mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Περί κονδυλίων μυστικών

ΟΜΕΡΤΑ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Του Σπύρου Σουρμελίδη

(αναδημοσίευση από Παρασκευή &13)

Η κυβέρνηση έσβησε έναν κωδικό, τον 0896, που κάλυπτε τα μυστικά δημοσιογραφικά κονδύλια, συγχρόνως όμως έσβησε στοιχεία και ονόματα.
Η απόφαση του Ηλία Μόσιαλου να καταργηθεί ο συγκεκριμένος κωδικός μπορεί να έγινε λόγω της οικονομικής κατάστασης και της πίεσης για μείωση δαπανών, ανέδειξε όμως και την κατάπτυστη ιστορία της χρηματοδότησης δημοσιογράφων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Σε αυτή την ιστορία μετείχαν δύο, και οι κυβερνήσεις (δηλαδή οι πολιτικοί) και κάποιοι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι. Με τον τρόπο που γίνεται το σβήσιμο του 0896, καλύπτεται ακόμα ένα σκάνδαλο που αφορά τις πολιτικές ηγεσίες και βεβαίως το χώρο της δημοσιογραφίας.
«Δυστυχώς, αν και θα επιθυμούσαμε την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, βασική παράμετρος της αδιαφάνειας που χαρακτήριζε τη χρήση των απορρήτων κονδυλίων ήταν η μη ύπαρξη εγγράφων και η καταστροφή κάθε στοιχείου αναφορικά με τη διακίνησή τους», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος όταν ρωτήθηκε για τους αποδέκτες των κονδυλίων αυτών.



Κάθε εξουσία προσπαθεί να καλύψει τις… μαύρες ιστορίες της, αυτό κάνει και η πολιτική.
Ήταν και αυτό κοινό μυστικό, ότι οι κυβερνήσεις… βοηθούν τους φίλους δημοσιογράφους, αυτούς που τις στηρίζουν ιδεολογικά και πολιτικά. Σε μια χώρα όμως που όλα λέγονται εύκολα και γίνονται αποδεκτά ακόμα ευκολότερα, δεν θα μπορούσες να ξέρεις τι ακριβώς γίνεται. Το χρήμα όμως δεν κρύβεται (όσο μαύρο και αν είναι), αλλά κανείς δεν ήθελε να ψάξει την ιστορία. Ούτε η ΕΣΗΕΑ δυστυχώς που, εν μέσω ομηρικών συνδικαλιστικών καβγάδων, άφηνε τις μαύρες ιστορίες να περνούν, αλλοιώνοντας το δημοσιογραφικό προϊόν. (Σήμερα είναι αργά να κλαίμε για τις χαμένες θέσεις εργασίας.)
Έστω και σήμερα, έστω και αυτή την ώρα, η κυβέρνηση που έκανε ένα βήμα θετικό μήπως πρέπει να ανοίξει το φάκελο των μυστικών κονδυλίων;
Δεν ξέρουμε άλλωστε (και δεν το ισχυριζόμαστε) αν οι δημοσιογράφοι είναι οι βασικοί ένοχοι. Βασικοί ένοχοι είναι οι πολιτικοί. Κατηγορούν συλλήβδην την ελληνική κοινωνία για κλέφτες και απατεώνες, κρέμασαν στα μανταλάκια της Ευρώπης όλο τον ελληνικό λαό και θέλουν να το κάνουν και σε όσους χρωστούν στην εφορία, αλλά τους εαυτούς τους μονίμως τους καλύπτουν.
Το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε από τα κρατικά ταμεία και με κυβερνητικές αποφάσεις δεν το αποκαλύπτουν.
Ακούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μοίρασε «μαύρα» σε δημοσιογράφους. Ο προηγούμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δεν άγγιξε τον κωδικό 0896. Δεν έχουμε ούτε καν ένδειξη να το αμφισβητήσουμε. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε στους συνεργάτες του από την πρώτη στιγμή ότι λεφτά σε δημοσιογράφους δεν θα δοθούν.
Αν όλα αυτά είναι έτσι, τότε η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να καλύψει μια ακόμα μαύρη ιστορία, ένα ακόμα μαύρο ταμείο. Σφίγγεται το στομάχι σου όταν σκέπτεσαι τις συνέπειες των τυχόν αποκαλύψεων σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Όμως η ομερτά στην πολιτική πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει.
Ο κωδικός καλώς καταργήθηκε, έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα έως ότου καταργηθούν και οι συνέπειες της χρήσης του.

Πηγή:http://www.paraskevi13.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: