mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Άρωμα κινητοπιήσεων στη ΔΕΘ

Προτάσεις Α.Ρ.ΠΑ. και Ασύνταχτου για άμεση απεργιακή απάντηση στην ΕΡΤ, «αυτολειτουργία» του 9,58 και αποχή από πρωθυπουργική συνέντευξη στη ΔΕΘ…

(αναδημοσίευση από τον "Ασύνταχτο Τύπο"

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ συνολικά είναι σε αναβρασμό. Ήδη από προχθες μετά από συνεδριάσεις της ΠΟΕΣΥ και των άλλων Ενώσεων και μετά από εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ που έγινε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αποφασίσθηκε ο κλάδος να τεθεί σε πλήρη εγρήγορση με στόχο να ανατραπεί πλήρως το πακέτο Μουσια-λου.

Η εκτίμηση όλων με πολλές βέβαια διακυμάνσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις είναι ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει σε καμία αναδιάρθρωση της ΕΡΤ αλλά σε ξήλωμα δικαιωμάτων και ιδιωτικοποίηση, στο πλαίσιο της σκληρής εφαρμογής του ταξικού και αντεργατικού μνημονιακού μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η κυβέρνησης θέλοντας να κόψει ακόμα περισσότερες κοινωνικές παροχές, θα μειώσει την «επικράτεια» της δημόσιας ΕΡΤ και του ΑΠΕ και θα παραχωρήσει ακόμα περισσότερο χώρο στους ιδιώτες και στην αγορά. Πως θα το πετύχει; Πρέπει να επισημάνουμε τρία σημεία που συνδέονται άμεσα με την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθεί τον τουρμποκαπιταλισμό στη χώρα.



Η κυβέρνηση αφενός θέλει να καταργήσει θέσεις απασχόλησης, να μειώσει μισθούς, να καταργήσει κεκτημένακαι ΣΣΕ, να αλλάξει όλη της μορφολογία της εργασίας στο χώρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αυτό θα το πετύχει με τη «σαλαμοποίηση» τη διάλυση, τη συγχώνευση και φυσικά με τις απολύσεις προσωπικού επικαλούμενη την μείωση του δημοσιογραφικού έργου. Πρώτοι στον κατάλογο είναι οι περιπου 500 συμβασιούχοι εκ των οποίων το 1/3 είναι δημοσιογράφοι. Το είπε ήδη ο Μούσιαλος. Η συνέχεια δε με την περιβόητη αξιολόγηση δεν προμηνύει τίποτα αισιόδοξο για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Αφετέρου θα κάνει περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα προς όφελος των εργολάβων της ενημέρωσης που ήδη τρίβουν τα χέρια τους με την ανακοίνωση ότι η ΕΡΤ θα αποσυρθεί από την διαφήμιση και θα κλείσει το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση με τους 11.000 αναγνώστες του. Η νεοφιλευθερη θατσερική πολιτική σε όλο της το μεγαλείο. Η μείωση της ειδησεογραφικής παραγωγής της ΕΡΤ και του ψυχαγωγικού της προγράμματος θα δώσει περισσότερο χώρο στην αγορά και θα προωθήσει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης και του πολιτισμού.
Παράλληλα βέβαια με την συρρίκνωση θα μειώσει και το δικαίωμα των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, θα χτυπήσει την ελευθερία του λόγου και θα πλήξει τον πυρήνα της δημοκρατίας που είναι η ελεύθερη έκφραση όλων. Διότι μειώνοντας τα δημόσια μέσα ενημέρωσης αποκλείει πολιτικές και κοινωνικές απόψεις αλλά και ολόκληρες περιοχές της χώρας τις οποίες τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν θέλουν ούτε να βλέπουν ούτε να ακούν. Επίσης με τη συρρίκνωση θα επιβληθεί πιο αυστηρό καθεστώς ελέγχου στην ενημέρωση με στόχο η δημόσια ραδιοτηλεόραση να αποτελεί το απόλυτο μέσο προπαγάνδας υπέρ της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Σήμερα το μεσημέρι η ΠΡΟΣΠΕΡΤ μαζι με την ΠΟΕΣΥ την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις εργαζομένων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση της ΕΡΤ προκειμένου να καταρίψουν τους ισχυρισμούς- μουσια της κυβέρνησης. Τα επόμενα βήματα θα αφορούν στην ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών ώστε να υποχρεωθούν να πάρουν θέση αλλά και την προετοιμασία γενικά του κλάδου για απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην εργασιακή συνέλευση που έγινε προχθες στην Αγία Παρασκευή ο πρόεδρος της ΠΡΟΣΠΕΡΤ Καλφαγιάννης προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν τα σχέδια Μούσιαλου και πως δεν απορρίπτουν απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα και την περίοδο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κλείσει την ΕΤ1 θα την λειτουργήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά μας, εμείς προτείναμε απεργιακές κινητοποιήσεις άμεσα, τώρα με διεκδικητικό πλαίσιο “καμία απόλυση – καμία περικοπή – καμία συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση” στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για την επιστροφή των κλεμμένων μισθών, την εργασιακή αποκατάσταση όλων των συμβασιούχων και την ανάπτυξη συνολικά της ΕΡΤ με ενίσχυση υποδομών και προσωπικού μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Προτείναμε στην ΠΡΟΣΠΕΡΤ και σε όλες τις Ενώσεις να βοηθήσουν ώστε σε περίπτωση λουκέτου, να «αυτολειτουργήσει» ο ραδιοσταθμός του 9,58 αλλά και να σκεφτούν σοβαρά την πρόταση για μπουκοτάζ της πρωθυπουργικής συνέντευξης στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η τελευταία πρόταση έτυχε μεγάλης υποδοχής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα καλύψει συνδικαλιστικά όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι Ενώσεις και πως μαζί με όλες τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον Τύπο θα επιδιώξουν να αποτρέψουν το ξεπούλημα και τη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προστατέψουν τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων. «Εκτός όλων των άλλων είναι και αγώνας για την δημοκρατία» είπε.

Σ’ αυτό το πνεύμα νωρίτερα είχε κινηθεί και η συνεδρίαση του δ.σ της ΠΟΕΣΥ η οποία αποφάσισε η πρώτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της το οποίο θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας και στο οποίο θα κληθούν να πάρουν μέρος όλες οι Ενώσεις, να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου και να καλέσει όλους τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ να πάρουν μαζικά μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Συνδικάτων που θα γίνουν το βράδυ των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Πηγή: http://asyntaxtostypos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: