mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Περί δημοσιογραφίας, φιμωμένων συντακτών


 Τι έχουν πάθει οι δημοσιογράφοι και δεν μιλάνε;

Κείμενο δημοσιεύμενο στο Hot Doc τον Μάρτιο 2013

Η πλήρης ενσωμάτωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην επιχείρηση λοβοτομής της κοινωνίας, ειδικά για την Ελλάδα, έχει και αιτία και εξήγηση. Το δυσκολότερα κατανοητό είναι η προθυμία της πλειονότητας των επαγγελματιών της ενημέρωσης να το βουλώνουν. Δεν μιλάμε για τους ενσωματωμένους, τους προβεβλημένους, αυτούς που εξαρχής και με πλήρη συνείδηση αντάλλαξαν τη θέση στον αέρα, FΜ και UHF με την είσοδο τους στο κλειστό κλάμπ των χειραγωγητών, με αντίστοιχη ανταμοιβή σε χρήμα(υψηλούς μισθούς) και εξουσία (αναγνωρισιμότητα, διαμεσολάβηση συμφερόντων). Αυτοί εξυπηρετούν πλέον και τα δικά τους συμφέροντα. Όσο το ρήγμα ανάμεσα στην ελεγχόμενη ενημέρωση και την πραγματικότητα βαθαίνει, προστατεύουν τους μισθούς και την εξουσία τους.
 Μιλάμε για τους  δεκάδες εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενους δημοσιογράφους, αυτούς που γνωρίζουν τα όρια της λογοκρισίας και τελούν σε καθεστώς αυτολογοκρισίας στα Μέσα τους, τηρώντας παράλληλα τους μίνιμουμ κανόνες δεοντολογίας και δημοσιογραφικής ηθικής. Στο πρώτο στάδιο της μνημονιακής επέλασης, με την εφαρμογή σε μαζική κλίμακα στα ΜΜΕ του δόγματος του σόκ, υπήρχε μια δικαιολογία για όλους. Η κρίση. Η οποία και παρέσυρε πριν από όλους τους άλλους κλάδους, το δημοσιογραφικό, πετώντας εκτός Μέσων και αγοράς, εκατοντάδες ανθρώπους.
Μετά ήρθε η δικαιολογία της αγοράς, πως δεν αντέχει τόσα πολλά Μέσα με τόσους πολλούς εργαζόμενους. Άλλη μια φενάκη όπως αποδεικνύεται σήμερα, στο μυαλό των απασχολούμενων στην αλυσίδα παραγωγής προπαγάνδας και χειραγώγησης. Αποδέχθηκαν και πάλι τις διώξεις όσων συναδέλφων τους επέμεναν στην υποχρέωση να διατηρούν αποστασιοποιημένη από τα εκδοτικά συμφέροντα, τη δημοσιογραφική φωνή τους. Σήμερα που η χειραγώγηση εισήλθε σε ένα νέο στάδιο, του ολοκληρωτικού ελέγχου και τρομοκράτησης κάθε αντίθετης φωνής, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ούτε και εξήγηση.
Τα Μέσα παραμένουν άφθονα, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά ένα τουλάχιστον τρίτο, στα περισσότερα ΜΜΕ δεν πληρώνουν ούτε τους ελάχιστους μισθούς των ατομικών συμβάσεων, στα Μέσα που πληρώνουν ξεκαθαρίζεται πως θα απομείνουν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Η επόμενη φάση στο τοπίο των ΜΜΕ είναι να εργάζονται σε αυτά υπόδουλοι, χωρίς δική τους γνώμη, φερέφωνα ολοκληρωτικών έως και φασιστικών απόψεων. Όπως θέλουν να μετατρέψουν τις αγορές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τριτοκοσμικές, έτσι και τα ΜΜΕ θα λειτουργούν σε συνθήκες τριτοκοσμικών χωρών. Με άφωνους, προθυμικογράφους και με συλλήψεις ή φυλάκιση για όσους τολμούν να μιλάνε και να γράφουν. Σας φαίνεται μακρινό ενδεχόμενο αυτό; 

Από τη στήλη ΑποΤΥΠΟματα, Ματίνα Παπαχριστούδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: