mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Προσλήψεις γραμματέων στην ΕΡΤ, έξοδος του ΔΟΛ από το Χ.Α*

*media news, τα μικρά του Πάσχα

**Πέντε μέρες απεργούν στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Από τη Μεγάλη Πέμπτη ως και την Δευτέρα του Πάσχα. Καμία απάντηση από τους ιθύνοντες. Για την αποκαλυπτική συνέντευξη Τύπου, τα στοιχεία των «ημετέρων» σχολιαστών και μη, τις αναθέσεις εξωτερικών και μεικτών παραγωγών, δεν έγινε ούτε δα σχολιάκι από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους και εποπτεύοντες. Ούτε ένα.
**Έγιναν όμως προσλήψεις! Μάλιστα, στο ραδιομέγαρο. Γιατί και ο νέος διευθύνων σύμβουλος χρειάζεται τους δικούς του ανθρώπους.
** Με σύμβαση Π.Ε.Θ λοιπόν προσλαμβάνονται η γραμματέας Κατερίνα Αβραμίδη για να «συντονίζει το έργο της υλοποίησης των αποφάσεων του ΔΣ και των εξουσιοδοτήσεων που δίνονται στον διευθύνοντα σύμβουλο», με αμοιβές 2.000 ευρώ. Μάλλον τη ρίξανε. Άλλες γραμματείς γενικών διευθυντών προσελήφθησαν και με 3.000 ευρώ μεικτά.
** Άσχετα αν ακόμη είναι απλήρωτες γιατί, μάλλον από αστοχία των υπηρεσιών, τις ενέταξαν στο προσωπικό των συμβασιούχων εργασίας. Έτσι οι 20 και βάλε γραμματείς σε γραφεία διευθυντών και γενικών, δεν μπορούν να πληρωθούν μέχρι να ανανεωθούν οι συμβάσεις ή να βρεθεί άλλη λύση, όπως π.χ πρόσληψη για έκτακτες ανάγκες.
** Η δεύτερη πρόσληψη είναι στελέχους της αγοράς. Του Ιωάννη Λαγγάκη που με αμοιβές 3.450 ευρώ αναλαμβάνει το έργο του συντονισμού στα διοικητικά-οικονομικά. Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση που λέγαμε
** Για να κλείσουμε με την ΕΡΤ, θα πληρώσει και το δήμο Αθήνα με το ποσό των 5.689 ευρώ για απλήρωτες κλήσεις!
** Προς εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ προχωρά ο δημοσιογραφικός κλάδος. Οι εκλογές θα γίνουν στις 17 και 18 Ιουνίου και ήδη άρχισε ο πυρετός της προεκλογικής περιόδου.
** Αντί η συζήτηση να αφορά τα ουσιώδη του κλάδου και τα προβλήματα, αφορά τη στάση των συνδικαλιστών. Και μάλιστα με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Συγκεκριμένοι συντάκτες για παράδειγμα με θέσεις και δουλειά σε οργανισμούς του δημοσίου, ζητάνε το λόγο γιατί λάμβαναν το επίδομα επίσχεσης εργασίας συνδικαλιστές, όπως ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης, ο ταμίας Μ. Λίτσης και ο Στ. Νικολόπουλος. Και οι τρεις εργάζονταν στην «Ελευθεροτυπία» και άσκησαν το δικαίωμα τους στην επίσχεση εργασίας.
** Σημαντικό πάντως που πέρασε απαρατήρητο είναι πως ανάμεσα στα θέματα που τίθενται προς συζήτηση στη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων στις 4 Ιουνίου είναι και η ένταξη των εργαζομένων στα ειδησεογραφικά portal.
** Κακή εξέλιξη η αιφνιδιαστική αλλαγή του πτωχευτικού Κώδικα που πέρασε με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή χωρίς να το πάρουν είδηση οι ενδιαφερόμενοι. Στις εταιρείες που οδεύουν προς πτώχευση θα προηγείται πλέον η αποπληρωμή των οφειλών προς το δημόσιο και των εργαζομένων όπως ίσχυε. Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα αλλά είναι ήδη αργά. Όλα για τους δανειστές, ακόμη και τα έσοδα από πλειστηριασμούς πτωχευμένων εταιρειών.
** Η επιβίωση της «Ελευθεροτυπίας» κρίνεται από μια κλωστή. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δεν είναι διόλου αισιόδοξα.
** Το ίδιο ισχύει και για την εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο».
** Το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έλαβε απόφαση να αποχωρήσει από το Κοινωνικό Παντοπολείο, το οποίο δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση. Κι όπως μαθαίνουμε δυο μέλη του ΔΣ θα παραμείνουν ατομικά στον συναιτερισμό, αναλαμβάνοντας όμως και το κόστος διαχείρισης του.
** Για τον ΕΔΟΕΑΠ προβλέπεται να ξεσπάσει νέος γύρος αντιπαράθεσης με την ΕΣΗΕΑ. Αιτία η αδυναμία να αποδώσει μερίδιο από το αγγελιόσημο στην Ένωση Συντακτών.
** Μέρα απεργίας και στα ΜΜΕ την 1η Μάη αλλά τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί, το Mega, το Star και ο ΣΚΑΙ επέμεναν πως μπορούν να εργαστούν. Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 24ωρη απεργία μόνο για αυτά τα Μέσα.
** Μιλώντας για το Star, το κανάλι έγινε εφαρμογή σε ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα. Πρωτοβουλία που μάλλον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις πως αν δεν γίνουν περικοπές θα μπει λουκέτο στο σταθμό.
** Ειδικά τώρα που επανακαθορίζονται τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι δυνατόν να κλείσει πανελλαδικό κανάλι;
** Περίεργες πάντως κουβέντες γίνονται στο συγκρότημα του Φιλιππόπουλου. Μετά τη μετακόμιση των δυο ραδιοφωνικών σταθμών του ομίλου Βαρδινογιάννη, «Δρόμος» και «Δίεση» στα οποία ο όμιλος του Θ. Φιλιππόπουλου ανέλαβε την εμπορική εκμετάλλευση, έντονα ακούγεται πως ο όμιλος θα αποκτήσει και τηλεοπτικό σταθμό! Θυμίζουμε μόνο πως μετά από αυτή την εξέλιξη η εταιρεία των Φιλιππόπουλου- Μπερλουσκόνι κατέχει πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
** Λέτε αντί για συγχώνευση με το Mega να δούμε συγχώνευση εκδοτικού και τηλεοπτικού συγκροτήματος;
** Στις 15 Μάϊου συζητείται στα δικαστήρια η εκδίκαση της προσφυγής της Forthnet κατά της ΕΠΟ για τη διαδικασία ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το Κύπελλο Ελλάδος. Μαθαίνουμε πως ο ΟΤΕ TV περιμένει στη γωνία για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον απόκτησης του.
** Ξαναβγήκαν στην επιφάνεια τα σενάρια για λουκέτο ή ιδιωτικοποίηση του ΑΜΠΕ. Με τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση λογικό είναι να ανησυχούν οι εργαζόμενοι πως θα διαθέσουν ολόκληρο το πρακτορείο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Σιμος Κεδίκογλου, λέει, διέψευσε προφορικά τα σενάρια αυτά. Η έκθεση πάντως της εταιρείας συμβούλων που προσελήφθη και θα πληρωθεί για τη έρευνα της, το προτείνει ως πρωτεύουσα λύση.
** Η κάθετη πτώση της εμβέλειας και επιρροής του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ αποτυπώνεται στην 3μηνιαία μέτρηση ακροαματικότητας της Focus. Ο Real FM κατοχυρώνεται στην πρώτη θέση με 14% ενώ ο ΣΚΑΙ πέφτει στο 10,5%.
** Έτσι αναθερμαίνονται τα σενάρια για την έλευση του Γιώργου Τράγκα στο νέο Φάληρο αφού αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο του με τονReal FM από τον προσεχή Ιούνιο. Και στο νέο Φάληρο θέλουν στα μικρόφωνα του ραδιοφώνου και τους τηλεοπτικούς αστέρες, όπως ο Νίκος Ευαγγελάτος.
** Σταδιακή αποχώρηση από τη «Χρυσή Ευκαιρία» για τον Χάρη Αυγουστινιάτο, στέλεχος της «Ελευθεροτυπίας» επί σειρά ετών. Αποχώρησε από διευθύνων σύμβουλος της «Χρυσής Ευκαιρίας» και θα παραμείνει μόνο στη θέση μέλους ΔΣ της εταιρείας. Τη θέση του ανέλαβε ο Δημήτρης Τριτάρης.
** Λίγο πριν τη έξοδο από το χρηματιστήριο βρίσκεται ο δημοσιογραφικός οργανισμός Λαμπράκη. Ανακοινώθηκε η δημόσια πρόσκληση για την εξαγορά του ποσοστού ύψους 7,9% των μετοχών από τον Σταύρο Ψυχάρη. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας φέρνει τον ΔΟΛ στην πόρτα εξόδου από το ελληνικό χρηματιστήριο και ανοίγει την είσοδο για την εφαρμογή των σχεδίων του εκδότη.
** Έμφραγμα στο Mega. Μεγαλώνουν οι ζημιές του Mega χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ. Η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων της «Τηλέτυπος» για το πρώτο 3μηνο του 2013, δημιουργούν έμφραγμα στο κανάλι. Οι ζημιές προς εκτινάχθηκαν στα ύψους 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι 3,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2012, ενώ καταγράφεται μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών. Ο τζίρος της τηλεοπτικής εταιρείας υποχώρησε στα 17,7 εκατ. ευρώ, από 24 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.
** Απρόσμενες αλλαγές φέρνει ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στη β΄ κατηγορία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η αποχώρηση της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τη μετάδοση των αγώνων της Super League από τη συνδρομητική τηλεόραση της Nova, ανοίγει εκ των πραγμάτων τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του κόστους.
** Η στροφή του Alpha στον ενημερωτικό τομέα είναι εντυπωσιακή. Μετά τις αύξηση στη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων, προχωρούν οι οργανωτικές αλλαγές στη διεύθυνση των ειδήσεων. Αρχισυντάκτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ανέλαβε ο Γιώργος Σμυρνής μετά την αποχώρηση του Γιώργου Ψύλλια και τη θέση του προϊστάμενου στο πολιτικό ρεπορτάζ ανέλαβε ο Θάνος Δημάδης. Παράλληλα στο κανάλι είναι η εμφανής η κατεύθυνση πολιτικής γραμμής. Γίνονται και μεταδίδονται περισσότερα ρεπορτάζ, η κάμερα στράφηκε προς την περιφέρεια και τη κοινωνία, ανέβηκαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι.
** Μείζον θέμα δημιουργείται για τον έλεγχο της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης μετά τη νέα 3μηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση στη θητεία των ανεξάρτητων συνταγματικά κατοχυρωμένων Αρχών, ανάμεσα τους και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τα τρία μέλη του ΕΣΡ, ο πρόεδρος του Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Ιωάννης Παπακώστας μετά από συμπλήρωση θητείας 11 ετών, θα παραμείνουν στην ανεξάρτητη αρχή για τρεις ακόμη μήνες. Το ερώτημα βέβαια για το αν αυτό το ΕΣΡ νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις παραμένει.
** Ήδη αντέδρασε έντονα στην παράταση θητείας η ένωση ιδιοκτητών των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Η ΕΠΕΚ με ανοιχτή επιστολή της στον πρωθυπουργό και του αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων ζητά τη άμεση αλλαγή των μελών του ΕΣΡ, απευθύνοντας βαρείς χαρακτηρισμούς ειδικά για τον πρόεδρο του οργάνου. Τον κατηγορεί ότι λαμβάνει αποφάσεις ενάντια στα περιφερειακά κανάλια καταπατώντας εμφανώς και αποφάσεις του ανώτατοι δικαστηρίου της χώρας.
** Δείγμα της προχειρότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι η πρόσφατη αναβολή στο σβήσιμο του αναλογικού σήματος στην Κρήτη. Την ημέρα που δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πως το switch off στην Κρήτη, στα δυο κέντρα εκπομπής Ρογδιά Ηρακλείου και Μαλάξα Χανίων θα γίνει στις 31 Μάϊου, το υπουργείο Παιδεία έβαζε βέτο και ανέβαλε τη ψηφιακή μετάβαση!
** Πρωτομαγιάτικες απολύσεις. Μια μέρα πριν την Πρωτομαγιά κοινοποιήθηκαν οι απολύσεις τριών δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη». Πρόκειται για τους Γιώργο Μιχαηλάρη, Παναγιώτη Κακαλή και Μάκη Χολέβα. Παράλληλα απολύθηκαν δυο εργαζόμενοι από τη «Σύγχρονη Εποχή».
** Το αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων να μην καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο κατέθεσαν για μια ακόμη οι συνδικαλιστικές ενώσεις της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις που συμφωνούν με τους εκδότες στο μείζον αυτό θέμα για τη επιβίωση των μικρών εφημερίδων έχουν θέσει το αίτημα τους ήδη στον αρμόδιο υφυπουργό Σιμο Κεδίκογλου, ενώ στελέχη των τριών ενώσεων είχαν συνάντηση και με τον Σταύρο Ψυχάρη. Θυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο το ζήτημα άνοιξαν με μαχητικό τρόπο μερίδα εκδοτών όπως η Μαριέτα Αθανασίαδου της «Ναυτεμπορικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: