mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η συνέργεια στα Πρακτορεία, οι δυσκολίες στα δάνεια του Mega*


media news**
( της εβδομάδας)

 ● ● ● Βρέθηκε, λέει, φόρμουλα για την αύξηση μετοχι¬κού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. στον ΔΟΛ. Ο Στ. Ψυχάρης συμφώνησε με επιχειρηματίες τη συμμετοχή τους στον οργανισμό, ενώ τις προηγούμενες μέρες συναντήθηκε με τον Βίκτωρα Ρέστη. Αντιθέτως, δυσοίωνα είναι τα πράγματα για το Mega. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν δίνουν το απαραίτητο δάνειο των 10 εκατ. ευρώ.

 ● ● ● Όχι ένας, δυο εκδότες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον τους ήταν πολύ συγκεκριμένο, να θέσουν υποψηφιότητα στην πιθανότητα επινοικίασης της συχνότητας!

 ● ● ● Το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται να δώσει η ΕΡΤ το 2012 για προκαταβολές αθλητικών δικαιωμάτων. Το κονδύλι περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη διοίκηση.


 ● ● ● Τροπολογία με την οποία θα κλείνουν τηλεοπτικά κανάλια που δεν εκπέμπουν πλέον ψηφιακά, κατέθεσαν οι υπουργοί Επικρατείας και Μεταφορών Π. Καψής και Μ. Βορίδης στη Βουλή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τα έχουν περιφερειακά κανάλια που πήραν άδεια ψηφιακής εκπομπής από το ΕΣΡ, αλλά δεν εκπέμπουν με ψηφιακό σήμα.

 ● ● ● Υπάρχει πράγματι προβληματισμός στην Κάντζα για την επόμενη μέρα της εξαγοράς του Alpha από το RTL πίσω στον Δημήτρη Κοντομηνά. Όχι τόσο για την πιθανότητα «μεταπώλησης» του, όπως κυκλοφόρησε. Αυτό που ανησυχεί τους εργαζόμενους είναι η πιθανότητα μετακόμισης του καναλιού από το νοικιασμένο κτίριο της Κάντζας στο ιδιόκτητο κτίριο του κ. Κοντομηνά, των στούντιο Pro.


 ● ● ● Ένα κυβερνητικό έγγραφο στα γραφεία του εξωτερικού προκαλεί αναστάτωση στους εργαζόμενους του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με αυτό η γενική γραμματεία ζητάει στοιχεία για το θεσμικό καθεστώς λειτουργίας των πρακτορείων ειδήσεων και την κρατική ενίσχυση, ενόψει νέας ρύθμισης για τη λειτουργία ιδιωτικών πρακτορείων ειδήσεων! Ως αιτία αναφέρεται ο νόμος για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

 ● ● ●Πρόταση αλλαγής του άρθρου 12 του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να καταθέσει η ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι που διαφώνησαν με την κατάργηση δημοτικών ΜΜΕ σε περιπτώσεις λύσης και εκκαθάρισης των δημοτικών εταιρειών, προτείνουν τη μεταφορά της δραστηριότητας Μέσου σε άλλη κοινωφελή επιχείρηση των δήμων καθώς και του προσωπικού τους.

 ● ● ● Σύσκεψη για τα τεκταινόμενα στο Πρακτορείο «Άργος» πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Μπιλίρη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για τη «συγχώνευση» με την «Ευρώπη». Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο «Άργος» θα καταλάβει ο Ν. Πεφάνης, στέλεχος του ΔΟΛ. Σε πρώτη φάση αναμένεται η προώθηση συνεργιών. Αξίζει να επισημανθεί ότι έχουν αρθεί οι ενστάσεις του βασικού μετόχου της «Ευρώπης» Θ. Αλαφούζου για την ενοποίηση των δυο πρακτορείων. Οι μέτοχοι της «Ευρώπης», Φ. Μπόμπολας, Θ. Αλαφούζος και Ν. Μπακατσάς, εξαγόρασαν το ποσοστό 5% του Δ. Ρίζου, αυξάνοντας τις δικές τους συμμετοχές στο Πρακτορείο.

 ● ● ● Τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, για το 2011, δεν έχουν μεγάλες αλλαγές. Τα στοιχεία έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και είναι πλέον αναρτημένα στην ιστοσελίδα της αρχής. Όπως προκύπτει από την ανάλυσή τους, η μετοχική σύνθεση παραμένει ίδια με αυτή του 2010, με μόνη αλλαγή το μετοχικό κεφάλαιο του ΣΚΑï μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που εγκρίθηκε. Έτσι στις «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» ο Γιάννης Αλαφούζος έχει το 77% της εταιρείας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης το 13% (είχε 20%) και ο Γ. Κυριακίδης το 10%. Ο ΑΝΤ1 ανήκει στην ANTENNA new Technologies Invest Ltd, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την ANTENNA Group. Σ’ αυτή μετέχουν με 25% η Holnest investments LTd (Μίνωας Κυριακού), και με 24,5% η Praxis Global Houlding (Αθηνά Κυριακού), η Altavista Global Holdings Ltd (Ξενοφών Κυριακού) και η Globecast Holdings LTD (Θοδωρής Κυριακού).



 ● ● ● Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης αναμένεται στο Mega Channel, όπου μέχρι σήμερα μετέχουν οι Πήγασος με 26,82%, ΔΟΛ με 22,11%, Benbay του Β. Ρέστη με 5,26%, BNP Baribas με 4,69%, Premier LTD με 3,49%, Προμηθέας Gaz με 2,93%. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος διατηρεί το 2,68% της εταιρείας. Αλλαγή αναμένεται φέτος και στην Alpha group, όπου το 70% του Alpha κατέχει το RTL, ενώ ο Δημήτρης Κοντομηνάς κατέχει το 30%. Ίδια παραμένει η μετοχική σύνθεση του Alter και του Star.



 ● ● ● Μαθαίνουμε πως η ΠΟΕΣΥ το αποφάσισε τελικά και μαζί με τις ενώσεις των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών θα καταθέσουν προσφυγή κατά του PSI των ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα δυο ταμεία των ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ και ο ΕΔΟΕΑΠ χάνουν από την ανταλλαγή των ομολόγων περισσότερα από 1,3 δισεκ. ευρώ, χρήματα των ασφαλισμένων εργαζομένων στα δυο ταμεία στα οποία το κράτος δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ.

 ● ● ● Σε σύγκρουση οδηγεί ο ΑΝΤ1 τη διαφορά του με τον διεθνή όμιλο Publicis, για τα χρέη της Leo Burnett στα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια. Ενώ οι άλλοι σταθμοί Mega, ΣΚΑΪ, Star και Alpha έχουν αποδεχτεί καταρχήν την πρόταση της εταιρείας που πτώχευσε, να πληρώσει το 60% των χρεών από τους λογαριασμούς των πολυεθνικών λογαριασμών, ο όμιλος ΑΝΤ1 προειδοποιεί με προσφυγές. Ήδη η πρώτη αντίδρασή του εκδηλώθηκε στον διεθνή Τύπο: με δηλώσεις του ο Chief Operating Officer του ομίλου Alexander Holland, στο Bloomberg BusinessWeek, αφήνει αιχμές για την τακτική του Publicis Groupe στην ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως η Leo Burnett χρωστάει στον ΑΝΤ1 το μεγαλύτερο ποσό, της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.


 ● ● ● Προειδοποίηση για τα συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις των ημερών απευθύνουν από κοινού ο ΣΕΔΕΑ και η ελεγκτική επιτροπή ερευνών κοινής γνώμης. Επισημαίνουν ότι τόσο η ανάλυση όσο και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρέπει να τονίζουν τη ρευστότητα των πολιτικών συνθηκών. Και ακόμη ότι είναι διαφορετική η «εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος» από την «πρόθεση ψήφου».

 ● ● ● Η απόφαση του δικαστηρίου να απαγορεύσει ως τις 7 Μαρτίου, οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση ένταξης της «Ελευθεροτυπίας» στο άρθρο 99, τη διάθεση ή πώληση του τίτλου της εφημερίδας, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι, βάζει φραγμό στα σχέδια για την πιθανή έκδοση της εφημερίδας από συγκεκριμένη ομάδα δημοσιογράφων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, καθώς η πρόταση για επίσχεση εργασίας δεν πέρασε, προς το παρόν, για το σύνολο του προσωπικού.

 ● ● ● Η πρώτη συνέργια για το Channel 9 έχει πρωταγωνιστή τον Κ. Χαρδαβέλλα. Ο δημοσιογράφος θα έχει αυξημένο ρόλο, εκτός από την παρουσίαση της εκπομπής του, στη νέα εποχή του καναλιού. Στο Channel 9 αναμένονται και άλλα πρόσωπα από το Alter.

 ● ● ● Χαμός με την επιλογή των 63 συμβασιούχων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ.
● ● ● Λόγω του κριτηρίου της μονοθεσίας ήδη 5 δημοσιογράφοι (Τ. Σπηλιόπουλος, Γ. Τερζής, Β. Κεχαγιά, Χρ. Μιχαηλίδης και Αντ. Κωβαίος) βρέθηκαν εκτός διορισμού.
● ● ● Η επιτροπή αξιολόγησης δέχτηκε ήδη 56 ενστάσεις από όσους βρέθηκαν εκτός επιλογής.
● ● ● Πάντως, το ΔΣ αποφάσισε πως οι συμβασιούχοι και το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων που είναι συνταξιούχοι, θα πρέπει να αναστείλουν τη σύνταξή τους για όσο διάστημα εργάζονται στην ΕΡΤ!
● ● ● Θετική έκβαση από τις Βρυξέλλες για το καθεστώς που διέπει τα δημόσια Μέσα. Οι δικηγόροι του ΑΠΕ ενημέρωσαν πως, αν το Πρακτορείο εντάσσεται σε καθεστώς ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη «να αντισταθμίσει» την προσφορά δημόσιας υπηρεσίας στους εργαζόμενους.
● ● ● Ξεπούλησε το απεργιακό φύλλο που έβγαλαν «Οι Εργαζόμενοι» της «Ελευθεροτυπίας» πουλώντας 31.000 φύλλα.
● ● ● Βρέθηκε, είπε ο Κ. Γιαννίκος, επενδυτής για τον «Κόσμο του Επενδυτή» και στη νέα εφημερίδα θα ενταχθούν 63 από τους παλιούς δημοσιογράφους.

 ● ● ● Δεν θα κλείσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής τους δημοσιογράφους, στην κοπή της πίτας του Πρακτορείου. Επιβεβαίωσε, όμως, έμμεσα τις μειώσεις μισθών για τους δημοσιογράφους. Και, την ίδια στιγμή, έσκασε το νέο θέμα με την ανακοίνωση εφεδρείας για 56 συντάκτες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 ● ● ● Την απόλυση από το «Πρώτο Θέμα» χωρίς να του δοθεί καμία εξήγηση του συντάκτη ύλης Γιώργου Ματθαίου κατήγγελλε η ΕΣΗΕΑ. Ο δημοσιογράφος δεν υπέγραψε την πρόσφατη-τρίτη κατά σειρά- μείωση μισθών που επέβαλλε η εφημερίδα στους εργαζόμενους της.

 ● ● ● Είχαμε γράψει  για την ανάθεση έργου σε πολιτικό μηχανικό για την κατάθεση φακέλου στις πολεοδομίες προκειμένου να «τακτοποιήσει» η ΕΡΤ τις δεκάδες αυθαίρετες κατασκευές στα κτίρια της ανά την Ελλάδα. Έφθασε τώρα η στιγμή της πληρωμής. Δίνει λοιπόν πίστωση 14 χιλιάδες ευρώ για την πληρωμή των παράβολων προκειμένου  να γίνει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων

 ● ● ● Διχάζει και προκαλεί η πρόθεση της ΕΡΤ να εγκρίνει ελληνικές σειρές μυθοπλασίας. Η πρώτη καταγγελία- καταπέλτης ήρθε για τη σειρά του Μανούσου Μανουσάκη της εταιρείας «Τηλεκίνηση», «Ουζερί του Τσιτσάνη», η οποία έλαβε το πράσινο φώς από την επιτροπή κοστολογίου για 14 επεισόδια, επί 10.000 ευρώ το καθένα, σύνολο 1,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό κρίθηκε ιδιαίτερα μεγάλο, σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην… ουρά των εγκρίσεων βρίσκονται η συμπαραγωγή της «Άνωσης» με τον Νίνο Ελμετζόγλου για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, αλλά και σειρά τηλεταινιών. Είναι φανερό πως οι αναθέσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων σε εξωτερικές εταιρείες παραγωγής θα μπουν στο μικροσκόπιο αυστηρού ελέγχου εντός και εκτός Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.

 ● ● ● Του λείπει η τηλεόραση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας καθώς διαμαρτύρεται με επιστολή του στον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ3 Κώστα Μπλιάτκα για τη «μη κάλυψη» του έργου της περιφέρειας, των δράσεων και των εκδηλώσεων της από το τρίτο κρατικό κανάλι. Ο Π.Ψωμιάδης ζητά την παρέμβαση του γενικού για την τήρηση ίσης προβολής στο πλαίσιο της «δημοσιογραφικής αξιοπιστίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: