mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Θητεία σοβιετικού προέδρου ο Ι.Λασκαρίδης

Το ΕΣΡ στην υπηρεσία του παλαιο-δικομματισμού και των καναλιών

Της Αγγέλας Νταρζάνου
Στην Αυγή της Κυριακής 

Σε ένα μπαράζ άδικων και ατεκμηρίωτων αποφάσεων έχει περιέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το τελευταίο διάστημα, ιδίως δε τα τελευταία τρία χρόνια, με την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών από τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Με σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και συχνά με επιχειρηματικές "προτιμήσεις" το ΕΣΡ ως μηχανισμός ιδεολογικής καταστολής, παρεμβαίνει είτε με καθωσπρεπισμό για να απαγορεύσει ο,τι κινείται στη σφαίρα της κριτικής απέναντι στις υφεσιακές πολιτικές, είτε κάνει τα στραβά μάτια σε τρανταχτές παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, όταν εξυπηρετούν το δόγμα σου σοκ.
Τον τόνο της πολιτικής του ΕΣΡ δίνει ο πρόεδρος, τέως δικαστικός Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος - παντελώς άσχετος με την κουλτούρα της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ τότε, όσο και σήμερα- ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, τον Ιούνιο του 2002 και μία από τις πρώτες αποφάσεις του, που σηματοδότησαν εγκαίρως την αντίληψη "πνεύμα και ηθική" που ακολούθησε ήταν το πρόστιμο για το gay φιλί σε σειρά του Παπακαλιάτη. 
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρόεδρος θα εξαντλήσει και την 6η παράταση της θητείας του, ώς τον Ιούλιο του 2013. Σύνολο, 11 χρόνια, σοβιετικού τύπου πρόεδρος. Που σημαίνει: τρία χρόνια περισσότερα από τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία 4 + 4 χρόνια, μια τρίτη θητεία δηλαδή. Ευθύνεται ο ίδιος; Το βέβαιο είναι ότι αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμος για το σύστημα, το εκάστοτε κυβερνητικό και το κυρίαρχο μιντιακό. Είναι ο πρόεδρος με τη μακράν μεγαλύτερη θητεία σε σχέση με όλους τους προέδρους, καθώς έχει κατορθώσει να μετατρέψει μια Ανεξάρτητη Αρχή, στην υπηρεσία του πολίτη, υποτίθεται, σε μια Αρχή στην υπηρεσία:

(α) του παλαιο-δικομματικού συστήματος ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και των εκάστοτε προέδρων της Βουλής και

(β) του ισχυρού μιντιακού συστήματος, με προτίμηση στην ΕΡΤ και το MEGA

Ήδη από το 2010 έχει λάβει πλήθος αποφάσεων με υψηλά πρόστιμα κατά ενημερωτικών εκπομπών που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση (ιδίως σε περιφερειακά κανάλια της Αττικής τύπου Εxtra την περίοδο Γ.Παπανδρέου) αλλά και σε χιουμοριστικές και σατιρικές εκπομπές που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση, όπως η Ελληνοφρένεια στον Real FM, το Αλ Τσαντίρι Νιουζ του Λ.Λαζόπουλου στον ALPHA και το Ράδιο Αρβύλα του ΑΝΤ-1, με επίφαση αδικήματα όπως "απρεπές λεξιλόγιο", "χαμηλή ποιοτική στάθμη", "υπέρβαση των ανεκτών ορίων της σάτιρας" αλλά και ... "έλλειψη σεβασμού στην έννομη τάξη".

Το ΕΣΡ όμως έχει λάμψει και δια των παραλείψεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απουσία ελέγχου για τον τρόπο κάλυψης των καναλιών και ιδίως του MEGA, το οποίο έχει ιδιοκτησιακό σύμφέρον, στις κινητοποιήσεις εναντίων των Μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Παρά τις καταγγελίες, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία έρευνας.

Παράλληλα, η “ασυλία” που δίνει στη μετάδοση ρατσιστικών, ξενοφοβικών κλπ απόψεων της Χρυσής Αυγής, χωρίς ουδεμία παρέμβαση, παρά το ισχυρό αντιρατσιστικό οπλοστάσιο και στη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, είναι στοιχείο το οποίο προέκυψε τον τελευταίο χρόνο, επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι έχει τσακίσει τον Real FM στα πρόστιμα για εκπομπές του Τράγκα εναντίον της πολιτικής της Γερμανίας στην Ευρώπη, όταν για την τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ με τέσερεις καλεσμένους χρυσαυγίτες, σφύριζε αδιάφορα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: