mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Περί μεθόδευσης ανακοίνωσης των μέτρων συρρίκνωσης

Από τον "Ασύνταχτο Τύπο"
Δεν έκρυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα δημόσια ΜΜΕ ο νέος κυβερνητικός ντελάλης Ηλίας Μόσιαλος. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με μέλη των προεδρείων των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ, ο νέος δραγουμάνος Τύπου των… τροικανών σοσιαληστών διερμηνεύοντας τις σκέψεις των Τζέφρη, Ραγουση, Παγκάλου και Beni the Hill, ανακοίνωσε ένα ευρύ σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί δημοσιογράφοι θα μείνουν εκτός.

Πόσοι; Οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Κάποιες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μετά τη σημερινή άτυπη κυβερνητική σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σίγουρα η κυβέρνηση των Πασόκεμον δεν θα μας τα πει όλα, διότι ενόψει ΔΕΘ, θέλει να φτιασιδώσει λίγο το σοσιαληστρικό προφίλ της που έχει στραπατσάρει από την τόση νεοφιλελεύθερη δεξιοσύνη και το χέρι – χέρι με τον Καραφυρερ.

Πάντως το σχέδιο «διάλυσης» και «αναμόρφωσης» της κρατικοκομματικής ραδιοτηλεόρασης προκειμένου αυτή να εξυπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα και φυσικά να παρέχει φιλτραρισμένη ενημέρωση ώστε να περάσουν με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις τα μέτρα σφαγιασμού των οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαού, μέσες άκρες προβλέπει:

•Τεμαχισμός και απολύσεις στην ΕΡΤ: ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει η ΕΤ1, πολλοί περιφερειακοί σταθμοί να βάλουν λουκέτο, όπως και το πολιτιστικό ραδιόφωνο 958FM της Θεσσαλονίκης και να σταματήσουν όλα τα προγράμματα στα Βραχέα. Στη χθεσινή συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες του «Α» ο Μούσια…λος ήταν ξεκάθαρος: μία ραδιοφωνική συχνότητα στη Θεσσαλονίκη και από τα βραχέα θα μείνουν όσα υπηρετούν εθνικούς σκοπούς. Οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου δεν θα θιγούν αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο με τους συμβασιούχους οι οποίοι θα ξαναπεράσουν από αξιολόγηση. Οι περιφερειακοί σταθμοί δεν θα κλείσουν αλλά θα αναμορφωθούν και οι πλεονάζοντες θα μεταχθούν ενώ παίζεται η τύχη του περιοδικού της Ραδιοτηλεόρασης και η ΕΡΤ να αποκλειστεί από την διαφημιστική αγορά. Επίσης η ΕΡΤ3 θα αναβαθμιστεί μέσω Αθηνών καθώς θα ελέγχεται κεντρικά αλλά χωρίς τοπική διοικούσα επιτροπή. Το τοπίο είναι θολό σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες καρέκλες.
•Ήταν κάποτε ένα πρακτορείο: ανάλογες μειώσεις θα γίνουν και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο που ως ΔΕΚΟ θα αναμορφωθεί. Ο Μούσια… λος είπε ότι επειδή λεφτά δεν υπάρχουν ή θα απολυθεί το 1/3 των εργαζόμενων ή θα μειωθούν κατά 30% όλοι οι μισθοί. «Επειδής» όμως πρόκειται για πονόψυχους σοσιαληστές κάποια προγράμματα της ΕΡΤ όπως στο πόρταλ, θα τα αναλάβουν εργαζόμενοι του ΑΠΕ ενώ θα οριστούν 2 επιτροπές εμπειρογνωμόνων οι οποίες μέχρι τον Οκτώβριο θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και λειτουργίας. Έθεσε βέβαια και θέμα διπλής εργασίας, θέμα που θα απασχολήσει τους διπλοθεσίτες. Με λίγα λόγια το μαχαίρι έχει βγει από το θηκάρι και για το ΑΠΕ.

Άρα εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι η κυβέρνηση δρομολογεί άμεσα το χαράτσωμα των δημόσιων ΜΜΕ, τα οποία πληρώνει ο λαός για να έχει σφαιρική και αντικειμενική πληροφόρηση. Οι Πασόκεμον δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα δημόσια ΜΜΕ. Δεν τους ενδιαφέρει το θέμα. Περικοπές και απολύσεις θα κάνουν που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φθάσουν και τις 300. Τα μούσια του Μούσια-λου περί αναμόρφωσης τα ακούμε βερεσε. Τα θέλουν φθηνά και οικονομικά και απόλυτα ελεγχόμενα ώστε να παίζουν το ρόλο του προπαγανδιστή της νέας εποχής, νεοφιλελεύθερης και σοσιαληστρικής που υμνεί τις αγορές και τον άγριο καπιταλισμό και αδιαφορεί πλήρως για τις κοινωνικές ανάγκες.

Επι παραδείγματι χθες ο Μούσια-λος, ο νέος δραγουμάνος Τύπου της μεταπρατικής σοσιαληστρικής κυβέρνησης των Πασόκεμον, ξεκαθάρισε ότι ο αποκλεισμός της ΕΡΤ από την διαφημιστική αγορά μελετάται σοβαρά. Ποιος θα κερδίσει από αυτή την επιλογή αν όχι οι καναλάρχες και οι διαφημιστές; Γιατί αποκλείουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από έσοδα; Για να είναι απόλυτα εξαρτώμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση; Γιατί αποκλείουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από μία αγορά στην οποία θα μπορούσε η όποια κυβέρνηση να χαράξει κοινωνική πολιτική; Τα δημόσια ΜΜΕ θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα φθηνής διαφήμισης προϊόντων της εγχώριας παραγωγής με έμφαση σε παραδοσιακούς κλάδους και με στόχο την τόνωση της τοπικής απασχόλησης. Δεν το θέλουν διότι αυτό δεν βολεύει τους φίλους τους στις αγορές, τους καπιταλιστές και τους μεταπράτες. Θέλουν τη χώρα υπόδουλη των πολυεθνικών και των τραπεζών. Να μην υπάρχει ίχνος τοπικής παραγωγής. Ούτε σκουπόξυλα, πατάτες η σαγιονάρες. Όλα θα τα ελέγχουν και θα τα εμπορεύονται οι καπιταληστές φίλοι και συνδαιτυμόνες τους.

Αποκλεισμοί στις συναντήσεις

Στη συνάντηση εκτός του Μούσια-λου συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΜ-Θ όπως και των άλλων Ενώσεων.

Μερικές επισημάνσεις και μερικές παρατηρήσεις. Παραμένει άγνωστο αν ο Μούσια-λος κάλεσε τα προεδρεία των Ενώσεων ή τα διοικητικά συμβούλια. Παραμένει άγνωστο αν υπήρξε ατζέντα της συνάντησης. Δηλαδή αν είχαν οριστεί συγκεκριμένα θέματα συζήτησης, αν ήταν μία απλή πρόσκληση ενημέρωσης, αν υπήρξε διαβούλευση για τη συνάντησης, αν τελικά υπήρξε προετοιμασία.

Τόσο από τα προεδρεία της ΕΣΗΕΜ-Θ όσο και της ΠΟΕΣΥ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με την συνάντηση Μούσια-λου – Ενώσεων. Οι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Τύπου στα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΜΘ και στην ΠΟΕΣΥ δεν ενημερώθηκαν από τα προεδρεία για την συνάντηση και το περιεχόμενο της. Παρότι, εγκαίρως, τουλάχιστον σε επίπεδο ΠΟΕΣΥ, ζητήθηκε από τον πρόεδρο Σαββίδη να υπάρξει ενημέρωση και να προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ώστε η Ομοσπονδία, αφού συζητήσει και αποφασίσει, να θέσει στη συνάντηση συγκεκριμένα αιτήματα και ζητήματα του κλάδου δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Επέλεξαν να λειτουργήσουν μονομερώς. Το ίδιο επέλεξε να πράξει και το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Γιατί; Μάλιστα όπως έγινε γνωστό οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜΘ είχαν προγραμματίσει δική τους συνάντηση με τον Μούσια-λο μία ώρα μετά την συνάντηση που θα είχε ο δραγουμάνος Τύπου με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ. Γιατί άραγε; Μετά από αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ τελικά έγινε μόνο μία συνάντηση.

Αυτή η μεθόδευση, διότι περί μεθόδευσης πρόκειται, να αποκλειστούν από τη συνάντηση με τον Μούσια-λο εκπρόσωποι του αντιμνημονιακού μπλοκ (δεν γνωρίζουμε αν συμμετείχε ο Γ. Ζαγγανάς ) εκθέτει για μία ακόμα φορά τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και τον τρόπο που έχουν αποφασίσει να λειτουργούν. Εμείς προειδοποιούμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα τα αγνοήσουμε. Σεβόμαστε αυτούς που μας στήριξαν από τους οποίους πήραμε μία εντολή: αγώνας και διαφάνεια. Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και όλα στο φως. Να γνωρίζουν όλοι όλα όσα υπάρχουν στο τραπέζι. Οι καιροί είναι πονηροί και όσοι πράττουν πονηρά παίζουν παιχνίδια.

Ερώτημα προς την Συσπείρωση. Τι ρόλο παίζετε συνάδελφοι; Για τον Κουμπιά δεν είχαμε αυταπάτες. Αυτή είναι η αντιμνημονιακή πολιτική; Να την χαίρεστε χέρι – χέρι. Θα επανέλθουμε επ’ αυτού σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια: