mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η Ευρώπη αποδέχθηκε την κατάρρευση του Πρωτόκολλου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 είναι η επίσημη πρώτη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο χώρο των media, η πρεμιέρα αυτή συνοδεύεται από την κατάρρευση στην πράξη, του Πρωτόκολλου του Άμστερντάμ για το ρόλο και τη λειτουργία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων. Ουσιαστικά η Ευρώπη αλλά και η EBU αποδέχθηκαν πως η ραδοτηλεοπτική κάλυψη των ανώτατων θεσμικών διεργασιών μπορεί να γίνει από μια απλή υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Δ.Τ χρίστηκε με μια απλή απόφαση του γενικού γραμματέα ενημέρωσης και επικοινωνίας, ως επίσημος broadcaster της Ελληνικής Προεδρίας. Τις απαραίτητες συμβάσεις που θα υπογραφούν με το Γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας θα υπογράψει ο Γκίκας Μάναλης, της υπηρεσίας του υπουργείου του Γιάννη Στουρνάρα που διαχειρίζεται το λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη χώρα, της ΕΡΤ Α.Ε. Με δεδομένο ότι όλες οι απαραίτητες θεσμικές διατάξεις για να φθάσουμε στο σημείο μηδέν, ώστε εξαναγκαστικά να οριστεί ως επίσημο τηλεοπτικό κανάλι της Ελληνικής Προεδρίας, το παράνομο, προσβλητικό για τα όσα ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε, το μόρφωμα-κυβερνητική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Και τι κάνει η EBU για όλα αυτά; Εκτιμούμε πως μάλλον είναι τρομοκρατημένη. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η τελευταία απόφαση της (από την 9η Δεκεμβρίου) με την οποία προσφέρθηκε οικιοθελώς

να ενταχθούν οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές τηλεοπτικές υπηρεσίες των χωρών της Ευρώπης, στον μηχανισμό αξιολόγησης από τον Ιανουάριο του 2014. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση στελέχη και υπηρεσίες της Ε.Ε θα εκτιμήσουν το ρόλο και τη λειτουργία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων!
Η απόφαση αυτή δείχνει πως η EBU φοβάται για την τύχη των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ. Προσπαθώντας να υψώσει τείχη άμυνας για τις άλλα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης, αποδέχθηκε την ελληνική προσβολή. Αυτή που καταργεί στην πράξη κάθε θεσμική κατοχύρωση του ρόλου των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων, ως υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, την αποδέχθηκαν όλοι οι Ευρωπαίοι. Κλείνοντας τα μάτια και στην EBU, θα προσφέρουν κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια στο μόρφωμα της Δ.Τ το οποίο με αναθέσεις σε ιδιώτες θα επιχειρήσει να καλύψει τηλεοπτικά τις συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής.
Όλα αυτά μάλλον τα γνωρίζουν στα ευρωπαϊκά όργανα.
Επίσημα σε δελτία Τύπου δηλώνουν πάλι και πάλι πως δεν αναγνωρίζουν το μόρφωμα της Δ.Τ. Στην πράξη το πράττουν, καθώς οι δηλώσεις αυτές λειτουργούν περισσότερο ως πίεση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.
Η οποία βέβαια λειτουργεί στην γυάλα της θεσμικής ανομίας, αυτοθαυμαζόμενη που ακολουθεί διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης. Στο δια ταύτα, ότι δεν διαθέτει προσωπικό, κανάλια, οργανωτική λειτουργία και επιπλέον τον προϋπολογισμό της, από το ανταποδοτικό τέλος θα το καρπωθεί ο Γκίκας Μάναλης, δεν λέει κουβέντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: