mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τα μικρά** των media

Fernando Hereñú
** media news(παρελθόντα) 

** Φίλος στο twitter: Είναι εύκολο να ...υπηρετείς στην κυβερνητική επιχείρηση επιβολής μισθών πείνας 400 ευρώ αν αμείβεσαι ως «δημοσιογράφος» με 8.159,77 ευρώ μηνιαίως.
** Το twitter κλείνει σπίτια. Συμβούλων και κουμπάρων. Γιατί εκεί διατυπώθηκε το ερώτημα-με τη συνοδεία των απαραίτητων εγγράφων- αν η σύζυγος του Γ. Μουρούτη είναι κι αυτή διορισμένη στο δημόσιο.
** Εκεί και στο face book έγινε χαμός με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΑ, δημοσιογράφο στο επάγγελμα, που ζήτησε «χειροπέδες», εισαγγελείς και κλούβες» για τους συναδέλφους του που τολμάνε να απεργήσουν ενώ ο «κουμπάρος» του πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πάει στην Κίνα. Τόση ανεξαρτησία...
** Ο άλλος υπουργός πάντως Νίκος Δένδιας μετά από πολλά αποδέχθηκε την πρόσκληση συμμετοχής σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. Και ανέβηκε στο Ραδιομέγαρο με συνοδεία τουλάχιστον επτά ατόμων για την ασφάλεια του.
** Ένα σοβαρό ατύχημα στην εκτυπωτική μονάδα της Ίριδας στο Κορωπί φέρνει στο προσκήνιο τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην εταιρεία των Ψυχάρη-Μπόμπολα.
** Όπως κατήγγειλε η Ένωση Λιθογράφων τραυματίστηκε σοβαρό ο εργάτης Κώστας Γόρδιος 21 ετών που εργαζόταν μόλις 3 εβδομάδες. Παρ΄ ότι ανειδίκευτος εργάτης, εργαζόταν πάνω σε μηχανή χωρίς να βρίσκεται άλλος εργαζόμενος στο πόστο του.
** Η κατάσταση στην Ίριδα για όσους γνωρίζουν είναι εφιαλτική. Ως εταιρεία έχει σχεδόν όλες τις δουλειές της αγοράς χωρίς επαρκή προσωπικό. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά, οι απολύσεις συνεχείς.
** Απαραίτητος όρος πρόσληψης στην εταιρεία, όπως γνωρίζουμε, είναι να μην είναι μέλη των σωματείων της ΕΤΗΠΤΑ και της Ένωσης Λιθογράφων. Με την παραμικρή υπόνοια για αυτό, ο εργαζόμενος απομακρύνεται από την επικράτεια Ψυχάρη-Μπόμπολα.
** Στη Χαλκιδική συνεχίζουν να καταγγέλλουν το Mega ως γραφείο Τύπου των επιχειρήσεων Μπόμπολα. Σε «κρεσέντο παραπληροφόρησης» λένε πως επιδόθηκε το κανάλι όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Σιγά μην παρεξηγηθεί το Mega! Τώρα που αθωώθηκε και με τη θεσμική βούλα, ποιος το πιάνει.
** Στην απόφαση του ΕΣΡ που αθωώνει το Mega διαφώνησε η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λινα Αλεξίου που πρότεινε την επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ για παράλειψη διασταύρωσης της είδησης.
** Είναι φανερό πως κάτι κρύβεται πίσω από την κοινή, σχεδόν συντονισμένη, ενέργεια των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων να μην πληρώσουν έγκαιρα τους μισθούς του Απριλίου.
** Στο συγκρότημα του Μπόμπολα, στον ΔΟΛ, στις «Αττικές Εκδόσεις» επικαλέστηκαν «δυσπραγία» πληρωμής για τις καθυστερήσεις. Έτσι το λένε τώρα...
** Οι εργαζόμενοι βέβαια κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Απολύτως λογικό, φταίει η περίοδος που διανύουμε. Μπαίνουμε στην τέταρτη φάση επώδυνων μέτρων. Και όπως δείχνει η εμπειρία πριν τα ζητήσει η τρόϊκα από την κυβέρνηση για όλη την κοινωνία, τα προωθούν οι εκδότες στα συγκροτήματα τους.
** Μαθαίνουμε πάντως πως στο Πρακτορείο Ευρώπη τα προβλήματα μεγαλώνουν. Δεν πληρώνει, λέει, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
** Όπως επίσης πως μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός που επιμένει πως δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας χρωστάει κοντά μισό εκατομμύριο ευρώ στη διαφημιστική του εταιρεία.
** Ψιλά πράγματα, θα πείτε. Εδώ τα κανάλια πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους τουλάχιστον μετά από 14-16 μήνες. Όταν τις πληρώνουν.
** Μια σχετική αναμπουμπούλα συμβαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο». Κάποια στελέχη μετακινήθηκαν στον «Επενδυτή», εκεί που μπήκε ένθετο και η εφημερίδα «Εργασία τώρα». Και την ίδια ώρα φημολογείται από κάποιους πως υπάρχει πρόβλημα οικονομικό.
** Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης το δήλωσε ευθέως. Θέλει να ελέγξει όλες τις συμβάσεις που κατατέθηκαν για το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Να διαπιστώσει ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες. Οπότε νέα τηλεοπτικά προγράμματα θα εγκριθούν για τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και βλέπουμε.
** Άφησε επίσης να εννοηθεί πως είναι ενάντια στην υπαγωγή της ΕΡΤ σε καθεστώς ΔΕΚΟ. Έμμεσα αναγνωρίζει πως δεν μπορεί έτσι να προχωρήσει η επιχείρηση και να είναι ανταγωνιστική με τα ιδιωτικά κανάλια.
** Αντιθέτως δεν είχε άποψη για το Euronews, ούτε για τους golden συμβούλους που δεν παρέχουν εργασία στην ΕΡΤ αλλά στην ...κυβέρνηση. Μετά αναγγέλλουν «νοικοκύρεμα». Που ακριβώς;
** Κάτι κινείται στη ραδιοτηλεοπτική παραγωγή. Μετά από ένα χρόνο διάλογου και συναντήσεων όλες οι ειδικότητες θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση στις 2 Ιουνίου.
** Έντονη κινητικότητα παρατηρείται για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις στο Ραδιοτηλεοπτικό. Η συμμετοχή της Πόπης Διαμαντάκου, πρόταση της ΔΗΜΑΡ, θεωρείται τόσο δεδομένη που ορισμένοι την τοποθετούν έως και στη θέση προέδρου του ΕΣΡ.
** Αγωγή εναντίον ΜΜΕ προτίθεται να καταθέσει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος γιατί μετέδωσαν πως πήγε στην Καλαμάτα την ημέρα του Πάσχα με ελικόπτερο, ενώ μετέβη οδικώς. Θα διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ για μετάδοση συκοφαντικών πληροφοριών.
** Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση –γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη μεταβίβαση της άδειας του ραδιοφωνικού σταθμού Flash 96 στους εργαζόμενους. Το μπαλάκι τώρα πήγε στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος κατά τη συγκεκριμένη διάταξη νόμου, είναι αυτός που θα υπογράψει τη μεταβίβαση της ραδιοφωνικής άδειας από την εταιρεία της ΝΕΠ που έκλεισε στην εταιρεία των εργαζομένων.
** Η δυναμική καμπάνια που έγινε κυρίως στα social media ενάντια στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στο ΣΚΑΙ με καλεσμένους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανάγκασε τον Σύνδεσμο Διαφημιζόμενων εταιρειών(ΣΔΕ) να πάρει επίσημη θέση. Η καμπάνια εκτυλίχθηκε στο twitter με καταιγισμό ερωτημάτων στις διαφημιζόμενες εταιρείες στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. Και ενώ οι ίδιες απάντησαν πως θα “εξετάσουν” τη διαφημιστική πολιτική τους, ο ΣΔΕ στην ανακοίνωση του επιρρίπτει την ευθύνη ελέγχου του τηλεοπτικού περιεχομένου στα κανάλια. «Υπεύθυνοι για το περιεχόμενο των εκπομπών που προβάλλονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι αποκλειστικά και μόνον οι τηλεοπτικοί σταθμοί», σημειώνει ο ΣΔΕ.
** Λίγο μετά την ανακοίνωση πως οι Τεχνικές Εκδόσεις βάζουν λουκέτο και αναστέλλουν την έκδοση των περιοδικών, η εταιρεία ανήγγειλε πως υπέγραψε σύμβαση «παραχώρησης του τίτλου περιοδικού «4τροχοί», με ελληνική εκδοτική εταιρία». Πρόκειται για τις Αττικές Εκδόσεις του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου που είχαν πάρει, επίσης στο παραπέντε του λουκέτου των Εκδόσεων Λυμπέρη 4 περιοδικά του καταρρέοντος συγκροτήματος. 
** Το εκδοτικό συγκρότημα του Κ. Καββαθά κάνει λόγο για επικερδή συμφωνία καθώς τα επόμενα πέντε χρόνια οι Τεχνικές Εκδόσεις θα λαμβάνουν χωρίς καμία δαπάνη το 7% των καθαρών εσόδων. Δηλώνεται μάλιστα πως αυτά τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη «σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών της εταιρίας». Οι Τεχνικές Εκδόσεις χρωστάνε στους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων έχουν προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
** Πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες από πολλές περιοχές της χώρας για την άθλια εικόνα της ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της Digea και της ΕΡΤ. Μετά την Κεντρική Μακεδονία, υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για την ψηφιακή εικόνα των τηλεοπτικών καναλιών στη δυτική Ελλάδα. Όπως γράφουν τηλεθεατές έβαλαν παντός τύπου ενισχυτές, καλώδια και κεραίες αλλά και πάλι δεν υπάρχει καλή λήψη. Το σήμα των σταθμών όπου έγινε ήδη η ψηφιακή μετάβαση, όπως π.χ στα Ακαρνανικά, δεν φθάνει να καλύψει όλες τις περιοχές αφού δεν έχουν τοποθετηθεί μικροί αναμεταδότες για το σήμα. 
** Οι πολίτες αναγκάζονται για να παρακολουθήσουν ελεύθερα κανάλια να πληρώσουν συνδρομή στις δυο δορυφορικές πλατφόρμες της Nova και του ΟΤΕ! Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη ίσως χώρα στον κόσμο που η ψηφιακή μετάβαση χειροτερεύει το τηλεοπτικό σήμα αντί να το βελτιώνει, δεν συγκινεί κανέναν από τους αρμόδιους. Ούτε της κυβέρνησης, ούτε τη αγοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: