mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στην πορτογαλική TVπαραιτήθηκε το ΔΣ, εδώ διορίζει τριών κομμάτων στελέχη!

Στα πρότυπα των εξελίξεων στην Ελλάδα, η κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας αντιμετωπίζει οξεία κρίση. Όπως διαβάσαμε στα  Νέα Σαββάτου εξετάζεται το σενάριο της ιδιωτικοποίησης ή το κλεισίματος δυο από τα τέσσερα κανάλια που διαθέτει η RTP. Τηλεόραση που διατηρεί απόσταση από τον κυβερνητικό έλεγχο στην ενημέρωση(σε πλήρη αντίθεση με τη δική μας ΕΡΤ διαχρονικά) και για αυτό χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ως Μέσο ενημέρωσης από τους Πορτογάλους τηλεθεατές. Ποια είναι η διαφορά της RTP  με την ΕΡΤ; 
Ότι με το που ανακοινώθηκαν τα "σενάρια" ιδιωτικοποίησης το ΔΣ του ραδιοτηλεοπτικού φορέα παραιτήθηκε σύσσωμο! Ενώ εδώ στο ραδιομέγαρο, συνωστίζονται για το ποιος θα πρωτοδιορίσει τους δικούς του. Δεν πα να κλείσει το μαγαζί,δεν πα να τους λένε κυβερνητικούς και κατευθυνόμενους, αυτοί μια θεσούλα νάχουν με καλούς μισθούς κι ας απολυθούν άλλοι 1.000. Δεν είναι τυχαίο ότι για την Πορτογαλία αντέδρασε ως και η EBU, η ευρωπαϊκή ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Για την ΕΡΤ σιγά μην αντιδράσει. Δεν την ενημέρωσε και κανείς για τα όσα συμβαίνουν. Για την κλοπή του ανταποδοτικού τέλους, για τις περικοπές, για το μη πρόγραμμα... 

(αναδημοσίευση του θέματος από τα "Νέα")
Πορτογαλία
Παγίδα η κρίση για τη δημόσια τηλεόραση
Η κυβέρνηση συζητά την ιδέα να κλείσει ή να ιδιωτικοποιήσει το RTP

Της Νατάσας Μπαστέα

Οταν θέλουν να μάθουν περισσότερα για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τους οι περισσότεροι Πορτογάλοι συντονίζονται στο RTP, τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Ομως τώρα φαίνεται ότι το RTP μπορεί να πέσει και το ίδιο θύμα της κρίσης. Ζητώντας να βουλώσει τις τρύπες στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας άρχισε να συζητά τον περασμένο μήνα την ιδέα να κλείσει ή να ιδιωτικοποιήσει το RTP που έχει δύο από τα τέσσερα κύρια τηλεοπτικά κανάλια της χώρας. 
Η πρόταση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον τομέα της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεόρασης, όπου κυριαρχεί η άποψη ότι η δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο ραδιόφωνο αποτελούν ουσιώδη στοιχεία του μιντιακού τοπίου.
Μέχρι στιγμής είναι ασαφές εάν και τι θα συμβεί. Αυτή είναι μόνο μία από τις ιδέες που συζητούνται ώστε να περιοριστεί η χρηματοδότηση του RTP - υπάρχουν αρκετές άλλες που δεν είναι τόσο ακραίες. Ομως η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση ήταν γοργή και ηχηρή και εντός και εκτός Πορτογαλίας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτήθηκε το ΔΣ του δικτύου ενώ η EBU, που εκπροσωπεί τη δημόσια ευρωπαϊκή τηλεόραση, έστειλε επιστολή στον πορτογάλο Πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. «Το να εμπιστευθείτε τη διοίκηση ενός πολύτιμου κρατικού περιουσιακού στοιχείου σε εμπορικά συμφέροντα - ένα βήμα άνευ προηγουμένου ανά τον κόσμο - θα θέσει σε κίνδυνο την υπόληψη που έχει κερδίσει το RTP από το 1974», αναφέρεται, όταν δηλαδή η Επανάσταση των Γαριφάλων έθεσε τέλος στη δικτατορία του Σαλαζάρ. Ο Νούνο Λόπες, ένας γνωστός ηθοποιός, ανήρτησε μήνυμα στο Ιντερνετ που έγραφε «Σήμερα που ξύπνησα αισθάνθηκα ντροπή που είμαι Πορτογάλος».
Παρ' όλα αυτά η Πορτογαλία δεν είναι η μόνη χώρα που σκέφτεται να περιορίσει τη χρηματοδότηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης λόγω της κρίσης.

1Στη Βρετανία, το BBC, που αποτελεί το μοντέλο σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πολιτικής του ανεξαρτησίας, της υψηλής ποιότητας των προγραμμάτων του, της ελευθερίας του από το άγχος των διαφημίσεων και των τεχνολογικών καινοτομιών του, είναι στη διαδικασία να περικόψει τις δαπάνες του κατά 20% τα επόμενα πέντε χρόνια.

2Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί αναδόμησε την κρατική τηλεόραση, περιορίζοντας τις διαφημίσεις και αντικαθιστώντας τα απολεσθέντα κεφάλαια με έσοδα από έναν νέο φόρο στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε στον φόρο, αφήνοντας τη νέα κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ με τον πονοκέφαλο πώς να κλείσει τις όλο και μεγαλύτερες τρύπες στον προϋπολογισμό της France Televisions.
3Στην Ισπανία, η κυβέρνηση προχώρησε και αυτή πρόσφατα στον περιορισμό των διαφημίσεων στην κρατική τηλεόραση προκειμένου να ενισχύσει τα διαφημιστικά έσοδα των ιδιωτικών καναλιών που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση.

4Στη Βόρεια Ευρώπη, πολλές δημόσιες τηλεοράσεις λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν τηλεοράσεις. Αυτό το μοντέλο γενικά έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των δημοσίων τηλεοράσεων στη Νότια Ευρώπη, που βασίζονται σε περισσότερες πηγές.
Για παράδειγμα, το RTP λαμβάνει περισσότερο από το 50% της χρηματοδότησής του από τους πολίτες - περίπου 30 ευρώ ανά νοικοκυριό, το οποίο δημιουργεί ένα σύνολο περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ. Παίρνει όμως και από την κυβέρνηση 70 εκατομμύρια ευρώ καθώς και ένα μικρότερο ποσό από διαφημιστικά έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: