mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Δήλωσε τη 2η δουλειά σου...

 Δήλωσε τη και ίσως, τη σώσεις!
(αναδημοσίευση από Παρασκευή & 13)

Να ενημερώσουν τις διευθύνσεις για τη δεύτερη ή άλλη διαφορετική θέση εργασίας και απασχόλησης τους, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ζητά το υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφο του στις διοικήσεις του ΑΠΕ, της ΕΡΤ αλλά και της γενικής γραμματείας. Το θέμα που προκαλεί ανησυχία στους συντάκτες και για το οποίο ενημερώθηκαν ήδη τα συνδικαλιστικά σωματεία, ήρθε στην επιφάνεια μετά από e mail του Ηλία Μάτσικα σε όλους τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ να δηλώσουν σε συγκεκριμένο πίνακα που τους εστάλη τη δεύτερη δουλειά τους καθώς και το Μέσο στο οποίο εργάζονται με κάθε είδους εργασία. Η υποχρέωση κατάθεσης του εγγράφου μάλιστα είναι μέχρι την Κυριακή 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη διαδικασία θα κινηθεί και στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ όπου ήδη έχουν ζητηθεί στοιχεία για τις δεύτερες δουλειές στο δημόσιο. Μόλις πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΡΤ Θανάσης Παπαγεωργίου έχει δηλώσει επίσημα πως όποιος δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης εργάζεται σε ανταγωνιστικό Μέσο θα απολύεται. Και το ερώτημα για όλα τα ΜΜΕ του δημοσίου είναι αν θα ακολουθεί Κάποιο μοντέλο «αποκλειστικότητας» ή ‘ασυμβίβαστων».
Το έγγραφο που στάλθηκε στους συντάκτες του ΑΠΕ-ΜΠΕ λέει:
Αγαπητοί Συνάδελφοι,Από το Υπουργείο Πολιτισμού απαιτείται η δήλωση από όλους τους εργαζόμενους για τη νομική φύση της απασχόλησής τους, τη συμμετοχή σε ενώσεις, και τυχόν εργασία σε άλλο ή άλλα ΜΜΕ. Παρακαλούμε να δηλώσετε τα στοιχεία αυτά γραπτώς στην κα ... μέχρι τις 20 Μαρτίου 2011. (hr@ana.gr)
ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου
Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου
Σύμβαση έργου
Έμμισθη εντολή
Παροχή υπηρεσιών
Άλλο
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟ/ΑΛΛΑ ΜΜΕ
(αναφέρατε ονομαστικώς)
Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου
Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου
Σύμβαση έργου
Έμμισθη εντολή
Παροχή υπηρεσιών
Άλλο
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΩΣΕΙΣ
(αναφέρατε ονομαστικώς)

Όπως είναι λογικό η διατύπωση αυτή, όπως επίσης ότι τα στοιχεία ζητούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι από το υπουργείο Εσωτερικών στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το ΑΠΕ, ξεσήκωσαν κλίμα ανησυχίας. Τις επόμενες μέρες έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός με επιχείρημα ότι τα στοιχεία ζητούνται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Τηλέμαχου Χυτήρη για δική του ενημέρωση. Επειδή ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός είχε ταχθεί υπέρ της μονοθεσίας των δημοσιογράφων συνολικά και επειδή αυτό το διάστημα επεξεργάζεται τις νέες ρυθμίσεις για το νόμο για τα ΜΜΕ, είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν πως θα ακολουθήσει νέος γύρος παρέμβασης στην απασχόληση των δημοσιογράφων. Οι πλέον καχύποπτοι θυμίζουν τη θέση που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρη στο non paper των εκδοτών τον περασμένο Οκτώβριο, στο οποίο λεγόταν πως αν ένας δημοσιογράφος, στα ιδιωτικά ΜΜΕ όχι σα δημόσια, έχει 2η απασχόληση σε Μέσο, η αμοιβή του στις εφημερίδες θα είναι μικρότερη από όσο προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: