mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πονηρό το ...όργανο

Το ΕΣΡ αποφάσισε προστιμο ύψους 150.000 ευρώ επειδή θίχθηκε βάναυσα η τιμή και η υπόληψη του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο ίδιος είχε ζητήσει να παρέμβει το όργανο αμέσως εναντίον του Contra Channel και του Στέφανου Χίου και του Alpha και του Λάκη Λαζόπουλου. Ο μεν πρώτος έβρισε αναίτια τον Γιώργο Πεταλωτή, ο δε δεύτερος αναπαρήγαγε το επίμαχο βίντεο Χίου στη σατιρική εκπομπή του. Για όσους είδαν το βίντεο (στο Αλ τσαντίρι βεβαίως με την υψηλότερη τηλεθέαση) διαπιστώνεται ένα κακής αισθητικής θέαμα.
Ο κυβενρητικός εκπρόσωπος δεν το θεώρησε τέτοιο και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του οργάνου. Το οποίο μια μόλις εβδομάδα μετά την τιμωρία που επέβαλλε σε ένα άλλο μικρό κανάλι, το Extra, για προβολή της πολιτικής διαμαρτυρίας στο σπίτι του Κώστα Σημίτη, επέβαλλε την εξοντωτική ποινή των 150 χιλιάδων ευρώ στο Contra. Δεν ικανοποίησε όμως πλήρως τον εκπρόσωπο. Θεώρησε πως η αναπαραγωγή από τον Alpha δεν προέβαλλε την προσβολή αλλά την απαξίωνε! Έτσι το ΕΣΡ με ένα σμπάρο, έχει δυο ικανοποημένους. Και το μεγάλο κανάλι που δεν θα διαμαρτυθεί για παρέμβαση σε σατιρική εκπομπή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έχει στα χέρια του μια καταδικαστική απόφαση της ανεξάρτητης αρχής τηλεόρασης εναντίον τηλεοπτικού σταθμού.
Το πρώτο σχόλιο πάντως, πέρα από τη σοβαρότητα της καταγγελίας, είναι ότι το ΕΣΡ θεωρεί πολύ άμεσα πως θίγεται η προσωπικότητα των πολιτικών μας από την τηλεόραση σε αντίθεση με τους μη πολιτικούς(αστέρες, πολίτες μη αναγνωρίσιμους, υπόπτους, κ.λ.π) τους οποίους η τηλεόραση, μικρό ή μεγάλο κανάλι, μπορεί να κορνιοποιεί και να εξευτελίζει.
Για το θέμα είχε γράψει το "Παρόν" της Κυριακής αναφερόμενο στην καταγγελία Πεταλωτή.




Στο ΕΣΡ ο Λ. Λαζόπουλος με καταγγελία του Γ. Πεταλωτή! Την περασμένη εβδομάδα η Αρχή για μία ακόμη φορά ασχολήθηκε με τη σατιρική εκπομπή του Λ. Λαζόπουλου, αλλά αυτήν τη φορά ύστερα από καταγγελία του υφυπουργού Εσωτερικών και κυβερνητικού εκπροσώπου.
Αιτία της καταγγελίας, η αναπαραγωγή από το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» αποσπάσματος από εκπομπή του Στέφανου Χίου στο Kontra. Στο επίμαχο σημείο ο δημοσιογράφος (ο οποίος πήγε την περασμένη Τρίτη στο ΕΣΡ, αφού είχε κληθεί και το Kontra σε απολογία) φωνάζει απευθυνόμενος από την τηλεόραση προς τον Γ. Πεταλωτή: «Πού είναι η γυναίκα σου;». Η θέση του κ. Πεταλωτή στην κυβέρνηση ως εκπροσώπου Τύπου δίνει ειδικό βάρος στο αίτημά του για παρέμβαση της Αρχής, καθώς μπορεί να ερμηνευτεί μέχρι και ως απαίτηση για λογοκρισία.

Στην καταγγελία του που εστάλη στην Αρχή στις 17 Φεβρουαρίου (αρ. πρωτ. 1835) ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρει τα εξής: «Στο απόσπασμα αυτό υπήρξε μια συμπεριφορά πέραν των -δυστυχώς συνηθισμένων- απαράδεκτων υστερικών συμπεριφορών, όπου απρόκλητα με εξύβριζε σκαιότατα, πρωτοφανώς, πιστεύω, για τηλεοπτική εκπομπή, αλλά το κυριότερο υστερικά και κατά της συζύγου μου με ευθέως σεξουαλικά υπονοούμενα, όπως ''Πεταλωτή, πού είναι η γυναίκα σου, να σου πω εγώ πού είναι η γυναίκα σου…'' κ.λπ. Για το συγκεκριμένο κανάλι, μάλιστα, νομίζω ότι και από τα δελτία ειδήσεων υπάρχει παντελώς ανοίκεια επίθεση, πέρα από πολιτική κριτική και σχολιασμό, με ύβρεις και προσβολές». Στην επιστολή-καταγγελία του προς το ΕΣΡ ο Γ. Πεταλωτής αναφέρει ότι «το θέαμα αυτό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από γνωστούς και αγνώστους», τόσο η εκπομπή στο Kontra όσο και η αναπαραγωγή της από τον Alpha, γι' αυτό και ζητάει «να τύχει» της «διερεύνησης και θέσης» από το ΕΣΡ πέρα από τις κινήσεις του «σε άλλα επίπεδα». Για το θέμα έστειλε επιστολή δέκα ημέρες αργότερα (28.2.2011) και η... Ένωση Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, που διαμαρτυρόταν για τη στάση των δύο καναλιών έναντι του Γ. Πεταλωτή. Έτσι, μια κακής αισθητικής αναφορά -και ομοίως η αναπαραγωγή της- αντιμετωπίζεται ως πολιτικό ζήτημα. Οι πολιτικοί -και όχι οι πολίτες- ζητούν την προστασία του ΕΣΡ επί προσωπικού, θεωρώντας ότι θίγονται από τη στάση των καναλιών, την ίδια ώρα που μπορεί να θίγονται εκατοντάδες άνθρωποι από την πολιτική μιας κυβέρνησης.
Συνάμα το ΕΣΡ χρησιμοποιεί τους νόμους, φτάνοντας έως και στις διατάξεις του Συντάγματος, για να προστατέψει τους πολιτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο, από τηλεοπτικές ενημερωτικές αλλά και σατιρικές εκπομπές.
Το υψηλό πρόστιμο των 80.000 ευρώ σε ένα μικρό κανάλι όπως το Extra για την... προτροπή Παπαγιάννη σε συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Κ. Σημίτη είναι χαρακτηριστικό δείγμα της νέας πολιτικής που ακολουθείται. Τέτοιες μέθοδοι, ακόμη κι αν ένας πολιτικός θεωρεί ότι θίγεται, με προσφυγή στην «ανεξάρτητη» ραδιοτηλεοπτική αρχή, πρέπει να αποφεύγονται.
Πηγή:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=65251&colid=&catid=28&dt=2011-03-20%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: