mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τηλεοπτικές άδειες: Πόλεμος για την επικυριαρχία της TV

Αναδημοσίευση από "Το Ποντίκι-media)

Η αιφνιδιαστική και όχι τόσο αθώα ανακαίνιση των τηλεοπτικών αδειών και της «παράνομης» λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε νέα παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για την «επικυριαρχία» των καναλαρχών ως απειλή στη δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά πληροφορίες μας, έχει ανοίξει τον κύκλο ενδελεχούς ελέγχου όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Κατά εκτιμήσεις, μάλιστα, οι καναλάρχες συμφωνούν τώρα με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών γιατί ανησυχούν πως, σε περίπτωση που τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης απολέσουν την πλειοψηφία στις εκλογές, θα αναγκαστούν να συνομιλήσουν με τη νέα κυβέρνηση με άλλους όρους.

Το ζήτημα της τηλεοπτικών αδειών έφερε στο προσκήνιο ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Σίμο Κεδίκογλου και περιέγραψε ένα τοπίο πλήρους ανομίας και διαπλοκής. Χωρίς βέβαια να κατονομάσει τους υπεύθυνους αυτής της αναρχίας, τα δυο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που συναλλάσσονται με τα εκδοτικά και τηλεοπτικά συμφέροντα τα τελευταία 20 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης. Αντιθέτως, «ευχαρίστησε» τον Σίμο Κεδίκογλου που δήλωσε πως θα τηρηθεί η διαφάνεια! Όταν από την ίδια την παρέμβαση του Γ. Σούρλα καταδεικνύεται πως υπάρχει έλλειψη ελέγχων για «ασυμβίβαστες ιδιότητες», έλλειψη ελέγχων στα οικονομικά των ΜΜΕ, πως η λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι «παράνομη» με απόφαση του ΣτΕ από το 2010, πως δεν υπάρχει καταχώριση στοιχείων ιδιοκτησίας στο μητρώο του ΕΣΡ.

Η πρωτοβουλία αυτή εγείρει εύλογες υποψίες πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους διαπλεκόμενους καναλάρχες, στα αποκαΐδια της τηλεοπτικής αγοράς. Το πώς θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες με δεδομένους τους νέους θεσμικούς όρους της ψηφιακής τηλεόρασης και το πόσες τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν, είναι το παιχνίδι συναλλαγής για τους δυο επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: