mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Δουλέψτε τζάμπα για λίγο και βλέπουμε...απολύσεις

Εξπέρ στον εμπαιγμό οι εργοδότες
(αναδημοσίευση από asyntaxtostypos)

Στο… αγενές σπορ του συγχρονισμένου εμπαιγμού προς τους εργαζόμενους επιδίδονται τα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της πόλης, η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος και η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, επιτυγχάνοντας αξιοθαύμαστες επιδόσεις. Θυμίζουμε πως την τελευταία διετία – τριετία καταγράφονται διαρκείς περικοπές σε μισθούς και προσωπικό, διαρκείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, διαρκής υποχωρητικότητα των ενώσεων των εργαζομένων, ατομικές συμβάσεις, εκβιαστικές εθελούσιες και απολύσεις.
Ο αναβρασμός σπανίως σταματά, οι ψίθυροι και το παρασκήνιο ποτέ. 
Κάθε μακρά περίοδο τρικυμίας ακολουθείται από μια σύντομη περίοδο νηνεμίας. Και μετά ξανά αναταραχή και καλούν οι εργοδότες τα σωματεία «δεν βγαίνω μάνα μου, δείξε κατανόηση, βάλε πλάτη κι εσύ εργαζόμενε, έλα να δουλεύεις τζάμπα για κάνα δυο μήνες ή να σε πληρώνω όσο θέλω όποτε θέλω, διαφορετικά θα το κλείσω το μαγαζί», και προκειμένου να μην κλείσει το μαγαζί δέχονται οι εργαζόμενοι κι άλλες περικοπές και άλλες καθυστερήσεις και άλλες απολύσεις.
Τα μόνα που αυξάνονται είναι η εντατικοποίηση της εργασίας και το ποσοστό της ανεργίας. Και τα σωματεία παρακολουθούν και συναινούν προτάσσοντας τη λογική της μικρότερης ζημίας. Η υποχωρητικότητα αυτή, η -προβαλλόμενη ως ρεαλιστική και συνετή- αποδοχή της αδυναμίας να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα δεκαετιών, απλώς δίνει χρόνο ζωής στον ασθενή που είναι σε κώμα.

Για την ιστορία, με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, ήρθαν και τα πρώτα δυσάρεστα μαντάτα από τα συγκροτήματα του Αγγελιοφόρου και της Μακεδονίας.

Στον Αγγελιοφόρο, η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει επίδομα αδείας και μισθούς Αυγούστου. Κατόπιν σχετικής επιστολής των εργασιακών εκπροσώπων και των επαφών του προέδρου της Ενωσης Μ.Βοϊτσίδη (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση για το πρόσφατο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ) η εργοδοσία είχε δεσμευτεί για σταδιακή εξομάλυνση των πληρωμών από τις 3 Σεπτεμβρίου καταβάλλοντας το μισθό Ιουλίου και το επίδομα αδείας, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου θα πλήρωνε το μισθό Αυγούστου. Ωστόσο την Παρασκευή έγινε γνωστό πωςαναστέλλεται η έκδοση τριών ενθέτων κυριακάτικων περιοδικών και πως απολύονται τέσσερις εργαζόμενοι που απασχολούνταν στα ένθετα αυτά. Οσο για τα χρωστούμενα, στις 3/9 θα καταβληθεί μόνον το επίδομα αδείας και μέρος του μισθού Ιουλίου. Κι όσο για τα υπόλοιπα, βλέπουμε…

Ύστερα απ’ όλα αυτά, θα πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων του Αγγελιοφόρου την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 11.30, στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ.

Ανάλογες οι εξελίξεις και στο αποδυναμωμένο από προσωπικό συγκρότημα της Μακεδονίας, όπου η εντατικοποίηση της εργασίας έφτασε στο κόκκινο λόγω και των καλοκαιρινών αδειών. Η εργοδοσία του συγκροτήματος πολύ γρήγορα παρουσιάζεται ανακόλουθη στα όσα είχε υποσχεθεί όσον αφορά την καταβολή των κουτσουρεμένων μισθών των εναπομεινάντων εργαζομένων, ύστερα από το πογκρόμ του χειμώνα και της άνοιξης. Εχει καταβληθεί ένα ποσοστό περίπου 50% του μισθού του Ιουλίου, ενώ σύγχυση επικρατεί σχετικά με τα επιδόματα αδείας καθότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι που έφυγαν και γύρισαν από άδεια χωρίς να λάβουν το επίδομά τους. Ο μισθός Αυγούστου, σύμφωνα με τις εργοδοτικές δεσμεύσεις του Φεβρουαρίου, πρέπει να καταβληθεί εντός των πρώτων πέντε εργάσιμων ημερών του Σεπτέμβρη, πράγμα που η εργοδοσία δήλωσε, σε συνάντηση με τα προεδρεία των Ενώσεων την Παρασκευή, πως αδυνατεί να κάνει. Αντίθετα, υποσχέθηκε να καταβάλει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο 50% του μισθού του Ιουλίου και στις 15 του μήνα να ενημερώσει σχετικά με πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές.

Το δούλεμα πάει σύννεφο στη Μοναστηρίου, είναι φανερό. Η ΕΣΗΕΜΘ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Από την πλευρά των εργαζομένων του συγκροτήματος ακούγονται φωνές και προτροπές για απεργιακές κινητοποιήσεις και για καταγγελία ακύρωσης των ατομικών συμφωνητικών.

Αλήθεια, εκείνο το αναπτυξιακό σχέδιο, που αποτελούσε το μοναδικό τρόπο σωτηρίας του μαγαζιού, τι έγινε; Με τα πόδια έρχεται από τις Βρυξέλλες; Ή μήπως δεν υπάρχει καν, όπως λέγεται δεξιά και αριστερά;

ΥΓ. Η ΠΟΕΣΥ καλεί σε μαχητική παρουσία στην πορεία της ΔΕΘ το Σάββατο 8/9.Ελπίζουμε α) η ΕΣΗΕΜΘ να κάνει το ίδιο β) οι συνάδελφοι να βγουν στους δρόμους μαζικά και μαχητικά.

Μαν.Παν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: