mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Έλεγχος της πληροφόρησης και αφαίμαξη της ΕΡΤ από την κυβέρνηση

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από την "Αυγή της Κυριακής"

Μπροστά σε δύο ανοιχτά μέτωπα βρίσκεται η ΕΡΤ. Το ένα, το εσωτερικό μέτωπο, αφορά την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας. Το άλλο, που έχει σχέση με το εκπεμπόμενο πρόγραμμα, αφορά τους πολίτες ως τηλεθεατές - και μάλιστα υποχρεωτικά "συνδρομητές".

*** Το πρώτο πρόβλημα σχετίζεται με τη "συγκυβέρνηση" Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. στην ΕΡΤ, που έχει αρχίσει να εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες. Οι σαρωτικές αλλαγές στις θέσεις ευθύνης, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, παρουσιαστές εκπομπών, αλλά και προσλήψεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων "ημετέρων", συνταξιούχων ΕΡΤατζήδων κ.λπ., που προωθεί ως μπουλντόζα η Ν.Δ., έχουν αρχίσει να δημιουργούν τριβές. Τριβές για τη "μοιρασιά", του τύπου "γιατί όχι τον δικό μου" και "εσείς βάλατε τρεις, να βάλω κι εγώ έναν" κ.ο.κ.
Η Ν.Δ. "χόρευε" ανενόχλητη στην ΕΡΤ όλο το καλοκαίρι -κρατώντας είναι αλήθεια κάποιες ισορροπίες- μέχρι την περασμένη εβδομάδα. 
Όταν ο πρόεδρος Ν. Τέλλης (ΠΑΣΟΚ) απέρριψε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. που εισηγήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Σίμος (Ν.Δ.), στην οποία προτείνονταν σαρωτικές αλλαγές στις θέσεις ευθύνης, με κυριότερες την αντικατάσταση των γενικών διευθυντών τεχνικών υπηρεσιών Ν. Μιχαλίτση και οικονομικών / διοίκησης Ε. Λουριδά από τους Δ. Σαραβάκο και Π. Μάη αντίστοιχα. Μετά την απόρριψη της ημερήσιας διάταξης, το Δ.Σ. αναβλήθηκε, πιθανόν για αύριο.
Εν τω μεταξύ, από κάτω, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο: στη διεύθυνση του αθλητικού τοποθετήθηκε ο Βαγγέλης Ιωάννου, στη θέση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Στο τμήμα εσωτερικού ελέγχου τοποθετήθηκε ο Μπάμπης Παναγιωτόπουλος. Ο διευθυντής ειδήσεων Γιώργος Κογιάννης αποπέμφθηκε και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Στρατής Μπαλής. Λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να τοποθετήσει στο πλάι του ως αναπληρωτή τον Αντώνη Λιάρο, υποψήφιο βουλευτή, για να υπάρχει “ισορροπία”. Άλλες πηγές αναφέρουν το όνομα του Βασίλη Θωμόπουλου, πρώην διευθυντή στη Real, σήμερα στον Alpha, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ παλαιότερα. Η πρωινή ζώνη αποδομήθηκε και ξαναχτίζεται. Εκτός από τον περιορισμό των Αρβανίτη - Κατσίμη στο "γερμανικό νούμερο" 6:00 - 8:00, ανακοινώθηκε ότι το 8:00 - 10:00 αναλαμβάνουν οι Γ. Κουβαράς Μ. Μιχελιδάκη. Για το 10:00 - 12:00 προορίζονται οι Β. Γιακουμής - Β.Μπεσκένης, ενώ αναμένεται να εμφανιστούν επίσης οι Μπ. Παπαπαναγιώτου και Μ. Κοττάκης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της δημόσιας τηλεόρασης. Με την απόφασή της να αφαιρέσει περί τα 75 εκατ. τον χρόνο από τα πλεονάσματα της ΕΡΤ (τα οποία όμως είναι μόνο 57 εκατ. τον χρόνο) δημιουργεί μια νέα προβληματική ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων η ΕΡΤ θα δημιουργήσει έλλειμμα περί τα 20 εκατ. σε ένα χρόνο.

*** Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ, απόρροια του πρώτου, είναι το φτωχό εκπεμπόμενο πρόγραμμα. Η τηλεοπτική σεζόν 2012 - 2013 θα είναι η τέταρτη στη σειρά που η ΕΡΤ, αν και πληρώνεται από τους πολίτες με το ανταποδοτικό τέλος των 50 ευρώ τον χρόνο, δεν θα έχει πρόγραμμα. Οι ελληνικές σειρές είναι κομμένες, ήδη από την περίοδο Παναγόπουλου, ο οποίος μας τάιζε με Ντίσνεϊ, αθλητικά και Γιουροβίζιον. Ντοκιμαντέρ και έρευνες θα παίζουν με το σταγονόμετρο (π.χ. είναι αμφίβολο εάν θα συνεχιστεί η εκπομπή του Στ. Κούλογλου) και φαίνεται ότι περιοριζόμαστε σε επαναλήψεις των επαναλήψεων μαζί με ειδήσεις και ενημερωτικά τοκ σόου. Είναι αυτό δημόσια τηλεόραση;

Την ίδια ώρα, η ενημέρωση περιχαρακώνεται και γίνεται μονοδιάστατη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές επιλογές της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης. Η ειδησεογραφία απαξιώνεται, όσο υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης. Η ΕΡΤ χάνει τον πλουραλιστικό της χαρακτήρα, στοιχείο που τη διαφοροποιούσε από τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: