mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Περί ψηφιακής βεντέτας ΔΝΤ, Κομισιόν με EBU

Μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της τηλεόρασης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να αναλαμβάνει η EBU, ένωση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της Ευρώπης, τη μετάδοση κομμένου τηλεοπτικού σήματος. Τα στελέχη της ήρθαν εσπευσμένα στην Αθήνα και από το κατειλημμένο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ξεκαθάρισαν πως η ΕΡΤ έκλεισε «παράνομα». Απαίτησε από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά να επανέλθει άμεσα το τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ. Δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλον φορέα πέραν του μέλους της. Στον πρωθυπουργό και τον επίδοξο «καναλάρχη» του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παραδόθηκε επιστολή από 50 γενικούς διευθυντές δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το τηλεοπτικό σήμα του προγράμματος των εργαζομένων, μεταδίδεται δορυφορικά με ευθύνη της EBU από το δικό της δορυφόρο.
Η ενεργοποίηση της EBU σε τόσο μεγάλο βαθμό έχει αιτίες και εξήγηση. Τα δημόσια ευρωπαϊκά δίκτυα αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις χώρες της Ε.Ε που κρατάνε έξι μέρες τώρα στα πρωτοσέλιδα τους, το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ, φοβούνται πως αν περάσει η εκτροπή στην Ελλάδα κινδυνεύουν κι αυτά με λουκέτο. Θεωρούν πως η νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων με τη συμμετοχή ΔΝΤ και τραπεζικού κεφαλαίου, θα απαιτήσει μετά την ΕΡΤ και το κλείσιμο των άλλων δημόσιων τηλεοπτικών καναλιών. 
Του BBC που ήδη περικόπτεται, της RAI για την οποία τις προηγούμενες μέρες μεσούσης της κρίσης στην ΕΡΤ κυκλοφόρησε δήθεν «ανεξάρτητη» μελέτη ιδιωτικής εταιρείας fund με την οποία εκτιμάται πως η πώληση της θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία της Ιταλίας έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Του γαλλικού ΤF όπου το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ήδη χωρίς διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής ραδιοτηλεόρασης, πως θα παραχωρηθούν επιπλέον τηλεοπτικές συχνότητες από την ελεύθερη τηλεόραση (κρατική και ιδιωτική) στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Η ανησυχία αυτή έχει παρελθόν στο στίβο των ψηφιακών συχνοτήτων. Τα πρώτα δείγματα «πολέμου» εξάλλου της EBU με την Κομισιόν έχουν δοθεί από τις αρχές του 2013 με άξονα το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα 2. Η Κομισιόν μέσω της Επιτρόπου της ψηφιακής ατζέντας Βίβιαν Ρεντινγκ ετοιμάζει μελέτη για τον Οκτώβριο του 2013 η οποία θα παραδοθεί στην Κομισιόν σύμφωνα με την οποία θα προκύψουν μεγάλα οφέλη στην ψηφιακή ευρωπαϊκή οικονομία από την παράδοση επιπλέον τηλεοπτικών συχνοτήτων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων.

Στις χώρες της Ευρώπης η κινητή τηλεφωνία έχει πάρει ήδη το ψηφιακό μέρισμα σε αντίθεση με την Ελλάδα που δόθηκε παράταση ως τον Νοέμβριο του 2014. Οι τηλεοπτικές συχνότητες δεν φθάνουν πλέον για να εκπέμψουν όλα τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια. Τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα φαίνεται πως είναι το πρώτο θύμα στη «συνωμοσία» της ψηφιακής οικονομίας να ελέγξει πλήρης η διακίνηση της πληροφορίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: