mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Καμία παραδοσιακή "ειδικότητα" δεν περισσεύει

Πολυ-εργαλεία ναι αλλά για την ενημέρωση

από το http://www.themediaproject.gr/mediaindex.php

Δεν θέλει να ασχοληθείς πολύ με το In­ter­net. Ορισμένες μέρες μόνο φθάνουν. Διαπιστώνεις πάνω στην οθόνη του υπολογιστή πως η φύση της δουλειάς σου κρατά ακόμη το άρωμα της γοητείας της δημοσιογραφίας.
Όμως. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ωραία είναι όταν προσπαθείς, όχι πια στη φόρμα του word αλλά στο κενό διάστημα της πλαυτφόρμας σου, να αποτυπώσεις, αλλάξεις, χωρέσεις, περιγράψεις, συμπυκνώσεις το ρεπορτάζ, την άποψη, το σχόλιο ή το παραπολιτικό.
Το επόμενο βήμα ζορίζει. Είσαι δημοσιογράφος-ρεπόρτερ. Όχι εσωτερικός συντάκτης, δημοσιογράφος- υλατζής, φωτορεπόρτερ, διορθωτής.



Και εντάξει στο blog εύκολο είναι, το μαθαίνεις, γίνεται γρήγορα. Το site όμως, η πλατφόρμα ενημέρωσης έχει άλλες απαιτήσεις. Εκ της φύσεως του Μέσου. Πρέπει να αφήσεις κενά, να κάνεις επιμέλεια, να μαυρίσεις, να τονίσεις. Να αναζητήσεις φωτογραφία, να τσεκάρεις δικαιώματα, να δώσεις διαστάσεις, να ελέγξεις dbi.

Όχι η δουλειά σου δεν είναι αυτή. Ούτε καν αν έχεις γίνει πολυ-εργαλείο. Γιατί αποδέχθηκες τον χαρακτήρα αυτό, ως εργάτης της ενημέρωσης. Η δουλειά αυτή δεν άλλαξε. Πηγή παραμένει η κοινωνία, ο φορέας, ο πολιτικός, ο δρόμος.

Τα άλλα ανήκουν στις ειδικότητες των εσωτερικών συντακτών. Που είναι αυτές λοιπόν; Ποιος θα πει, θα απαιτήσει, θα προωθήσει την εκπαίδευση των δημοσιογράφων υλατζήδων, διορθωτών και όποιων άλλων απαιτούνται στην αλυσίδα παραγωγής και προώθησης της ενημέρωσης;

Μέχρι σήμερα σιωπή. Οι εκδότες που δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη δουλειά τους, είναι φανερό αυτό, φορτώνουν ολοένα και περισσότερες ειδικότητες στους συντάκτες, τους ρεπόρτερ, τους εργάτες της ενημέρωσης.

Φθάνει. Θα κλατάρουν. Δεν είναι δουλειά των ρεπόρτερ αυτή. Δουλειά τους είναι ο δρόμος, με κινητά συνδεμένα με πλατφόρμες, να γράφουν στο δρόμο από το δρόμο για το δρόμο. Και μετά να κατεβάζουν στο κινητό τους το κείμενο τους, ενταγμένο στις ηλεκτρονικές εκδόσεις από άλλους συναδέλφους τους, τους δημοσιογράφους άλλων ειδικοτήτων.

Ποιός θα αναλάβει να το κάνει αυτό;

**Σημείωση:

Το κείμενο υπέστη μικρές αλλαγές μετά σωρεία αντιδράσεων για λέξεις που δημιουργούν σύγχυση ανάμεσα σε ειδικότητες στον Τύπο σήμερα. Θα ήταν επίσης παρήγορο να κατακλυστεί η Ένωση Συντακτών ή οι εκπρόσωποι στα ΜΜΕ με αιτήματα-προτάσεις για άμεση συζήτηση περί της εργασίας μας στον Τύπο κατά τη μετάβαση του στα Νέα Μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: