mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Γιατί ζητά την ψήφο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα ΜΜΕ και τον Πολιτισμό

 
ΜΜΕ/Πολιτισμός του ΝΑΡ 
για την κομμουνιστική απελευθέρωση

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φτώχεια, ανεργία και εκμετάλλευση. 
Δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί η οικονομία. 
Είναι η εξουσία των πολυεθνικών. 
Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Για αυτά ψηφίζουμε στις 25 Μαΐου.
Στο χώρο της ενημέρωσης και του πολιτισμού έχουμε δει τι μορφές παίρνει η εκμετάλλευση.
Μπλοκάκια, μαύρη εργασία, απλήρωτη εργασία, απολύσεις, μειώσεις μισθών. Βασικός μισθός 400 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν εμπειρία από τα συνεταιριστικά μέσα ενημέρωσης. Στο χώρο του θεάτρου έχουμε τις ομάδες ηθοποιών-παραγωγών. Ήρθαν σαν αναγκαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν λύνουν όμως το ζήτημα της επιβίωσης όσο υπάρχουν στη σκιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των ιδρυμάτων.

Για αυτά πρέπει να μιλήσουμε. Για αυτά πρέπει να οργανώσουμε τη σκέψη και τη δράση μας. Οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ τιμώρησαν το λαό, ακολουθώντας το μονόδρομο της Ε.Ε. και των μνημονίων. Στους χώρους δουλειάς οι δυνάμεις αυτού του τόξου επέβαλαν τον ατομικισμό και το φόβο. Με διάφορα ονόματα εμφάνισαν παρατάξεις που μίλησαν για συνεννόηση και διάλογο με την εργοδοσία, για ενότητα. 
Στην πράξη υπονόμευσαν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις, πρότειναν συμβιβασμό και συνθηκολόγηση. Μίλησαν για συλλογική ενοχή και κήρυξαν την υπακοή στους ανωτέρους, νηστεία, εναλλακτικές συνήθειες και προσευχή για να έρθει η ανάπτυξη.
Σε δήμους, περιφέρειες, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο μιλάνε την ξύλινη γλώσσα του καπιταλισμού:
Θέλουν να δώσουν κίνητρα σε ανέργους να κάνουν τη δική τους επιχείρηση. Οι πιο αριστεροί έχουν προτάσεις για κοινωνική οικονομία και συνεταιρισμούς ανέργων. Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ πορεύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους δικούς του τεχνοκράτες που ξετρυπώνουν κονδύλια ελισσόμενοι ανάμεσα στη γλώσσα της αριστεράς και της αγοράς. Μιλάνε για αυτοδιαχείριση, όπως μιλάνε για (υγιή) επιχειρηματικότητα.

Π Ο Ι Α Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ Α Ν Α Τ Ρ Ο Π Η

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι φτιαγμένο πάνω σε συμβιβασμό ανάμεσα στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της αστικής τάξης. Δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της επιβίωσης του λαού. Θα έρθει να διαχειριστεί τη στρατηγική της ΕΕ για την ανακύκλωση της ανεργίας και της φτηνής εργασίας. Για αυτό επικεντρώνεται στην «ανθρωπιστική κρίση», στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ εκφράζει μια στρατηγική αντιμονοπωλιακή και αντικαπιταλιστική, αλλά υποτιμά τις άμεσες συνολικές διεκδικήσεις. Δεν συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή της βάρβαρης επιδρομής του κεφαλαίου για να πάρει ανάσα ο λαός. Δεν προσανατολίζει το λαϊκό εργατικό κίνημα σε άμεση πολιτική παρέμβαση στις εξελίξεις. Δεν το εξοπλίζει με άμεσο πολιτικό πρόγραμμα διεκδικήσεων.
Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει χτύπημα στη φτώχεια και στην ανεργία. Συγκεντρώνει δυνάμεις σήμερα:
- Για προστασία των ανέργων. Επίδομα σε όλους, κατάργηση φόρων και εισφορών, δωρεάν μετακίνηση, ψυχαγωγία ως άμεσα μέτρα ανακούφισης.
- Για δουλειά με δικαιώματα. Με συλλογικές συμβάσεις και ελεύθερο συνδικαλισμό με προοπτική την καθιέρωση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 6ωρου, πενθήμερου, με 1.000 ευρώ βασικό μισθό.
- Για υγεία, μόρφωση, παιδεία. Με λαϊκούς θεσμούς αλληλεγγύης και διεκδίκηση από το κράτος δομών και υπηρεσιών με προοπτική την πλήρη κοινωνικοποίηση των τομέων αυτών.


Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνδέει τη μάχη της επιβίωσης με την αντικαπιταλιστική ανατροπή.
Περιέχει προωθημένους στόχους πάλης που μπορούν να καλύψουν το σύνολο του εργαζόμενου λαού. Δεν μένει στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Αλλά επεμβαίνει για να διακοπεί η παραγωγή φτώχειας. Να ανατραπεί η σχέση κερδών-μισθών υπέρ του λαϊκού εισοδήματος. Για να σταθούν στα πόδια τους οι εργαζόμενοι.
Συγκεντρώνει δυνάμεις για τον κλονισμό της κυριαρχίας του κεφαλαίου σε όλα τα πεδία που ασκείται - από την εργασία μέχρι το πολιτικό σύστημα και τις διεθνείς σχέσεις.
Προωθεί τη γενική ρήξη με Ευρώ-Ευρωπαϊκή Ένωση-Χρέος-Μνημόνια.

Σήμερα στο χώρο των ΜΜΕ και απέναντι στην τάξη που τα ελέγχει, απέναντι σε κράτος και
μεγαλοεπιχειρηματίες, χρειάζεται να προωθήσουμε την ενότητα της εργατικής τάξης, σε
συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο διεκδικώντας συλλογική σύμβαση που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο – αφαίρεση των αδειών από τις τράπεζες που στην πραγματικότητα ελέγχουν τηλεόραση, διαδίκτυο και ραδιόφωνο – έλεγχο της παραγωγής ειδήσεων και προγράμματος από τους ίδιους τους εργαζόμενους με προοπτική την κοινωνικοποίηση και το πέρασμα της τέταρτης εξουσίας στα χέρια ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών.
Στον πολιτισμό, χρειάζονται μέτρα για τη στήριξη της καλλιτεχνικής εργασίας και της πολιτιστικής παραγωγής. 
Εθνικοποίηση των πολιτιστικών ιδρυμάτων. Ενίσχυση των εταιρικών θιάσων του Σωματείου Ηθοποιών. Καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Επαναθεμελίωση του
Ε.Κ.Κ. Δημόσιες-δημοτικές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων στις λαϊκές γειτονιές. Αναβάθμιση της πολιτιστικής παραγωγής της δημόσιας τηλεόρασης. Λαϊκό πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στο πρότυπο του El Sistema της Βενεζουέλας.
Πλευρές αυτού του συνολικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος μπορούν να επιβληθούν σήμερα με οργανωμένο κίνημα σε τέτοια κατεύθυνση. Με αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής.
Η εξουσία των εργαζομένων θα διαλύσει το «επιχειρηματικό κράτος» του ολοκληρωτικού
καπιταλισμού και θα λύσει αποφασιστικά το πρόβλημα της ανεργίας, της εργασίας, της ελευθερίας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα τέτοιο πρόγραμμα ζητά την ψήφο και τη στήριξη των εργαζομένων!



Δεν υπάρχουν σχόλια: