mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Θυμάστε τα 300 εκατ. ευρώ;

Νέα εξπρές αποτίμηση ψηφιακού μερίσματος! 

Δυο χρόνια τώρα μας φλόμωσαν με τα περίφημα έσοδα των 300 εκατ. ευρώ που θα έχει το δημόσιο από την πώληση των ψηφιακών συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το περίφημο «ψηφιακό μέρισμα» το οποίο ως απαίτηση της Κομισιόν πρέπει να πουληθεί στην κινητή τηλεφωνία για να έρθει το 4G που θα δημιουργήσει «ψηφιακή οικονομία», κι άλλα παραμύθια. Με αυτό το επιχείρημα καταργήθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες, με αυτό το επιχείρημα παραδόθηκαν σε fast track δημοπρασία οι τηλεοπτικές ψηφιακές συχνότητες στην κοινή εταιρεία των καναλαρχών, τη Digea. Και μόλις έφθασε ο χρόνος να δοθούν με διαγωνισμού οι περίφημες αυτές συχνότητες, το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε επανεκτίμηση της αξίας τους! Γιατί το απαίτησαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Με επιχείρημα βέβαια πως δεν μπορεί αυτές να πληρώσουν 300 εκατ. ευρώ, όταν οι καναλάρχες έδωσαν για όλες τις άλλες τις ψηφιακές συχνότητες μόλις 18,6 εκατ. ευρώ. Είμαστε περίεργοι τι θα πουν στην Κομισιόν για το χαμηλότερο έσοδο στον προϋπολογισμό. Εκτός αν μεταφέρουν πάλι τα «ισοδύναμα» στις συντάξεις ή την παιδεία... 
Μέσα σε ένα μήνα έπρεπε να παραδώσει η εταιρεία Analysys Mason τη νέα αποτίμηση του ψηφιακού μερίσματος. Η ανάθεση για τη νέα αποτίμηση έγινε από την ΕΕΤΤ στις 14 Απριλίου έναντι ποσού 45.000 ευρώ, με στόχο η εταιρεία να παρουσιάσει νέα εκδοχή της μελέτης της για την αξία του ψηφιακού μερίσματος την οποία είχε υποβάλλει το 2012 και επικαιροποίησε με νεότερα στοιχεία τον Απρίλιο του 2014.Και σε αυτή την επικαιροποίηση όμως δεν προβλεπόταν μείωση του αρχικού ποσού των 300 εκατ. ευρώ για το ψηφιακό μέρισμα.

Είναι ενδεικτικό πως στην απόφαση της ΕΕΤΤ καλείται η Analysys Mason να λάβει υπόψη της για τη νέα αποτίμηση, τις δημοπρασίες που έγιναν στην Ευρώπη μετά το 2012. Ανάμεσα τους βέβαια κι αυτή της χώρας μας, στην οποία δόθηκαν οι ψηφιακές συχνότητες έναντι 18,6 εκατ. ευρώ στη Digea. Η νέα μελέτη έπρεπε να παραδοθεί στις 14 Μαΐου στην ΕΕΤΤ και με βάση αυτή να διαμορφωθεί η προκήρυξη του ψηφιακού μερίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: