mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

OTE TV εναντίον Nova με έπαθλο τα ιδιωτικά κανάλια


Μια υπόθεση που ανοίγει στις 13 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, απειλεί να τινάξει στον αέρα την εύθραυστη ισορροπία ανάπτυξης της ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης, στη χώρα μας. Σε ρόλο ≪αντιδίκου≫, οι δυο μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, η Forthnet ιδιοκτήτρια εταιρεία της Nova, και ο ΟΤΕ. Ο τελευταίος προσέφυγε εναντίον της Nova, κατηγορώντας της για ≪κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης≫ με επίκεντρο τις ≪αποκλειστικές συμβάσεις≫ στη μεταφορά του σήματος των ελεύθερης μετάδοσης ιδιωτικών καναλιών Mega, ANT1, Star, Alpha, ΣΚΑI, Alter και Μακεδονία ΤV σε όλη την επικράτεια, μέσω του ≪μπουκέτου≫ της συνδρομητικής.

Η συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης των ελεύθερων καναλιών στην πλατφόρμα της Nova, βέβαια, έχει συναφθεί πριν αρκετά χρόνια, και η ισχύς της έληγε στη διάρκεια του 2012. Ο ΟΤΕ είχε ζητήσει να ανεβάσει στη δική του συνδρομητική δορυφορική πλατφόρμα τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, προσέκρουσε όμως στην αποκλειστικότητα των συμβάσεων με τη Nova, και έτσι επέλεξε την προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το θολό πεδίο ανάπτυξης και λειτουργίας ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας, συσκοτίζεται ακόμη περισσότερο μέσα από το πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο που αφήνει ≪παραθυράκια≫ προς κάθε νομική εκτίμηση. Αυτό συμβαίνει για μια ακόμη φορά. Είναι άξιο αναφοράς, για παράδειγμα, ότι η ελληνική νομοθεσία για την ελληνική τηλεοπτική αγορά, αντιμετωπίζει την τηλεόραση ως ≪ενιαία≫. Δεν κάνει διακρίσεις σε ελεύθερη, συνδρομητική, δορυφορική ή ευρυζωνική. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιεί και η Forthnet, για να αντικρούσει την εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία οι ≪αποκλειστικές συμβάσεις αποτελούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης≫ που κατέχει η Nova στην αγορά δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εκλήθησαν προς ακρόαση και κατάθεση υπομνημάτων, τα ίδια τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία έχουν συνάψει αποκλειστικές συμβάσεις με τη Nova. Ίσως γι’ αυτό η Forthnet, στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημειώνει ότι η εισήγηση παραγνωρίζει το γεγονός ότι το δικαίωμα αναμετάδοσης του προγράμματος των εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών παραχωρήθηκε στη Multichoice, ως μέρος ανταλλάγματος για μια διαφορετική υπηρεσία, που παρέχεται εδώ και 14 χρόνια και αφορά στη μεταφορά του σήματός τους στους επίγειους αναλογικούς αναμεταδότες που διατηρούν ανά την Ελλάδα, από όπου εκπέμπουν το πρόγραμμά τους δωρεάν στους πολίτες της χώρας, χωρίς να επενδύουν γι’ αυτό. 
Ο ρόλος και η σημασία των ελεύθερης μετάδοσης ιδιωτικών καναλιών είναι φανερό ότι αναγορεύεται σε κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας των συνδρομητικών πλατφορμών στην Ελλάδα. Η μεν Forthnet καταγράφει περίπου 340.000 συνδρομητές στην πλατφόρμα της για τηλεοπτικές υπηρεσίες, ο δε ΟΤΕ περίπου 10.000 συνδρομητές στη νέα του τηλεοπτική δορυφορική υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ≪Ι≫, από την πλευρά της Forthnet έχει κατατεθεί εγγράφως η πρόθεσή της, να αφήσει ελεύθερα τα ιδιωτικά κανάλια να διαπραγματευτούν και με τη δεύτερη δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ. Πρόθεση, όμως, που εκδηλώθηκε μετά την προσφυγή του οργανισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εισήγηση είναι σε βάρος της Forthnet, και μια πιθανή απόφαση κυρωτικού χαρακτήρα θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία της εταιρείας. Μόλις πρόσφατα οι μέτοχοι της Forthnet ανέβαλαν για δεύτερη φορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της Forthnet υποστηρίζεται ότι μια κυρωτική απόφαση θα θέσει σε αμφιβολία την αναμετάδοση των ιδιωτικών καναλιών από την πλατφόρμα της Nova...

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Κυριακής) 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΤΕ εάν θέλει να σπάσει την συμφωνία της νόβα με την επιτροπή θα πρέπει να πληρώσει την ρήτρα και όχι να έχει πρόσβαση στα κανάλια τζάμπα και μάλιστα όταν ο ίδιος υπολογίζει ότι ΜΌΝΟ το 2% των χρηστών του θα ενδιαφέρεται γι αυτή την υπηρεσία....
http://www.paron.gr/typologies/?p=16420#more-16420

Ανώνυμος είπε...

Κατά την γνώμη μου 1)τα ελεύθερα κανάλια πρέπει να παράχονται ελεύθερα παντού ακόμη και εκεί που δεν μπορούν να δώσουν σήμα οι αναμεταδότες καικαλύπτονται από το σήμα των συνδρομητικών και 2) Μήπως η ΝΟΒΑ αποτελεί ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ και θα έπρεπε να ελέγχεται ως προς το τί προσφέρει των υπηρεσιιών σε σχέση με το κόστος?ΗΜήπως η επιτροπή ανταγωνισμού θα πρέπει να επέμβει διότι 20ευ το μήνα για τα ελεύθερα κανάλια και 61 ευ για το ποδόσφαιρο και για να σε βομβαρδίζουν με ατέλειωτες επαναλείψεις ταινιών δεν είναι πολλά και ειδικά τώρα? Δεν είναι εκβιασμός? Χαιρετίζω λοιπόν και υποκλίνομαι στον Κόκκαλη και ας μην είμαι Ολυμπιακός και ο νοών νοείτο. ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ η έχει κανείς αντίρρηση ότι η ΝΟΒΑ δεν είναι μονοπώλιο??και από που ως που μεταδίδει Τσάμπιονς Λήγκ? Επειδή τα αντίστοιχα ελεύθερα δεν έχουν ανάγκη από διάθεση συνεργασίας και κατά συνέπεια να βρουν τρόπους για να έχουν έσοδα? Δεν ξέρω πόσοι θα με διαβάσουν αλλά πρέπει να τα πω.TASSOS