οι Τυπολογίες.
Ποιός όμως είναι αυτός ο οργανισμός που σύμφωνα με τον υπουργό αποτελεί παράδειγμα "κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος"; Το ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2006 από τον τότε υπουργό επί κυβέρνησης Ν.Δ Θοδωρή Ρουσόπουλο ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργει χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Στις δραστηριότητες του αναφέρονται: Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο συμμετέχει σε σειρά προγραμμάτων και αναπτύσσει συνεργασίες βάσει του ρόλου του ως Εθνικού φορέα (aggregator). Ενδεικτικά αναφέρονται:Ψηφιοποίηση της Κρατικής Ταινιοθήκης, Χαρτογράφηση Οπτικοακουστικού Υλικού, Ευρωπαϊκό πρόγραμμα videoactive κ.α
Εκπροσωπεί την Ελλάδα στα διεθνή fora IASA,(International Association of Sound and Audiovisual Archives,FIAT/IFTA International Federation of Television Archives, AMIA Association of Moving Image Archivists, κλπ) και υλοποιεί δράσεις διεθνούς εμβέλειας, όπως το 40ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικοακουστικών Αρχείων (www.iasa2009.com).
Αυτός ο φορέας θα συγκέντρωνε όλα τα οπτικοακουστικά αρχεία της χώρας, κάτι σαν εθνική κληρονομιά εικόνας. Παραμένει άγνωστο αν κατέφερε να υλοποιήσει τους στόχους του αφού η νέα κυβέρνηση δεν κινείται με αυτό το κριτήριο αξιολόγησης αλλά με ένα τυφλό γενικά μένος σε ότι αναφέρεται σε "δημόσιο συμφέρον". Ίσως πράγματι και να χρειάζεται να καταργηθεί ή να συγχωνευθεί, προκαλεί όμως εντύπωση ο τρόπος που αξιολογούνται οι φορείς του δημοσίου. Σαν μίασμα στα σχέδια(;) της κυβέρνησης για κάποιον σκοπό που ωστόσο δεν είναι ούτε εμφανής ούτε δημοσιοποιημένος.
Περισσότερα στοιχεία για το ΕΟΑ υπάρχουν στη διεύθυνση
http://www.avarchive.gr/el/
μέχρι να καταργηθεί κι αυτή.

Και το κείμενο της απομαγνητοφώνησης του υπουργού Επικρατείας από το ΣΚΑΙ:

Στην ευθύνη μου περνάει το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Πήγα να δω τι γίνεται. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο στο προαύλιο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, όπου είναι και το γραφείο μου, που θεωρούσαν όλοι, λογικό ήταν, ότι επειδή ήταν στο προαύλιο το δικό μας, ήταν και αυτό κτίριο του Δημοσίου.

Εγώ ρώτησα και έμαθα ότι πληρώνουμε μαζί με την φύλαξη πάνω από 600.000 ευρώ γι’ αυτό το κτίριο, είναι τεράστιο κτίριο όπου στεγάζονται 11 υπάλληλοι. Μόνο 11 υπάλληλοι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Έντεκα υπάλληλοι με αυτό το κόστος.

Η. ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Με αυτό το κόστος ενοικίασης και φύλαξης. Δεν είναι μόνο αυτό το τραγικό. Έχουν και τρεις νομικούς συμβούλους, οι οποίοι δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που κοστίζουν 14.000 ευρώ το μήνα στο ελληνικό δημόσιο. Αυτός ο οργανισμός καταργείται την επόμενη εβδομάδα.

Χρειάζεται να παίρνουμε τέτοια μέτρα. Όπου υπάρχει κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, άμεσες αποφάσεις, όχι καθυστερήσεις. Και έχω και άλλα τέτοια παραδείγματα στο δικό μου χώρο. Αυτό που θέλω να πω και δίνω και ένα μήνυμα από εδώ και εμπρός, είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό θα πρέπει να κάνουν όλοι στην κυβέρνηση και όλοι οι γενικοί γραμματείς και όλοι οι υπουργοί, κατά την γνώμη μου, να δουν όλους τους οργανισμούς από την αρχή, να δουν που υπάρχει πλεονασματικό προσωπικό. Υπάρχουν ενοίκια, τα οποία δεν χρειάζεται να τα δίνουμε; Μπορούν να γίνουν συστεγάσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών; Χρειαζόμαστε όλους τους οργανισμούς; τουλάχιστον στον τομέα ευθύνης του καθενός; Εμείς δεν είμαστε υπουργείο, ανήκουμε στην υπηρεσία της κυβέρνησης, στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, θα δούμε τους οργανισμούς, τους οποίους εποπτεύουμε έναν-έναν και θα κάνουμε μειώσεις δαπανών άμεσα.

Γ. ΨΑΛΤΗΣ: Κύριε υπουργέ, επιτρέψτε μου, όμως, ότι εσείς ήρθατε και αναλάβατε ένα υπουργείο από έναν συνάδελφό σας της ίδιας κυβέρνησης. Γιατί δεν είχε γίνει αυτό;

Η. ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θέλω να είμαι πολύ σαφής, γιατί ήταν μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο υπουργείο, πολύ μεγαλύτερης ευθύνης. Το δικό μου εύρος της ευθύνης όσον αφορά τους οργανισμούς είναι μικρότερο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, αναλυτικά σε κάθε χώρο που έχουμε από τα νοσοκομεία μέχρι τους οργανισμούς, μέχρι τα ασφαλιστικά ταμεία να δούμε την υπόθεση από την αρχή. Δηλαδή, να τελειώνει όλη αυτή η ιστορία με τις οργανικές θέσεις που έγιναν μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού εργαζομένων, πληθωρισμού οργανισμών και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι λείπουν συνέχεια δημόσιοι υπάλληλοι. Πως γίνεται να λείπουν δημόσιοι υπάλληλοι, όταν έχουμε περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.; Άρα είναι κακή κατανομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: