mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτά τα μέτωπα για τον ΕΔΟΕΑΠ

(αναδημοσίευση από την Αξία, 22/9/2012) 

Κόλαφο για τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί επιστολή της Τράπεζα της Ελλάδος προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, καθώς προκύπτει ότι η διοίκηση του οργανισμού δήλωσε αναληθώς ότι τα χρήματα που άντλησε από τη ρευστοποίηση της μερίδας στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων θα κάλυπταν πάγιες και τακτικές ανάγκες του ταμείου. 
Ειδικότερα, στην επιστολή της η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει «… ο ΕΔΟΕΑΠ προέβη από τις 19/3/2012 έως και τις 23/4/2012 σε πέντε διαδοχικές ισόποσες απολήψεις, συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες όμως λόγω της πτωτικής τάσης των τιμών των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου επέφεραν κεφαλαιακές απώλειες στα επενδεδυμένα κεφάλαια του ΕΔΟΕΑΠ.
Κατά δήλωση των αρμοδίων του ΕΔΟΕΑΠ, τα ποσά των απολήψεων θα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ταμείου. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, μετά από σχετικό έλεγχο στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΠΔ 2616/2009 της ΤτΕ, προέκυψε ότι οι ανωτέρω απολήψεις ποσού 25 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του ΕΔΟΕΑΠ που διέθετε σε πιστωτικό ίδρυμα (σ.σ. στην Εθνική). 
Επομένως τα ποσά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη πάγιων και τακτικών αναγκών οι οποίες καλύπτονταν ούτως ή άλλως από τα υφιστάμενα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης που διατηρεί σε πιστωτικό Ίδρυμα».

Ποινικές ευθύνες

Η διαπίστωση του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος προβλέπεται από τη νομοθεσία μεταφράζεται σε ποινικές ευθύνες για τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, αφού παρανόμως ρευστοποίησε τη μερίδα του στο κοινό κεφάλαιο, καθώς διέθετε τα απαιτούμενα κεφάλαια να καλύψει τις ανάγκες του το ταμείο. Επιπλέον, με τις πράξεις της ζημίωσε με τεράστια ποσά τους ασφαλισμένους καθώς κατέγραψε ζημία της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ που δεν θα κατέγραφε αν δεν ρευστοποιούσε τη μερίδα πριν τη λήξη των ομολόγων που υπήρχαν στη μερίδα της.Σημειωτέον ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και ότι το κοινό κεφάλαιο είναι καταθετικός οργανισμός. Είναι όμως προφανές ότι δεν συγχωρείται άγνοια του νόμου, δεδομένου ότι το ταμείο διαθέτει και έγκριτους νομικούς συμβούλους που είναι άγνωστο αν ερωτήθηκαν από τη διοίκηση Σπανοπούλου.

Αναλήψεις 75 εκατ. ευρώ και επιτόκιο προθεσμιακών

Πέραν αυτού, από τους πίνακες που περιλαμβάνει η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος προς την ΕΣΗΕΑ προκύπτει ότι στις 16/10/2009 η ονομαστική αξία των επενδύσεων του ΕΔΟΕΑΠ στο κοινό κεφάλαιο ήταν 190,35 εκατ. ευρώ, και μετά από μπαράζ απολήψεων της διοίκησης Σπανοπούλου στις 9 Μαρτίου 2012 το ποσό είχε υποχωρήσει στα 115,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ανεξάρτητα από το κούρεμα, μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια επί διοίκησης Σπανοπούλου αναλήφθηκε από το κοινό κεφάλαιο το αστρονομικό ποσό των 75 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από τον πίνακα με τα διαθέσιμα που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο ΕΔΟΕΑΠ προκύπτει ότι στις αρχές του καλοκαιριού διατηρούσε προθεσμιακό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 34,7 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4%, όταν την ίδια στιγμή για ποσά της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο που έδιναν οι τράπεζες ήταν άνω του 6%. Προκειμένου να γίνει σύγκριση αρκεί να δοθεί στη δημοσιότητα πόσα χρήματα διατηρούσε σε προθεσμιακούς λογαριασμούς η ΕΣΗΕΑ την ίδια περίοδο και με τι επιτόκιο. Και σε κάθε περίπτωση είναι άγνωστο με ποια διαδικασία και με τι είδους διαπραγμάτευση συμφωνήθηκε το επιτόκιο του 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: