mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Και "κουμπαράς" για τοπικό Τύπο στο τραπέζι

«Κουμπαράς» για τον ελληνικό Τύπο μετά τα λουκέτα

Της Μ.Παπαχριστούδη

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ περιλαμβάνει και αλλαγή του νόμου για τον Τύπο στην περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» ο διάλογος για την αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, όσον αφορά τις κρατικές δημοσιεύσεις για τις εφημερίδες της περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο με στόχο τη δημιουργία «κουμπαρά» επιβίωσης για τα ΜΜΕ.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις τοπικές εφημερίδες (ήδη ανέστειλαν την έκδοσή τους περισσότερες από δέκα ημερήσιες εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα· μόνο την τελευταία εβδομάδα έβαλαν λουκέτο η «Τόλμη» στο Ηράκλειο και τα «Τρικαλινά Νέα») οι ιδιοκτήτες επιμένουν στην ανάγκη να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο με έμφαση στην προστασία του τοπικού χαρακτήρα τους.

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη ευρεία συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας με τις ενώσεις ιδιοκτητών και συντακτών, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης. Οι οποίες προτάσεις αφορούν την αλλαγή του νόμου για την υποχρέωση δημοσίευσης κρατικών ανακοινώσεων, ισολογισμών, κ.λπ. στον περιφερειακό Τύπο. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα-διευκόλυνση συνεργιών ή συγχωνεύσεων σε τοπικό επίπεδο για τις επιχειρήσεις Τύπου.

Οι εκδότες, ωστόσο, επιμένοντας στη διαφύλαξη του χαρακτήρα της «περιφερειακής» εφημερίδας, αντιπροτείνουν ένα συνολικό πλαίσιο θεσμικών παρεμβάσεων για τον Τύπο και όχι μόνο για τις καταχωρίσεις. Κεντρικός άξονας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου «επιχορήγησης» στα πρότυπα των εκείνων που λειτουργούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται συγκεκριμένα η «θωράκιση του τοπικού, περιφερειακού Τύπου» κάτι που γίνεται στη Σουηδία όπου προβλέπεται ειδικό συμβούλιο επιδοτήσεων, στη Γαλλία όπου χρηματοδοτούνται απευθείας εφημερίδες με μικρή διαφημιστική απορρόφηση, στην Ολλανδία όπου λειτουργεί ταμείο οικονομικής ενίσχυσης (PressFun). Ζητούνται επίσης μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων Τύπου με την εγγύηση του Δημοσίου. Επίσης να αλλάξει το ασφαλιστικό καθεστώς του προσωπικού όπως και οι ρυθμίσεις για τις κρατικές δημοσιεύσεις.



Ειδικά για την υποχρέωση των καταχωρίσεων ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) προτείνει σειρά νέων ρυθμίσεων, όπως οι αναθέσεις διαφημιστικών καταχωρίσεων να γίνονται απευθείας από τους κρατικούς φορείς, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου φορέα, να απογορευτεί η χρησιμοποίηση διαφημιστικών γραφείων, να γίνεται η πληρωμή απευθείας από την αναθέτουσα αρχή. Για την κατανομή των διαφημιστικών προγραμμάτων του ευρύτερου δημοσίου τομέα να λαμβάνεται υπόψη η αναγνωσιμότητα, όπως θα προκύπτει από την έρευνα η οποία θα διενεργείται κάθε δυο χρόνια με ευθύνη της γενικής γραμματείας.

Οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες δεν δικαιούνται να παρέχουν ποσοστό επιβράβευσης στις διαφημιστικές εταιρείες. Προτείνεται επίσης η ρύθμιση για μια σειρά ευνοϊκών εκπτώσεων σε τέλη ή στην υποχρέωση ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία, στα πρότυπα όσων ισχύουν για τον κεντρικό Τύπο.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=94418

Δεν υπάρχουν σχόλια: