mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Οι αντιδράσεις για τα "λουκέτα" που εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένους

Λίγο πριν την κατάθεση αποδείξεων πως το σχέδιο της κυβέρνησης για τα λουκέτα στην ΕΡΤ δεν εξυπηρετεί κανέναν. Από τους πολίτες δηλαδή που πληρώνουν τα 4 ευρώ το μήνα για να έχουν τηλεόραση. και αντ' αυτού θα έχουν την κυβέρνηση και τους εκάστοτε στόχος της να γεμίζει τη μαύρη τρύπα των ιδιωτών. Λίγο πριν την παρουσίαση των στοιχείων από την ΠΟΣΠΕΡΤ,οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Αναδημοσιεύουμε δυο χαρακτηριστικές.

Η ΕΡΤ είναι υπόθεση του λαού – να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας για την υπεράσπισή της

Πηγή: Παρατύπως
http://paratypos.blogspot.com/

Την πλήρη αντίθεση των εργαζομένων της ΕΡΤ στα κυβερνητικά σχέδια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση κατέγραψε η χθεσινή (23/8) συνέλευση στη Μεσογείων, που ήρθε σε συνέχεια των εξαγγελιών Μόσιαλου για συρρίκνωση διά της αναδιοργάνωσης.
Η κατάργηση καναλιών, σταθμών και δραστηριοτήτων εξαγγέλθηκε μεν από τον αρμόδιο υπουργό, είχε όμως προαναγγελθεί εδώ και μήνες από τον... πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, και ήταν από καιρό διατυπωμένη απαίτηση τραπεζιτών και επιχειρηματιών της ενημέρωσης. Αποτελούσε δε δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους τροϊκανούς.
Το βασικό στοιχείο της αναδιοργάνωσης, βέβαια, δεν είναι η... αναδιοργάνωση. Είναι η μείωση του κόστους, η περικοπή θέσεων εργασίας, η περαιτέρω συρρίκνωση της ενημέρωσης του λαού. Αν ο στόχος ήταν η ενίσχυση και αναβάθμιση της ΝΕΤ, της ΕΤ3, του ΠΡΙΣΜΑ+, του ERT WORLD κλπ., αυτά μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την κατάργηση π.χ. της ΕΤ1 ή της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.
Ακόμη και στη βάση του κόστους μιλώντας, όλοι ξέρουν ότι τα κόστη δημιουργήθηκαν α) από τις στρατιές των αργόμισθων εξυπηρετούμενων, που αντάλλασσαν έναν καλό μισθό με τις "καλές υπηρεσίες" διαπλοκής, από τα ΜΜΕ στα οποία βασικά εργάζονταν, β) από τους συμβούλους που πηγαινοέρχονταν για να κάνουν εισηγήσεις, γ) από τις σκανδαλώδεις αναθέσεις έργου σε παχυλά αμειβόμενους εξωτερικούς αστέρες κ.τ.ό. Ακόμη και με όλα αυτά, η ΕΡΤ φέτος, μετά τις περικοπές που έχει επιβάλει η μνημονιακή κυβέρνηση, θα έχει οικονομικό πλεόνασμα.
Ο στόχος τους είναι να προχωρήσουμε σε μια πιο ΑΓΟΡΑΙΑ "δημόσια" ραδιοτηλεόραση που θα μοιάζει ακόμη περισσότερο με τα σκουπίδια που συνήθως σερβίρουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ στα προγράμματά τους. Κι επίσης μια "δημόσια" ραδιοτηλεόραση όπου:
α) το κράτος θα αποχωρεί από αυτήν όλο και περισσότερο,
β) θα την εξορίζει από το σύστημα τηλεθέασης, ακροαματικότητας, αναγνωσιμότητας και διαφημιστικών κονδυλίων, προς όφελος των επιχειρηματιών ΜΜΕ,
γ) θα είναι αυστηρά υπάκουη στην κυβέρνηση και στους εντολοδότες της από Ε.Ε. και ΔΝΤ,
δ) θα είναι απαλλαγμένη από ενοχλητικούς εργαζόμενους που επιμένουν να... έχουν γνώμη,



ε) θα δίνει έδαφος περαιτέρω διείσδυσης στους ιδιώτες καναλάρχες (βλ. σύμπραξη της ΕΡΤ με την ΕΙΤΗΣΕΕ για να προβάλει τις εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών),
στ) θα προσθέσει πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους στους ήδη χιλιάδες απολυμένους συναδέλφους, που θα πιέσουν κι άλλο όσους ήδη εργάζονται, θα συμπιέζει κι άλλο τις αμοιβές και θα εξαφανίζει τις ΣΣΕ,
ζ) θα βάζει βαθιά στο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας την ΕΡΤ κι έτσι θα την εξαρτά από τις ανάγκες και την ατζέντα των (ούτως ή άλλως κρατικοδίαιτων) ιδιωτικών ΜΜΕ,
η) η αναδιοργάνωση δεν είναι απλώς αναδιοργάνωση του συστήματος ΕΡΤ - έχει σκοπό να αναδιαρθρώσει όλο το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, γραφειοκράτες συνδικαλιστές, η γερμανική, γαλλική κλπ. Ραδιοτηλεόραση θα εισηγηθούν (και θα επιβάλουν) το μοντέλο διακυβέρνησης και ύπαρξης της ΕΡΤ (ανεξάρτητη επιτροπή την αποκαλεί ο Μόσιαλος).
θ) Δεν είναι ασήμαντο επίσης το τι θα γίνει η περιουσία της ΕΡΤ, για παράδειγμα στις έδρες των ραδιοσταθμών που καταργούνται. Ηδη έχουν αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους διάφοροι «επενδυτές», που αναρωτιούνται πώς θα βάλουν χέρι στο μέλι.
Η μοναδική πρόταση αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ που μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι: περισσότεροι και καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι σταθερής απασχόλησης, μεγαλύτερη επένδυση χρημάτων και πόρων, επέκταση λειτουργιών. Μόνο έτσι (και με τη θεσμοθέτηση κοινωνικού ελέγχου) μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα, αλλά και να ακουστεί η κοινωνία και οι ανάγκες της.
Η συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει ΤΟ ΘΕΜΑ για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Η ΕΡΤ δεν είναι "κάτι άλλο" που δεν τους αφορά. Τα σωματεία του Τύπου έχουν καθήκον να οργανώσουν αυτόν ακριβώς τον αγώνα και να σταματήσουν να υπεκφεύγουν και να αοριστολογούν.
Η ΕΡΤ, όμως, είναι και υπόθεση όλου του λαού. Ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις φρόντισαν να την απαξιώσουν στη συνείδηση του κόσμου, το θέμα για όλους τους παραπάνω λόγους είναι κομβικής σημασίας. Οφείλουμε να απευθυνθούμε σε όλο το λαό. Θα χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση (από όσους τουλάχιστον δεν θεωρούν την υπόθεση χαμένη), καμπάνια ενημέρωσης, συλλαλητήρια, συνεννόηση με πρωτοβάθμια συνδικάτα και ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε κάθε πόλη να "συνομιλήσουν" με τις "πλατείες" και τους "αγανακτισμένους", να εξηγήσουν ότι η συρρίκνωση της ΕΡΤ είναι ακόμη μια νίκη για τους "αλήτες ρουφιάνους καναλάρχες" και για την τρόικα. Ακόμη, μπορεί το ζήτημα να τεθεί σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρας (κι εκεί να πάρει την ευθύνη του όποιος εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος συμφωνεί με τη συρρίκνωση της δημόσιας ενημέρωσης, και να καταγγελθεί ονομαστικά και δημόσια).
Αυτά είναι λίγα μόνο από όσα πρέπει να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ομως επειδή το θέμα είναι μεγάλης σοβαρότητας, το μόνο όριο για τις δράσεις μας είναι... φαντασία.

ΥΓ. Κάτι ακόμη, εν είδει αστεϊσμού, που όμως σημειολογικά δεν είναι καθόλου αστείο: ποιοι εγκέφαλοι το σκέφθηκαν ότι υπηρεσίες της ΕΡΤ θα συστεγαστούν με υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Καταστολής του Πολίτη, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Μόσιαλου;
Τι εξυπηρετεί τελικά η συρρίκνωση του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3;
Υποβλήθηκε από radiofono.gr την Τετ, 24/08/2011 - 12:11. βραχέα κρατική ραδιοφωνία περικοπές κρατικές αποφάσεις κρατικές παρεμβάσεις Θεσσαλονίκη κεντρικό θέμα

Τι εξυπηρετεί τελικά η συρρίκνωση του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3;

Ένα από τα ξεχωριστά ραδιόφωνα του ελληνικού ραδιοφώνου έπεσε και αυτό θύμα της τροϊκανής απαίτησης για «συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών» και του έντεχνα προωθούμενου λαϊκού φανατισμού εναντίον του δημοσίου τομέα. Ενώ η ΕΡΤ3 γενικά «τη γλύτωσε» μετά από ασφυκτικές πιέσεις των τοπικών "παραγόντων", το δεύτερο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας και πολιτιστικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης 9.58fm, μαζί με τον αδερφό των βραχέων κυμάτων, έμελλε να πέσουν ατυχή θύματα συγχώνευσης. Μιας συγχώνευσης που παραμένει αναιτιολόγητη και θολή, χωρίς συνολική οικονομοτεχνική μελέτη για τα οφέλη της και χωρίς ίχνος στρατηγικής θεώρησης του συνολικού προφίλ του (εναπομείναντος) ραδιοφώνου της ΕΡΤ3.

Ελάχιστα τα κέρδη από τη συγχώνευση

Έχει ήδη γραφτεί ότι τα κέρδη από τη συγχώνευση θα είναι ελάχιστα. Στην πραγματικότητα κινούνται σε επίπεδα που θα χαρακτηρίζαμε «πενταροδεκάρες», ιδίως στην περίπτωση που τηρηθεί η (επίσης ασαφής) υπόσχεση ότι ο μεγαλύτερος όγκος των εργαζομένων θα μετακινηθεί σε άλλες θέσεις εντός της ΕΡΤ. Ο 9.58 χρησιμοποιεί σχετικά μικρές εγκαταστάσεις στην Αγγελάκη, η απελευθέρωση των οποίων ελάχιστα χρήματα θα προσφέρει στο ταμείο της ΕΡΤ3, ενώ ο πομπός του Χορτιάτη μοιράζεται εδώ και αρκετά χρόνια τις ίδιες εγκαταστάσεις με τις υπόλοιπες 5 δημόσιες συχνότητες της πόλης, κατά συνέπεια η απελευθέρωση της συχνότητας (αν αυτή δεν διατεθεί για την αναμετάδοση του νέου ραδιοσυνονθυλεύματος) θα αποφέρει ελάχιστη εξοικονόμηση. Εκτός αυτού, η μεταδιδόμενη ειδησεογραφία έχει ούτως ή άλλως μηδενικό κόστος, καθώς αποτελείται από αναμεταδόσεις του 102. Τέλος, ούτε η (σχεδόν εγκαταλελειμμένη) διαδικτυακή παρουσία και το streaming κοστίζουν κάτι, αφού «τρέχουν» κεντρικά από την ert-online στην Αθήνα.
Το αδικοχαμένο πρόγραμμα των βραχέων
Το τρίτο πρόγραμμα (τα «βραχέα») του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας αποτελεί ακόμη πιο κραυγαλέο παράδειγμα της ματαιότητας της συρρίκνωσης: ο σταθμός έχει εδώ και χρόνια συγχωνευθεί ουσιαστικά με τον 102FM. Εκπέμπει ελάχιστες ώρες την ημέρα και τις περισσότερες από αυτές διαθέτει κοινό πρόγραμμα με τον 102, ενώ δεν έχει καν ξεχωριστές εγκαταστάσεις studio. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα δεν διαθέτει δικό του πομπό, καθώς «δανείζεται» για λίγες ώρες την ημέρα έναν πομπό της ΕΡΑ5 στην Αττική, ίσα ίσα για να συνεχίσει την επικοινωνία των βορειοελλαδιτών μεταναστών και εργαζόμενων στο εξωτερικό, με τις οικογένειές τους και τους συμπατριώτες τους στα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, ωστόσο τα βραχέα της ΕΡΤ3 έχουν εδώ και χρόνια τη δική τους πιστή ραδιοφωνική κοινότητα, που συντονίζεται κάθε βράδυ «στου βοριά τα κύματα», για να ακούσει τηλεφωνήματα από φορτηγατζήδες στις εθνικές οδούς της Ευρώπης, ναυτικούς στη Μεσόγειο, μαγείρους στη Γερμανία και δεκάδες άλλους ξενιτεμένους. Ένα κοινό που σίγουρα δεν θα προσεγγίσουν εύκολα τα πολυμέσα και το internet.
Όσο για τον 9.58, πολλοί ξεκινούν αναφέροντας τη σχεδόν εικοσαετή πορεία με τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη και του Θάνου Μικρούτσικου στο ξεκίνημά του, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν την υπογραφή του εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου πολιτευτή (sic), σημερινού υπουργού οικονομικών και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενίζελου. Κατά την ταπεινή μας άποψη το παρελθόν είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην καθημερινή παρέμβαση του σταθμού στη ζωή της πόλης. Στο σήμερα, το εν λόγω ραδιόφωνο έχει καταφέρει να βρίσκεται πίσω από όλων των ειδών τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, διατηρώντας στενή επαφή με δημιουργούς και καλλιτέχνες στη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η καλλιτεχνική ζωή μιας πόλης αξίζει και μπορεί να κινείται σε διαφορετική συχνότητα από αυτή της πολιτικής ειδησεογραφίας (και κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Εξυγίανση δεν σημαίνει λουκέτο

Από τα παραπάνω γίνεται μάλλον αρκετά σαφές ότι το τρίπτυχο του δημόσιου ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης αποτελούσε ένα καλά ισορροπημένο ραδιοφωνικό φορέα με καλή οικονομία κλίμακας και ορθολογική χρήση των υλικοτεχνικών του εγκαταστάσεων, παρέχοντας τρία ραδιόφωνα στη συσκευασία του ενός. Φυσικά δεν στερούνταν τα κακώς κείμενα ολόκληρου του δημόσιου τομέα καθώς και των ιδιοτροπιών των κατά καιρούς τοπικών διοικήσεων. Ωστόσο ελπίζουμε να έγινε ξεκάθαρο ότι εξυγίανση δεν σημαίνει λουκέτο, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες μια τέτοια εξέλιξη ότι θα οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: δαπανηρό στήσιμο νέας διοικητικής δομής, αποδιοργάνωση και μείωση της απόδοσης του προσωπικού που θα κληθεί να δουλέψει σε άλλου είδους υπηρεσίες, έλλειψη ταυτότητας του τελικού προϊόντος και απώλεια ακροατών.
Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι μόλις 5 ημερών και στερούνται λεπτομερειών, οπότε γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι θα συμβεί και πώς ακριβώς. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό θα κληθεί να δώσει τα φώτα της για την υλοποίηση των αλλαγών και κάθε άλλη μελλοντική τροποποίηση. Ίσως αρκεί οι Θεσσαλονικείς να ευχηθούν οι αλλαγές να περιέχουν κάποιου είδους μέλλον και για τον 9.58 και για τα βραχέα, ίσως να απαιτείται και κάτι παραπάνω...

Πηγή: http://www.radiofono.gr/node/2837

Δεν υπάρχουν σχόλια: