mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Οι "Σκουριές" του Εξάντα στο διεθνές Φεστιβάλ περιβαλλοντκών ταινιών

Στην Ιερισσό
Διαβάζουμε στον "Εξάντα":
>> Η υπόθεση του χρυσωρυχείου στις Σκουριές Χαλκιδικής πρωταγωνιστεί στο αναγνωρισμένο διεθνώς φεστιβάλ περιβαλλοντικών ταινιών Cinemambiente  στο Τορίνο της Ιταλίας (31 Μαίου - 5 Ιουνίου). 
Η αντίσταση των κατοίκων έφθασε ήδη στον Καναδά. Διαβάζουμε:
>> Ο χρυσός και η Δημοκρατία δεν αναμειγνύονται – Η Eldorado Gold αντιμετωπίζει σθεναρή αντίδραση/αντίσταση στην Ελλάδα:  Ενώ η Eldorado Gold πραγματοποιεί σήμερα την ετήσια συνέλευση μετόχων της στο Βανκούβερ, οι Καναδοί μπορεί να αναρωτηθούν γιατί τα σχέδια της εταιρίας για εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα συναντά τόσο έντονη αντίδραση/αντίσταση από κατοίκους και από κάποιες τοπικές αρχές. Υπάρχουν δύο μόνο προβλήματα: αυτό που σκοπεύει να κάνει η εταιρεία και ο τρόπος που το κάνει. Η Eldorado σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα συνδυασμό open pit (μεταλλείο ανοιχτής εξόρυξης) και υπόγειων στοών, που θα συνδεθούν με το υπάρχον μεταλλείο σιδήρου-ψευδαργύρου του Στρατωνίου. Παρ’ ότι η εταιρία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει επεξεργασία κλειστού κυκλώματος και όχι υπαίθρια εκχύλιση σε σωρούς (όπως έχει κάνει στην Τουρκία, όπου και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επίδρασης στον υδροφόρο ορίζοντα και στα επιφανειακά νερά. Τα ορυχεία προϋποθέτουν επίσης καταστροφή σημαντικής έκτασης δάσους. (εδώ η συνέχεια)
Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Ο θησαυρός της Κασάνδρας" μετά τις πολλές προβολές του στην Ελλάδα, συνεχίζει σε διεθνή προβολή, την ενημέρωση για όσα πραγματικά συμβαίνουν στη Χαλκιδική, στις Σκουριές και τους υπαίτιους του "εγκλήματος".

<<Η υπόθεση του χρυσωρυχείου στις Σκουριές Χαλκιδικής πρωταγωνιστεί στο αναγνωρισμένο διεθνώς φεστιβάλ περιβαλλοντικών ταινιών Cinemambiente  στο Τορίνο της Ιταλίας (31 Μαίου - 5 Ιουνίου). 
Στα 16 χρόνια παρουσίας του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ για το περιβάλλον που διοργανώνονται στην Ευρώπη. Φέτος γίνεται με την συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Κινηματογράφου της Ιταλίας.  
«Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας» αποτελεί επίσημη επιλογή του φεστιβάλ και Ιταλική πρεμιέρα, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεσαίου μήκους. 
Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου).
Η επιλογή του Θησαυρού της Κασσάνδρας στο συγκεκριμένο φεστιβάλ σηματοδοτεί όχι μόνο την έναρξη της διεθνούς πορείας του ντοκιμαντέρ με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον, σχετικά με ένα από τα πιο καυτά θέματα στην Ελλάδα της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: