mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο "Εξάντας" για τη δημόσια παιδεία στη Βενεζουέλα

 EL SISTEMA - ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΖΩΕΣ

Από τη δεκαετία του 70 έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τη Βενεζουέλα υποστήριξαν το EL SISTEMA, ως εργαλείο κοινωνικής αλλαγής μέσω της μουσικής.


Ο "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου έρχεται στη ΝΕΤ με έναν ύμνο στη δημόσια Παιδεία. Συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Ας τον ακούσουμε:

Το EL SISTEMA - ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΖΩΕΣ είναι ένα ντοκιμαντέρ για την αξία της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, για τη φτώχεια, τη μουσική και το πάθος για ζωή.
Στις εποχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης είναι το πρώτο που υποβαθμίζεται, ενώ η μουσική - καλλιτεχνική παιδεία γίνεται ολοένα και περισσότερο, προνόμιο των λίγων, όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να την πληρώσουν.
Στη Βενεζουέλα ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η δημόσια δωρεάν παιδεία και ειδικά η μουσική εκπαίδευση, αναδεικνύονται ως εργαλείο κοινωνικής αλλαγής.
 Από τη δεκαετία του 70 έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα υποστήριξαν το EL SISTEMA, το Σύστημα, ένα διεθνώς πρωτοποριακό εγχείρημα, που σκοπό του έχει να διδάξει σε παιδιά μουσική δωρεάν, εντάσσοντάς τα σε μια κλασική συμφωνική ορχήστρα.
Έτσι, οι παραγκουπόλεις του Καράκας αλλά και ολόκληρης της χώρας, όπου οι άνθρωποι καλούνται να ζήσουν με 2 δολάρια την ημέρα, έχουν γεμίσει με μελωδίες του Μάλερ του Μπετόβεν και του Τσαικόφσκι. Και τα βιολιά γίνονται στα χέρια των παιδιών, όπλα ενάντια στη φτώχεια και την εγκληματικότητα, δίνοντάς τους μια πολύτιμη διέξοδο ζωής.
Σήμερα το EL SISTEMA το σύστημα δημόσιας μουσικής εκπαίδευσης της Βενεζουέλας, έχει αναδείξει την χώρα ως την μεγαλύτερη μουσική δύναμη του κόσμου. Έχει εξαχθεί σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, έχει αναδείξει μουσικούς και ορχήστρες παγκόσμιας κλάσης και το σημαντικότερο, έχει σώσει χιλιάδες παιδιά από τη μιζέρια.

Ολόκληρη η παρέμβαση για το ντοκυμαντέρ στον "Εξάντα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: