mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο πρόεδρος ζητά λιγότερα κι από τους εκδότες...

Για πολλούς από το σινάφι μας τα όσα γράφει και λέει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος θα είναι μια απογοήτευση. Τη στιγμή που το σύστημα των media σείεται συθέμελα και οι εκδότες, ιδιοκτήτες επανακαθορίζουν τη λειτουργία των Μέσων τους επιλέγοντας για τους δημοσιογράφους το ρόλο του "εργάτη"-"αχθοφόρου", ο πρόεδρος του σωματείου ζητάει ...να παραιτηθούν οι συντάκτες (ούτε καν να απολυθούν για να πάρουν αποζημίωση) από τις δεύτερες δουλειές τους! Αυτή είναι η πρόταση του για την αντιμετώπιση της κρίσης στα ΜΜΕ. Α, επίσης να στηρίξει η κυβέρνηση του εκδότες με επιδότηση εργασίας και να αυξηθεί το επίδομα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
Όλα αυτά τα γράφει στο http://www.aixmi.gr/index.php/krisi-mme-kai-metra-anergia/
υπό τον τίτλο "Η κρίση στα ΜΜΕ και τα μέτρα για την ανεργία". Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα λέγαμε πως η πρόεδρος απευθύνεται απλώς στη εκλογική του πελατεία. Για να τους πείσει να εγκαταλείψουν τις δεύτερες ή τρίτες δουλειές και να κρατήσουν μόνο μια θέση στο δημόσιο.
Η κατάσταση όμως δεν σηκώνει αστεία. Και πλάκα.
Σε δυο μέρες θα ηγηθεί ως πρόεδρος της νέας συνάντησης ΕΣΗΕΑ με τους εκδότες Γιώργο Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη. Οι προτάσεις των δυο είναι ήδη γνωστές. Και θα επιμείνουν. Και στη μείωση μισθών και στις εργασιακές αλλαγές. Θέλουν απολύσεις, μείωση μισθών, 8ωρες βάρδιες, κατάργηση Σαββατοκύριακων, μία σύμβαση αορίστου χρόνου ανά Μέσο.

Εξίσου γνωστές είναι και οι προτάσεις τη κυβέρνησης. Μια θέση στο δημόσιο, μειώσεις μισθών στα δημόσια ΜΜΕ, απολύσεις συμβασιούχων, επιδότηση εργασίας με κάλυψη των εισφορών για του εκδότες, επιδότηση επέκτασης εκδοτικής δραστηριότητας στο Internet.
Διαπιστώνει κάποιος ότι η κυβέρνηση ή οι εκδότες είναι πιο ...προωθημένοι από τον πρόεδρο του συνδικαλιστικού σωματείου. Δεν λένε οι εκδότες για παράδειγμα, παραιτηθείτε από τη δεύτερη δουλειά σας. Λένε, να την έχετε αλλά με επιμίσθιο. Ενώ ο Π. Σόμπολος ζητά παραιτήσεις, στο όνομα της ανεργίας.
Καμία κουβέντα για μισθούς αξιοπρέπειας, για το ασυμβίβαστο κατοχής θέσης σε γραφείου Τύπου με δημοσιογραφική εργασία. Και το χειρότερο καμία κουβέντα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Ψυχρά και κυνικά θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει πως οι Γ. Μπόμπολας, Στ. Ψυχάρης και Π. Σόμπολος αλληλοσυμπληρώνονται με τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης στα ΜΜΕ.
Μόνο που ο Σόμπολος είναι πρόεδρος του "σωματείου" των δημοσιογράφων. Και με αυτό το ρόλο θα υπογράψει τη "νέα" συλλογική σύμβαση εργασίας για το σύνολο των συντακτών. Αν δεν υπάρξει σοβαρή αντίδραση οι προτάσεις των "3" θα γίνουν η βάση πάνω στην οποία θα μετεξελιχθούν και θα αναδιαρθρωθούν τα ΜΜΕ το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: