mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τι έμαθα για τις αλλαγές στα ΜΜΕ

Μάλιστα. Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου ετοιμάζει νέο νόμο για τα ΜΜΕ. Προσοχή όμως. Δεν αλλάζει σε βασικά σημεία τους άλλους δυο νόμους που αποτελούν λυδία λίθο για την ανάπτυξη των Μέσων όπως έγινε τα τελευταία χρόνια (και κατέληξαν εδώ που κατέληξαν). Το νόμο Βενιζέλου και του νόμο Ρουσόπουλου. Τους διατηρεί στις βασικές ρυθμίσεις τους. Και απλώς τροποποιεί ρυθμίσεις ώστε να περάσει η τηλεόραση στην ψηφιακή εποχή.
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης έδωσε τα βασικά σημεία του νέου νόμου, αφού προηγουμένως ξεκαθάρισε πως "η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στην ελεύθερη αγορά". Και έτσι θα: "παρέμβει, τακτοποιώντας τα κακώς κείμενα, θα διευκολύνει κάποιες καταστάσεις". Μετά από συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους έρχεται το νομοσχέδιο που θα κάνει διάκριση μεταξύ "παρόχου δικτύου" και "παρόχου περιεχομένου". Θα γίνει διαγωνισμός του φάσματος για την τηλεφωνία και διαγωνισμός του φάσματος για την τηλεόραση. Θα γίνει αποτίμηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Και τελικώς θα γίνει η αδειοδότηση.
Και ακόμη: Θα αλλάξουν οι ρυθμίσεις για να διευκολυνθούν οι συγχωνεύσεις μεταξύ τηλεοπτικών επιχειρήσεων ή εταιρειών ΜΜΕ.
Όσο για τους δημοσιογράφους, την ανεργία, τα λουκέτα, κ.λ.π. Κατόπιν συνεννοήσεως με το υπουργείο Εργασίας θα μπει μια ρύθμιση για επιδότηση της απασχόλησης, αρκεί ο επιχειρηματίας "να μην απολύει κάποιον για να πάρει αυτόν που θα επιδοτεί το κράτος"...

Και ενώ για την τηλεόραση φαίνεται να προωθείται πληθώρα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον Τύπο, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Δηλαδή όποιος καταφέρει να μπει στο Internet ας μπει. Όποιος θέλει κρατική επιδότηση θα πρέπει να πάει στο υπουργείο Οικονομίας και να πάρει ενίσχυση είτε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από τα ελληνικά της "ανάπτυξης".
Επιπλέον θα αλλάξουν τα κριτήρια κρατικών δημοσιεύσεων για τον Τύπο όπως και τα κριτήρια δημοσίευσης ισολογισμών. Γιατί, όπως είπε ο Τ. Χυτήρης, η κυβέρνηση το είπε ήδη "οι ρόλοι είναι διακριτοί" και δεν παρεμβαίνει ούτε στις Τράπεζες ούτε αλλού.
"Να ξεχάσετε την διαπλοκή όπως την ξέρατε" ήταν η επωδός.
Δηλαδή με απλά λόγια, εμείς θα φτιάξουμε τη νέα ηλεκτρονική διαπλοκή με άλλους, τους δικούς μας όρους.
Όποιοι εκδότες αντέξουν, άντεξαν.
Αυτό κατάλαβα από τις μη ρυθμίσεις για τον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: