mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μητρώο εμπιστοσύνης για κρατικές δημοσιεύσεις

Καταργείται η λίστα δικαιούχων κρατικών δημοσιεύσεων και στη θέση της δημιουργείται το Μητρώο εμπιστοσύνης! Το Μητρώο που θα ανοιχτεί στη γενική γραμματεία επικοινωνίας θα εντάξει όλες εκείνες τις περιφερειακές εφημερίδες, στο πλαίσιο της «καλλικρατικού» διαχωρισμού τους ανά περιφέρεια και όχι ανά νομό, που θα λαμβάνουν μετά από πιστοποίηση τις δημοσιεύσεις των δημοσίων οργανισμών. Τα βασικά σημεία των θεσμικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Γιώργος Πετρουλάκης στην ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Τύπου στα Χανιά. Σύμφωνα με τον Γ. Πετρουλάκη στις εφημερίδες του Μητρώου θα δίνεται προς δημοσίευση το σύνολο των κρατικών διαφημίσεων, χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων φορέων ενώ θα απαιτείται πιστοποίηση απασχόλησης δημοσιογράφων με την κατάθεση ασφαλιστικών βεβαιώσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία. (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΥΣΥΤ, ΙΚΑ, κ.λ.π).

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ωστόσο δεν γεφύρωσαν το χάσμα στις διαφωνίες των εκδοτών στον περιφερειακό Τύπου, εκεί που υπάρχει ακόμη ένταση για τον «τοπικό» ή «περιφερειακό» χαρακτήρα των εφημερίδων.
Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα οι εφημερίδες είναι νομαρχιακές» και παίρνουν κρατικές δημοσιεύσεις για το νομό τους. Η πρόταση που γίνεται από την κυβέρνηση μάλλον περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Το πράσινο φώς για την ένταξη το Μητρώο, άρα και την πρόσβαση στις διαφημίσεις, θα δίνουν οι δήμοι ή οι περιφέρειες. Το γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο κατά πόσο κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τις σχέσεις εξάρτησης του Τύπου και κράτους ή αντιθέτως περιπλέκεται η γραφειοκρατία και η τοπική διαπλοκή.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση και τότε θα εμφανιστούν οι όποιες διαφωνίες ή ενστάσεις των εκδοτών της περιφέρειας αφού στη διάρκεια της ημερίδας ακούστηκε πολύ λίγη γκρίνια για τις επιλογές της κυβέρνησης.

(αναδημοσίευση από Παρασκευή &13)

Δεν υπάρχουν σχόλια: