mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Κόντρα Μιχελάκη-εταιρειών δημοσκοπήσεων για διαρροή των exit polls

Αναδημοσίευση από το advertising.gr

Ο Υπουργός Εσωτερικών ζητά να μην διεξαχθούν τα Κυριακάτικα exit polls, μετά την αστοχία του πρώτου γύρου. Τι απαντά ο ΣΕΔΕΑ

Να μην διεξαχθούν τα Κυριακάτικα exit polls, μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία των αποτελεσμάτων κατά τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, προτείνει ο υπ. Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης από την προσωπική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Επιπλέον, στον λογαριασμό του στο twitter επικρίνει τις εταιρείες διότι «το αποτέλεσμά τους (σ.σ. των exit polls) διέρρευσε, όταν οι κάλπες ήταν ακόμη ανοιχτές». Και προσθέτει σχετικά με την επιστολή που έστειλε χθες στον ΣΕΔΕΑ πως «έχω δηλώσει ότι η έρευνα πρέπει να γίνει και για τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις».
Χθες ο υπ. Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Χριστίνα Καράμπελα, στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί «αναγκαίο να εξετασθεί άμεσα το ζήτημα» από «τα αρμόδια και ελεγκτικά όργανα» της μεγάλης απόκλισης του εκλογικού αποτελέσματος από το αποτέλεσμα των exit polls.

Σχολιάζοντας την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής μεταξύ του Γιάννη Σγουρού και της Ρένας Δούρου, ο υπουργός σημειώνει ότι οι απόψεις του για τον κ. Σγουρό είναι γνωστές, καθώς τις έχει εκφράσει δημόσια.
Όπως σημειώνει: «Οι απόψεις μου για τον κ. Σγουρό είναι γνωστές και τις έχω εκφράσει και δημόσια. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα Κουμουτσάκου ήταν η καλύτερη. Η Αττική έχασε μια σημαντική ευκαιρία και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

Η απάντηση του ΣΕΔΕΑ
Από την μεριά του ο ΣΕΔΕΑ με ανακοίνωση του τονίζει πως ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που έλαβε από τον Υπουργό Εσωτερικών για την διερεύνηση της μεθοδολογίας διεξαγωγής του exit poll της 18ης Μαΐου. Όπως σημειώνεται έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR).

«Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ως τέτοια είναι άλλωστε πολύτιμα και αναντικατάστατα. Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος» τονίζεται στην ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: