mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στο κόκκινο χαλί των Καννών οι συλλήψεις μεταναστών στην Ελλάδα...

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ ανακαλύπτουν στις Κάννες τους διάσημους, το λάιφ στάιλ και το κουτσομπολιό. Το Euronews πάλι ανακάλυψε το ντοκιμαντέρ «L’escale» που περιγράφει η ζωή, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έξι παράνομοι μετανάστες από το Ιράν και μία γυναίκα από την Αρμενία στην Αθήνα. Τον 16χρονο Ιρανό που περιγράφει πως η ελληνική αστυνομία τον συνέλαβε, του πέρασε χειροπέδες αν και το μόνο που ήθελε ήταν να φθάσει στους γονείς του που ζούσαν στη Νορβηγία. 
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του euronesw.com

Κάννες: Ένα ντοκιμαντέρ για τους ιρανούς μετανάστες στην Ελλάδα
Το δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο συμμετέχουν νέοι δημιουργοί.
Το τμήμα δημιουργήθηκε το 1968 και έχει υποδεχτεί από τότε νεαρούς ονειροπόλους κινηματογραφιστές που έγιναν στη συνέχεια σκηνοθετικοί ογκόλιθοι, όπως ο Τζωρτζ Λούκας, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Τζιμ Τζάρμους και ο Μίκαελ Χάνεκε.

Στο πλαίσιό του, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «L’escale» του ιρανικής καταγωγής, ελβετού πλέον σκηνοθέτη Καβέ Μπαχτιαρί. Η ταινία καταγράφει τη ζωή, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έξι παράνομοι μετανάστες από το Ιράν και μία γυναίκα από την Αρμενία στην Αθήνα.
Όλοι ζουν με το όνειρο της Ευρώπης και κάνουν τα πάντα για να μην τους πιάσει η αστυνομία. Άλλοι θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και άλλοι θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη χώρα τους.
«Έκανα πολύ γρήγορα αυτή την ταινία. Λειτούργησε μόνο το ένστικτο. Και εκ των υστέρων, νομίζω ότι το ένστικτο που έχω ως κινηματογραφιστής που ασχολείται με τη μυθοπλασία, με βοήθησε να πω την ιστορία του πώς αυτοί οι άνθρωποι απομονώθηκαν. Η ταινία δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα, αλλά με τους ανθρώπους. Τελικά αυτό φάνηκε και από την προβολή της ταινίας σήμερα, εδώ στις Κάννες» εξηγεί ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Καβέ Μπαχτιαρί.

Ο 16χρονος αυτός Ιρανός περιγράφει πώς η ελληνική αστυνομία του έβαλε χειροπέδες, τον έδεσε σε ένα πάγκο και του φέρθηκε ως εγκληματία, ενώ το μόνο που ήθελε ήταν να συναντήσει τους γονείς του, που ζούσαν στη Νορβηγία. Γι’ αυτό ήρθε στην Ελλάδα, για να μπορέσει στη συνέχεια να περάσει στη Βόρεια Ευρώπη. Αναρωτιέται αν αυτό είναι έγκλημα και τονίζει ότι όλοι έχουν δικαιώματα ως ανθρώπινα όντα.

«Όταν γυρίζαμε μια σκηνή της ταινίας, ένας από τους πρωταγωνιστές γύρισε σε μένα και με ρώτησε. Κι εσείς σ’ αυτή την ηλικία, ήσασταν μετανάστης; Αυτό με πόνεσε. Η ερώτηση με εξέπληξε. Το μόνο που μπορούσα να πω ήταν: Ως Δυτικός, όταν έρθει η μέρα όπου δεν θα υπάρχουν πλέον μετανάστες που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, τότε θα γίνω ξανά μετανάστης. Κοιτάξτε την Ελλάδα με όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα. Οι Έλληνες μεταναστεύουν, οι Ισπανοί επίσης, οι Πορτογάλοι φεύγουν για τη Βραζιλία. Άρα πλέον οι άνθρωποι φεύγουν από την άλλη πλευρά» επισημαίνει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ο απεσταλμένος του Euronews στις Κάννες, Wolfgang Spindler, αναφέρει:
«Πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτικό ντοκιμαντέρ που δείχνει σε μας τους Ευρωπαίους, πόσο σκληρή είναι η πραγματικότητα, εάν δεν έχεις το αναγκαίο διαβατήριο για να σε υποδεχτεί η Ευρώπη με ανοικτές αγκάλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: