mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τι συμβαίνει στο Star; Και γιατί απάντησαν οι ιδιοκτήτες σε μια 4ωρη στάση εργασίας;

Τα πράγματα σοβαρεύουν. Η ΕΤΙΤΑ προκήρυξε για αύριο Παρασκευή νέα στάση εργασίας στο Star καταγγέλλοντας τη διοίκηση του καναλιού για "εκφοβισμό". Τα δικαστήρια δικαίωσαν το σωματείο (και είναι από τις σπάνιες φορές που συμβαίνει αυτό σε απεργία). Ξαφνικά λοιπόν ολόκληρη Ένωση Ιδιοκτητών, η ΕΙΤΗΣΕΕ η οποία γενικά παρεμβαίνει απέναντι στην κυβέρνηση ή ενάντια στην ΕΡΤ και σε ότι αφορά στα κεντρικά ζητήματα των ιδιοκτητών τηλεόρασης, βγάζει μακροσκελή ανακοίνωση προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις.
Το επίμαχο είναι ότι θέλει να χρησιμοποιεί μονομελές συνεργείο στις εξωτερικές συνδέσεις. Πρόκειται για άρθρο της συλλογικής σύμβασης εργασίας το οποίο και καταργεί το Star μονομερώς. Τα όσα επικαλείται στην ανακοίνωση της η ΕΙΤΗΣΕΕ μάλλον κρύβουν με πολλά λόγια το γεγονός. Δεν θέλει να συζητήσει, όπως προβλέπει η σύμβαση, με τους εργαζόμενους και προχωρά στην κατάργηση ολόκληρης ειδικότητας μονομερώς. Γιατί διάλογος για το επίμαχο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Για αυτό το λόγο και η ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ έχει τόσο κατηγορηματικό τόνο όταν μιλά για την ευθύνη των εργαζομένων μπροστά στις εξελίξεις. Οι ιδιοκτήτες επικαλούνται τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι εκδότες επικαλούνται το Διαδίκτυο. Και στις δυο περιπτώσεις, επιτρέψτε μας, αλλά μάλλον αδιαφορούν πλήρως για αυτά. Αν ήταν αλλιώς θα κουβέντιαζαν στα σοβαρά για τη μετεξέλιξη των ΜΜΕ. Αυτό που πραγματικά τους νοιάζει είναι η μείωση προσωπικού. Σήμερα δεν θα κάνουν απολύσεις. Αύριο όμως; Όταν θα περισσεύουν ειδικότητες αφού στα συνεργεία θα υπάρχει μόνο ένα άτομο; Είναι σαν τις εφημερίδες που πάνε τους συντάκτες στα περιοδικά και μετά κλείνουν τα ένθετα και λένε, δεν σας χρειαζόμαστε, για εσάς δεν προβλέπεται προστασία αφού τα ένθετα ανοίγουν και κλείνουν...Η σύμβαση δε ισχύει και για τα συνεργαζόμενα συνεργεία τα οποία χρησιμοποιούν σε ποσοστά άνω του 40% τα τηλεοπτικά κανάλια. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ξαφνικά μπορεί να κάνει εξωτερική μετάδοση μονομελές συνεργείο...
Διαβάστε τις δυο ανακοινώσεις για το θέμα. Είναι κατατοπιστικές για το που το πάνε τα κανάλια. Και για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει το αίτημα (που θα περάσει σε νόμο) τους να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους σε ενιαίο όμιλο και όχι στις ξεχωριστές εταιρείες τους.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους



Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ότι επιχειρείται μονομερώς να αλλάξει άρθρο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται και από νόμους, την στιγμή που η Επιθεώρηση Εργασίας ρητά έχει δηλώσει… «η Υπηρεσία μας απευθύνει την έντονη σύσταση περί πιστής εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 1876/90 (αρθ. 5) περί ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο κατά την κατάρτιση της οικείας συλλογικής ρύθμισης, όσο και κατά την τροποποίηση οποιουδήποτε όρου αυτής (ενδεικτικό υπ’ αριθμ. 23107/1770/2-12-10 έγγραφο της Δ/νσης Αμοιβής Εργασίας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Τα ανωτέρω είναι απαραίτητα προκειμένου να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να επικρατεί ειρήνη στις εργασιακές σχέσεις.», θέση που παίρνει και το σωματείο και παρ ότι ακόμα και δικαστήρια που απευθύνθηκαν οι εργοδότες με σκοπό να βγει παράνομη και καταχρηστική απεργία που είχαν προκηρύξει εργαζόμενοι γι αυτό το λόγο, τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι η απεργία είναι καθ’ όλα νόμιμη που σημαίνει ότι τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν δίκαια.

Παρ’ όλα αυτά η Διοίκηση του σταθμού προσπαθεί να καταστρατηγήσει μονομερώς την Σ Σ Ε, και να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια αποφάσεις δικαστηρίων και Επιθεώρησης Εργασίας.

Εάν περάσει η προσπάθεια αυτή της Διοίκησης του σταθμού, αυτό σημαίνει το τέλος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους στα Μ Μ Ε. Όποιο άρθρο δεν τους είναι αρεστό, μόνοι τους θα μπορούν να το τροποποιούν ή ακόμα και να το καταργούν.

Ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

Με αφορμή την επαναλαμβανόμενη κήρυξη τετράωρων στάσεων εργασίας εκ μέρους της συνδικαλιστικής ηγεσίας των τεχνικών τηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:

1. Η έλευση της νέας τεχνολογίας (πολύ ελαφρότερες και αυτόματες κάμερες εξωτερικών λήψεων) στην τηλεόραση είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
2. Για το ζήτημα των εξωτερικών λήψεων, ήδη από την πρώτη μεταξύ ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΤΙΤΑ υπογεγραμμένη ΣΣΕ, είχε συμφωνηθεί ότι τα συνεργεία θα είναι διμελή «λαμβάνοντας υπόψη τον (τότε) υφιστάμενο τεχνολογικό εξοπλισμό» και ότι «εάν η τεχνολογία διαφοροποιήσει ή τροποποιήσει τον μέχρι σήμερα τρόπο εργασίας, την στελέχωση ή τις ειδικότητες, τότε οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συζητήσουν τις αλλαγές αυτές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Συγχρόνως αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν το υπάρχον τεχνικό προσωπικό στις νέες ειδικότητες που τυχόν θα προκύψουν, εφόσον δεν απαιτούνται ειδικά αυξημένα τυπικά προσόντα σύμφωνα με τον νόμο, με στόχο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.»
3. Το ισχύον νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα των επαγγελματικών προσόντων και καθηκόντων των τεχνικών τηλεόρασης (μεταξύ των οποίων δεν προβλέπονται οι ηχολήπτες), δεν υπεισέρχεται, όπως είναι φυσικό, στη σύνθεση και τον αριθμό των μελών των συνεργείων εξωτερικών λήψεων.
4. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΙΤΗΣΕΕ, όταν το πρώτον τηλεοπτικός σταθμός μέλος της προέβη σε τροποποίηση του μέχρι τότε εξοπλισμού του (προμήθευση νέου τύπου καμερών εξωτερικών λήψεων), κάλεσε και ενημέρωσε επίσημα και πλήρως την ΕΤΙΤΑ, την 1/11/2010, σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 9 της από 2005 ΣΣΕ.
5. Σε συνέχεια, ο τηλεοπτικός σταθμός STAR κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων του τεχνικών σε σχετική διαβούλευση για την εφεξής οργάνωση και τον επιμερισμό της εργασίας. Ως απόρροια του εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας (κάμερες από 10 kg σε 2,7 kg, ψηφιακή λήψη, αυτόματη ηχοληψία, κ.α.), προέκυψε ότι οι συνθέσεις ορισμένων συνεργείων εξωτερικών λήψεων, από διμελείς θα μετατραπούν σε μονομελείς. Παράλληλα, η επιχείρηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας των τεχνικών του τομέα των εξωτερικών συνεργείων για το έτος 2011.
6. Παρόλα αυτά, η συνδικαλιστική ηγεσία των τεχνικών τηλεόρασης χωρίς να έχει τεκμηριωμένο λόγο, επικαλούμενη ανύπαρκτη νομοθεσία και διαστρέφοντας το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 9 της από το 2005 ΣΣΕ, επιμένει ότι τα συνεργεία των εξωτερικών λήψεων πρέπει να είναι διμελή.
7. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση δεν ακολούθησαν τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΤΙΤΑ στην κήρυξη της τετράωρης στάσης εργασίας για το απόγευμα της Τετάρτης 26/1/2011. Η ΕΤΙΤΑ μετά από αυτό προέβη σε αναστολή της κηρυγμένης κινητοποίησης του απογεύματος της Πέμπτης 27/1/2011.
8. Ήδη η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΤΙΤΑ εξήγγειλε νέα τετράωρη στάση εργασίας, για την Παρασκευή 28/1/2011, στο διάστημα από 06:30 – 10:30. Με άλλα λόγια, επειδή οι εργαζόμενοι δεν ακολούθησαν τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, η στάση εργασίας θα γίνει το πρωί ώστε, καθώς οι εργαζόμενοι έρχονται να εργασθούν, να μην τους επιτρέπουν την είσοδο. Μέθοδος και τακτική γνωστή από το παρελθόν και καταδικαστέα.

Η επιβίωση και έξοδος από την κρίση που μαστίζει την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις επιχειρήσεις Ενημέρωσης απαιτεί εξωστρέφεια, επένδυση σε νέες τεχνολογίες και έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τους εργαζομένους. Αντίθετα η εμμονή σε κοντόφθαλμες και παρωχημένες συνδικαλιστικές πρακτικές οδηγεί στην εσωστρέφεια, στον οικονομικό μαρασμό και στην απώλεια θέσεων εργασίας.


Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2011

1 σχόλιο:

Νότης Μπένος είπε...

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια:

1) Ιδού η "νέα τεχνολογία" για την οποία συζητάμε:

http://www.sony.co.uk/biz/product/dvcamcamcorders/dsr-pd175p

Πρόκειται για μια κάμερα που θεωρείται ξεπερασμένη ακόμη και για γάμους-βαπτίσεις για την κάλυψη των οποίων κυρίως χρησιμοποιείται.

Κι εδώ είναι το προηγούμενο μοντέλο με ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες "αυτόματης ηχοληψίας", "ψηφιακής εγγραφής" και ακόμη ελαφρύτερο:
http://bssc.sel.sony.com/BroadcastandBusiness/docs/brochures/v-2194-a.pdf

Πότε κυκλοφόρησε; Το 2004, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο ΠΡΙΝ υπογραφεί η ΣΣΕ με το επίμαχο άρθρο 9.
Ενδεικτικά ένα review με ημερομηνία δημοσίευσης April 12, 2004:
http://www.camcorderinfo.com/content/sony-dsr-pd170-camcorder-review.htm

Ποια είναι η τεράστια επένδυση στη "νέα τεχνολογία" που θαρραλέα πραγματοποίησε το STAR;
Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο 2.549,69¤ προ ΦΠΑ ανά κάμερα. Ενδεικτικά:
http://www.spectratech.gr/gr/product/25767/Sony_DSR-PD175P

2) Το format λήψης και εγγραφής (DVCAM) της "νέας τεχνολογίας" προέρχεται ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ από τον προηγούμενο αιώνα (1996):

http://en.wikipedia.org/wiki/DV#DVCAM

Ενώ λοιπόν ο υπόλοιπος πλανήτης επενδύει στο HD και το 3D, στην Ελλάδα η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ικανή να αναστήσει το VHS ως "νέα τεχνολογία" αν θεωρήσει πως "συμφέρει" και παράλληλα, απ' ότι μαθαίνουμε, ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ την πρόθεση της ΕΤ να εκπέμψει σε HD.
Και κατηγορεί την ΕΤΙΤΑ για "κοντόφθαλμες και παρωχημένες συνδικαλιστικές πρακτικές".

Ας ξαναδιαβάσουμε λοιπόν την τελευταία παράγραφο-επιμύθιο (με την οποία συμφωνώ αν αντικατασταθεί το "συνδικαλιστικές" με το "επιχειρηματικές" ) του δελτίου τύπου της ΕΙΤΗΣΕΕ:

"Η επιβίωση και έξοδος από την κρίση που μαστίζει την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις επιχειρήσεις Ενημέρωσης απαιτεί εξωστρέφεια, επένδυση σε νέες τεχνολογίες και έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τους εργαζομένους. Αντίθετα η εμμονή σε κοντόφθαλμες και παρωχημένες συνδικαλιστικές πρακτικές οδηγεί στην εσωστρέφεια, στον οικονομικό μαρασμό και στην απώλεια θέσεων εργασίας."