mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η καθυστερημένη ψηφιακή Ελλάδα με ευθύνη των πολιτικών-media-κών συμφερόντων

Aπό το τεύχος του Digital TV Info Μάϊου

Με το ένα πόδι έξω από τα “standards” της τεχνολογίας

Υπέροχα τα νέα από την εξέλιξη της τεχνολογίας για την τηλεόραση! Υπέροχα για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δυσάρεστα έως απογοητευτικά για την Ελλάδα. Μόλις πρόσφατα κατέβηκε η αυλαία στο Φεστιβάλ ΜIP TV των Καννών. Κεντρικός άξονας των άκρως ενδιαφερόντων πραγμάτων που παρουσιάστηκαν, ήταν οι ανακοινώσεις για τις νέες τεχνολογίες στην εκπομπή, διανομή και λήψη του τηλεοπτικού περιεχομένου. Ultra HDTV, 3G κάλυψη, μπουκέτα τηλεοπτικών εξειδικευμένων προγραμμάτων μέσω Internet, κ.λ.π. Κινέζικα δηλαδή για τους Έλληνες χρήστες και καταναλωτές τηλεόρασης. Ανεφάρμοστα, ακατανόητα, ανέφικτα.
Ακατανόητα, γιατί η χώρα μας έχει κατέβει εδώ και πολύ καιρό, με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων αλλά και των ιδιωτικών καναλιών και της ΕΡΤ που συνδιαμορφώνουν την πολιτική στην τηλεόραση και τη βιομηχανία,  από το τρένο της τεχνολογικής εξέλιξης. Όλες οι χώρες έχουν ολοκληρώσει την επίγεια ψηφιακή μετάβαση. H χώρα μας το προγραμματίζει για το 2014-2015 στην καλή περίπτωση. Όλες οι χώρες έχουν οργανωμένη μετάβαση. Η δική μας άγεται και φέρεται από το πώς διαμορφώνεται κάθε φορά το πολιτικό παιχνίδι εξουσιών. Όλες οι χώρες έχουν προχωρήσει τεχνολογικά, εφαρμόζοντας και δοκιμάζοντας νέες μεθόδους και νέα προϊόντα. Η χώρα μας βρίσκεται λίγο μετά την εποχή της λυχνίας.


Αυτό που δεν έχει κατανοήσει η πολιτική ηγεσία και η ηγεσία των φορέων που ηγούνται ως σήμερα της ψηφιακής μετάβασης, είναι ότι η χώρα κινδυνεύει να μείνει έξω από τα βασικά “πρότυπα” της τεχνολογίας. Κι αυτό αφορά από έναν απλό διακόπτη στις κεραίες έως και τις σημαντικές αναθεωρήσεις στα πρότυπα της εκπομπής τηλεοπτικών σημάτων.  Σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν τα εξαρτήματα ή μηχανήματα που η δική μας χώρα χρειάζεται στην αγορά. Θα βρεθούμε δηλαδή πολύ σύντομα έξω από τη γραμμή παραγωγής, έξω από τη βιομηχανία της τηλεόρασης.
Όσοι ασχολούνται με την αγορά γνωρίζουν πως όλα σχεδόν τα προϊόντα στην αλυσίδα της παραγωγής και διάθεσης της τηλεόρασης αντικαθίστανται με γοργούς ρυθμούς. Η εφαρμογή του LTE (Long Terms Evolution) είναι μια εξέλιξη που αφορά την ανακατανομή των συχνοτήτων μεταξύ των φορέων που τις χρησιμοποιούν (τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, ΥΠΑ, στρατός, δημόσιες/ιδιωτικές υπηρεσίες, κλπ). Σε λίγο θα είναι κανόνας για ολόκληρη την Ευρώπη. Βασίζεται στην αρχή ότι η ψηφιακή μετάβαση έχει ήδη ολοκληρωθεί, το μέρισμα έχει απελευθερωθεί και γι' αυτό αλλάζει η τεχνολογία στην εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος.
Τι θα συμβεί στην Ελλάδα; Το ψηφιακό μέρισμα δεν έχει αποδοθεί, οι συχνότητες είναι ακόμη κατειλημμένες εντελώς νόμιμα από τα αναλογικά κανάλια και θα παραμείνουν έτσι μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης, για την οποία δεν υπάρχει ίχνος από χρονοδιάγραμμα. Πρακτικά δηλαδή η τεχνολογία LTE δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Και ιδού το δίλημμα του καταναλωτή, αλλά και του τεχνικού. Να βάλει σύγχρονη κεραία σε μια πολυκατοικία, για να είναι συμβατή με αυτό που έρχεται και για τη χώρα μας; Δεν θα πιάνει τα τηλεοπτικά κανάλια! Να βάλει παλιά κεραία; Θα πρέπει να την αντικαταστήσει σε δύο-τρία χρόνια γιατί θα έχει παράσιτα από το 4G.
Το ίδιο δίλημμα αντιμετωπίζουν τηλεθεατές και τεχνικοί σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που αφορά στην εκπομπή και λήψη του ψηφιακού σήματος, από έναν απλό ενισχυτή έως και το LTE. Και ενώ  στην Ευρώπη παρουσιάζεται η τεχνολογία 4Κ με στόχο (της Sony) να εφαρμοστεί φέτος στο πρωτάθλημα τένις του Γουίμπλεντον και το 2014 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, οι Έλληνες τηλεθεατές προβληματίζονται πώς θα βρουν έξτρα φίλτρο για να προσαρμόσουν στην κεραία τους όταν θα έρθει… η ψηφιακή τεχνολογία!
Η τεχνολογική καθυστέρηση ισχύει για το σύνολο των υπηρεσιών και πιάνει και την κινητή τηλεφωνία. Όλοι ακούμε και βλέπουμε τις διαφημίσεις για το 4G των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σε λίγο όλες οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας θα παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Στην Ελλάδα όμως δε θα μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε. Θα έχουμε πληρώσει την τεχνολογία, με την οποία δε θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε υπηρεσίες. Το γιατί είναι αυτονόητο. Στην Ελλάδα δεν απελευθερώθηκε το ψηφιακό μέρισμα! Έτσι το πιθανότερο είναι να έχουμε κινητά 4G, αλλά όχι και την αντίστοιχη υπηρεσία!
Αυτόν το μήνα προβλέπεται να δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών για το πώς θα διανεμηθεί το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα, αν θα γίνει διαγωνισμός ή απλά θα δοθεί στους ήδη υπάρχοντες παίκτες της αγοράς. Ποιος θα πάρει όμως την ευθύνη για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εκτός των τεχνολογικών εξελίξεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά, τη βιομηχανία της τηλεόρασης και τους τηλεθεατές;


Ματίνα Παπαχριστούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: