mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σενάρια νέων κεφαλαίων στα ΜΜΕ, αλλαγές στα πρόσωπα της TV**

Στην Πράγα
** Τα μικρά των ΜΜΕ

** Κοιτάμε τις στάχτες στο καμένο τοπίο των ΜΜΕ. Όμως...Συμβαίνουν αυτό ακριβώς το διάστημα διάφορα ενδιαφέροντα. Γιατί τα ΜΜΕ μυρίζουν και ακολουθούν τη μυρωδιά του χρήματος, ε, συγγνώμη, της ανάπτυξης ήθελα να πω.
** Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στο Μάξιμου, ας πούμε, έχει μεγάλη σημασία και για τα ΜΜΕ. Θα κρίνει πολλά, λένε οι ειδήμονες, αν η ρώσικη εταιρεία εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ. Διάφοροι και έως σήμερα άγνωστοι στην Ελλάδα, επιχειρηματίες με ογκώδες χαρτοφυλάκιο στη Ρωσία και ελληνικές πιθανόν ρίζες, άρχισαν δειλά-δειλά να ...διαφημίζονται στα ΜΜΕ. Να, κάτι πορτρέτα επιτυχιών σε κυριακάτικες εφημερίδες παραδοσιακών εκδοτών, να κάτι 3λεπτά ρεπορτάζ σε δελτίο της κρατικής τηλεόρασης.
** Από τα πλέον κυκλοφορούντα σενάρια είναι αυτό πως μετά τους ισολογισμούς, τελειώνει και το θέμα της διανομής στον Τύπο. Τώρα με ποιο ακριβώς τρόπο, θα κριθεί και από τα εκδοτικά συγκροτήματα, ήτοι τους μετόχους των δυο Πρακτορείων, «Άργος» και «Ευρώπη».
** Τις επόμενες μέρες θα εκδηλωθούν οι πραγματικές προθέσεις των μετόχων της «Τήλετυπος» για το πόσα χρήματα θα δώσουν στην αποφασισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 ως 20 εκατ. ευρώ. Στο κανάλι πάντως άρχισαν πάλι να σέρνονται οι φήμες για περικοπές και απαιτήσεις των μετόχων (Μπόμπολας) για μειώσεις μισθών. Ξανά ο Ηλίας Τσίγκας, διευθύνων σύμβουλος του Mega φέρεται να δηλώνει πως αποκλείεται να Πέσουν άλλο οι αμοιβές, γιατί πάει το Mega, αλλάζει πλέον χαρακτήρα και χάνει τη δυναμική του ως κυρίαρχος ενημερωτικός σταθμός.
** Στα κανάλια κυριαρχεί ο φασιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής. Να, ο Γιώργος Τράγκας παρά τα όσα μύρια γράφτηκαν, είχε πάλι καλεσμένο στο ΣΚΑΙ τον αρχηγό της νεοναζιστικής οργάνωσης. Αφού έγινε ο χαμός στη Βουλή. Τόση πρεμούρα πια για τους φασίστες;  Μήπως τελικά κολλάει η πληροφορία πως αναζητούν με τα απαραίτητα χρήματα ανά χείρας, τηλεοπτικό κανάλι και εκπομπές για να αποκτήσουν δική τους ώρα προβολής; 
** Είδηση υπό διωγμό Η Έκθεση φωτογραφίας "Είδηση υπό διωγμό" που οργάνωσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να παρουσιάσει με φωτογραφικά ντοκουμέντα τη βία που υφίστανται οι φωτορεπόρτερ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους - ιδίως στην κάλυψη διαδηλώσεων και κάθε είδους κοινωνικής διαμαρτυρίας- μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Την πρόσκληση απηύθυνε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά.
** Είδηση υπό διωγμό (2) Από τις ανώνυμες εμπρηστικές οπαδικές ιστοσελίδες, που προτρέπουν σε βία, θα ξεκινήσει την έρευνά του ο αθλητικός εισαγγελέας Α. Κορέας, που διερευνά τη μηνυτήρια αναφορά αθλητικών συντακτών. Οι αθλητικογράφοι, με πρωτοβουλία του ΠΣΑΤ, καταγγέλλουν ιστοσελίδες για δυσφημιστικά δημοσιεύματα, προσπάθεια εκφοβισμού, απειλές, εκβιασμούς, ακόμα και τη φυσική βία εναντίον τους.
** Είδηση υπό διωγμό (3) Ύβρεις και σεξιστικά σχόλια εκτοξεύει η Χ.Α. εναντίον της Έλλης Στάη, την οποία κατηγορεί ότι δεν προωθεί τον "πλουραλισμό" και την αντικειμενικότητα στην ΕΡΤ και ότι χαρακτηρίζει τη Χ.Α. "νεοναζιστική ακροδεξιά". Η Στάη απαντάει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να αποκαλεί με την ίδια "ιδεολογική ταυτότητα" τη Χ.Α. όσο το επιβεβαιώνουν τα στελέχη της λόγω και έργω.
** Τρομοκράτηση στοπ Απέρριψε το δικαστήριο την προσφυγή της εργοδοσίας του Star κατά της απεργίας της Πρωτομαγιάς που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Η απεργία κηρύχθηκε σε τρία κανάλια που αρνήθηκαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, το Star, το Mega και τον Σκάι. Μόνο το Star όμως προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας μάλιστα τη φυλάκιση του προέδρου Δημήτρη Τρίμη. Οι νομικοί του καναλιού όμως είχαν εγκαίρως αναδιπλωθεί αποσύροντας το σκέλος της αγωγής που ζητούσε τη φυλάκιση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ. ** Στον αντίποδα της υπερπροβολής της Χ.Α. γεγονότα όπως η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ του Associated Press Νίκου Γιακουμίδη και η φυλάκιση του για λίγες ώρες στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, δεν συγκίνησε τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τους δημοσιογράφους. Το «έγκλημα» του ήταν πως φωτογράφιζε άστεγο έξω από κατάστημα κοσμημάτων, απέναντι από γνωστή Τράπεζα.
** Αλλά κάτι τέτοιες ειδήσεις αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Για αυτό συστάθηκε προφανώς η ομάδα εργασίας για την προώθηση του branding της Ελλάδας. Με ταρατατζούμ στη διεθνή αγορά. Και ποιοι μετέχουν σε αυτήν; Μα, τα μέλη της «Ομάδας αλήθειας» του μεγάρου Μαξίμου. Ανάμεσα σε άλλα στελέχη της αγοράς στην ομάδα Task Force βρίσκουμε τα ονόματα των Γιώργου Μουρούτη και Δημήτρη Πτωχού. Το γεγονός ότι οι δυο καταγγέλθηκαν για την παραποίηση του βίντεο των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου, προφανώς μετράει στα υπέρ τους για την προώθηση της εταιρικής ταυτότητας της χώρας.
** Στην Κάντζα πάντως οι αλλαγές στον Alpha προχωράνε με ανεξήγητους ρυθμούς. Η παλιά φουρνιά στελεχών απομακρύνεται με διαζύγια κοινή συναινέσει.  Εκτός Alpha βρέθηκε η Αγλαΐα Λάτσιου, στέλεχος της εταιρείας παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Τη θέση της πήρε ο Κώστας Σούσουλας, της ομάδας Λάκη Λαζόπουλου. Και εκφράζονται πολλά ερωτήματα για το μέλλον σχεδόν όλων των παρουσιαστών, ανάμεσα τους και της Ελένη Μενεγάκη. Νομίζουμε πως κριτήριο θα είναι η συμφωνία τους για την κάθετη πτώση των συμβολαίων τους.
** Ο Λάκης Λαζόπουλος επιβεβαίωσε το τέλος της εκπομπής «Αλ τσαντίρι news». Δυο ή τρία θα γίνουν, είπε σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Γιατί ετοιμάζει την ελληνική σειρά για τον Alpha.
** Στα γραφεία Τύπου των οργανισμών του δημοσίου, όπως μαθαίνουμε, απαιτούν να αρχίσουν οι δημοσιογράφοι να χτυπάνε κάρτα. Κι όπως είπαν οι επικεφαλής, το κάνουν στην ΕΡΤ και το ΑΜΠΕ!
** Διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ θέλει η Ευρωβουλή και για αυτό πρότεινε την επικαιροποίηση της ισχύουσας Κοινοτικής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συζήτηση γίνεται για τη σύγκρουση συμφερόντων, την αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την ανελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου.
** Στην Κύπρο πάλι μαζί με το μνημόνιο μέτρων, έρχεται η συρρίκνωση στο ΡΙΚ. Το ΔΗΣΥ ανακοίνωσε στη Βουλή πως είναι έτοιμο να καταθέσει τροπολογία για την απαγόρευση μετάδοσης διαφημίσεων στο ΡΙΚ. Εννοείται ότι δεν θα αυξηθεί η κρατική ενίσχυση. Και ακόμη βγήκαν σενάρια πως είναι έτοιμοι στην Κύπρο να πάρουν πίσω από το ΡΙΚ την άδεια ψηφιακής πλατφόρμας που δόθηκε. Γιατί τα ιδιωτικά κανάλια δεν μπορούν να πληρώνουν την ιδιωτική πλατφόρμα ψηφιακής.
** Ο Γ.Τράγκας λέει “δεν πουλάει” τους φίλους του. Έτσι απάντησε σε ερωτήσεις αν θα φύγει από τον Real για να πάει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ που μάλλον του προσφέρει διπλάσια αμοιβή. Ο Real πάλι επιτρέπει τους παραγωγούς να έχουν δεύτερη θέση εργασίας. Να, ο Γιώργος Γεωργίου απέκτησε τηλεοπτική εκπομπή στο Action 24.
** Ο Δ. Ρίζος και ο γιος του Απόστολος Ρίζος πάντως καταδικάστηκαν με αναστολή 4μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 20 και 10 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, μετά από μήνυση εργαζόμενης του Αδέσμευτου Τύπου. 
** Η κρίση φέρνει ευκαιρίες... Γι αυτό και ο εκδότης-δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσοςμαθάινω ότι εκτός από τις εφημερίδες που έχει, ασχολείται με το πολυτελές εστιατόριο που έφτιαξε εντός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Μύκονο. Λέτε να γίνει η ευκαιρία του;
**Κλέβοντας από τους φτωχούς Ένα ακόμα ντοκιμαντέρ της σειράς "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου διακρίνεται στο εξωτερικό. Το "Κλέβοντας από τους φτωχούς", που έκανε πρεμιέρα στη ΝΕΤ τον Ιούνιο του 2011, απέσπασε το βραβείο Crocevia, στο Φεστιβάλ της Γης (Festival delle Terre) στη Ρώμη. Το ντοκιμαντέρ στρέφει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην παράνομη αλιεία, που καταδικάζει φτωχούς λαούς στην εξαθλίωση, κάτι που χρήζει άμεσης διεθνούς παρέμβασης, επεσήμαναν οι διοργανωτές.
** Πίσω στη δουλειά Με αποφάσεις δικαστηρίων απολυμένοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ επιστρέφουν στην εργασία τους. Μία περίπτωση τεχνικού του Alpha Radio που απολύθηκε γιατί δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση εργασίας. Δεύτερη περίπτωση δημοσιογράφος που επιστρέφει στη "Δημοκρατία" κερδίζοντας προσφυγή για καταχρηστική απόλυση, ενώ άλλη δημοσιογράφος επιστρέφει στην "Espresso".

Δεν υπάρχουν σχόλια: