mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Όταν οι εργοδοτικές συγκεντρώσεις σε εφημερίδες βαφτίζονται γενικές συνελεύσεις

Είδαμε και εμείς στην εφημερίδα "Δημοκρατία" το κείμενο-έκκληση για απεργοσπασία...
Μέχρι που μάθαμε τα γεγονότα. Σαν αυτά που έγιναν, γίνονται μέχρι και τώρα(Ο Αγγελιοφόρος είναι η πιο πρόσφατη εφημερίδα όπου καλούν τους απλήρωτους δημοσιογράφος να γίνουν απεργοσπάστες για να κυκλοφορήσει το κυριακάτικο) σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες. Οι δημοσιογράφοι πιέζονται να πουν όχι στην απεργία. Ειδικά για τη "δημοκρατία" υπήρξε αντίδραση με επιστολή στην ΕΣΗΕΑ και το Μεικτό συμβούλιο για το πως μεθοδεύτηκε μια συγκέντρωση της εργοδοσίας ώστε να παρουσιαστεί σαν "γενική συνέλευση"
Η επιστολή δημοσιογράφων της "δημοκρατίας" στην ένωση συντακτών είναι αποκαλυπτική.
Τη διαβάζουμε:

Προς
Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
(Κοινοποίηση σε Διασωματειακό, ΠΟΕΣΥ, Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ)


Στηρίζοντας την απόφαση της ΕΣΗΕΑ και τηρώντας το καταστατικό της Ένωσης, που νομιμοποιεί τις γενικές συνελεύσεις μόνο παρουσία εκπροσώπου της, μέλους του Δ.Σ., σας ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα της 14ης Ιουνίου στην εφημερίδα “δημοκρατία”.
Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουνίου, στα γραφεία της εφημερίδας “δημοκρατία” πραγματοποιήθηκε, έπειτα από πρόταση του εκπροσώπου στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ Μακάριου Λαζαρίδη, συνάντηση των εργαζομένων (η οποία αργότερα βαφτίστηκε “γενική συνέλευση” και υπό αυτόν τον χαρακτηρισμό αναρτήθηκε “ψήφισμα” στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας), προκειμένου να προκύψει κείμενο σύμφωνα με το οποίο “οι εργαζόμενοι της 'δημοκρατίας' είναι αντίθετοι με την απεργία στον κλάδο”.
Ορισμένοι συνάδελφοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προκειμένου να μην τη νομιμοποιήσουν. Άλλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν ώστε με την άποψή τους -και εν ανάγκη με την ψήφο τους- να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους.

Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ήταν ξεκάθαρο ότι οι πιέσεις της εργοδοσίας ήταν το μεγάλο όπλο στα χέρια εκείνων που ήθελαν να εκφραστεί η άποψη ότι διαφοροποιούμαστε από τις απόψεις των σωματείων μας. Παρ' όλα αυτά, οι συνάδελφοι που είμασταν αντίθετοι σε αυτές τις μεθοδεύσεις καταφέραμε να σπάσουμε στην πράξη τον τρόμο που επιχειρήθηκε να επιβληθεί.
Όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας (διά της ανατάσεως), πρώτοι ψήφισαν εκείνοι που ήταν υπέρ της δημοσιοποίησης του προαναφερόμενου κειμένου, το οποίο δεν συνδιαμορφώθηκε, αλλά ήρθε έτοιμο από τον εκπρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι εμφανώς οι ψήφοι ήταν μοιρασμένες, ο κ. Λαζαρίδης αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται καν να προχωρήσουμε στην καταμέτρηση των ψήφων της αντίθετης άποψης.
Οι αντιδράσεις, όπως ήταν φυσιολογικό, ήταν έντονες, κι έτσι ο εκπρόσωπος αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και “επέτρεψε” να γίνει καταμέτρηση και των αντίθετων προς την άποψη ψήφων. Η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε και, σύμφωνα με το αποτέλεσμα, 16 συνάδελφοι ψήφισαν υπέρ και 15 κατά. Αυτό ήταν το... ξεκάθαρο αποτέλεσμα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας συνάδελφος, αφού εξέφρασε την αντίθεσή του, αρνήθηκε να ψηφίσει, τέσσερις συνάδελφοι, με επιστολή τους προς τον κ. Λαζαρίδη, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για να μην τη νομιμοποιήσουν, ενώ τουλάχιστον τέσσερις ακόμα συνάδελφοι επέλεξαν με την απουσία τους επίσης να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η πλειονότητα των δημοσιογράφων στη “δημοκρατία” (με όποιον τρόπο επέλεξε ο καθένας) είναι αντίθετη στη δημοσιοποίηση ενός τέτοιου κειμένου.
Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, μέρος του προσωπικού της εφημερίδας παρέμεινε στον εργασιακό χώρο και εργαζόταν για την κυριακάτικη έκδοση, αν και, όπως ενημερωθήκαμε από τη δικηγόρο της Ενωσης Χρύσα Σαλαβράκου, η “δημοκρατία” δεν είχε καταθέσει δικαστικό αίτημα για την έκδοση του κυριακάτικου φύλλου.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και στεκόμαστε έμπρακτα στο πλάι τους. Καλούμε τις συνεργαζόμενες Ενώσεις να κλιμακώσουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις του κλάδου και να συμπεριλάβουν στα αιτήματά τους την ΑΜΕΣΗ υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Δημοσιογράφοι στην εφημερίδα “δημοκρατία”

Δεν υπάρχουν σχόλια: