mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κουτσά στραβά, θα σωθούν πάλι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ;

Επίκληση στον Φαντομά: H ΕΡΤ, η φυσιογνωμία της και οι άνθρωποί της

Της Αναστασίας Ζήγου,
δημοσιογράφος Α ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος θεωρείται η τελειότερη μηχανή σκέψης. Επίσης, αλήθεια είναι όμως ότι όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος "βομβαρδίζεται" από πληροφορίες, εικόνες και γεγονότα που αδυνατεί να τις επεξεργαστεί, τα εγκεφαλικά κύταρρα...καίγονται. Όταν αυτό που δεν χωράει το μυαλό μας, όπως λέμε συχνά, πρέπει να το χωρέσει εκεί η τελειότερη μηχανή σκέψης...χάνει λάδια.Τότε είναι που εναποθέτεις τις ελπίδες σου στο Θεό ή στον Φαντομά των παιδικών μας χρόνων (τον ήρωα της Λευτεριάς και της Δικαιοσύνης). Κάπως έτσισυμβαίνει με την ελληνική κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της. Περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα, χωρίς να ξέρει πως θα αλλάξουν και το κυριότερον από ποιον. Πρωτίστως γι' αυτό δείχνει αδρανής, υπνωτισμένη, κυνική και σε καθεστώς παραίτησης. Η κοινωνία μας... έχει κάψει λάδια
Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην ΕΡΤ.
Έρχεται η "πολυπόθητη" ΚΥΑ για τον καθορισμό του μισθολογικού μας. Πόσο μας πλήττει, πόσο μας ευνοεί, πόσο δεν μας ενοχλεί; Υπολογισμοί, κομπιουτεράκια, αγωνιώδεις συζητήσεις με εργατολόγους, οικονομικούς συντάκτες.
Λήγουν οι συμβάσεις των συναδέλφων μας ΣΟΧ, σε 15 ημέρες. Θα βρεθεί λύση; Ε, κάποιοι εξ' αυτών - με το ασυμβίβαστο του "ένα συν ένα" - θα επιστρέψουν με ΠΕΘ, κάποιοι άλλοι με μπλοκάκια και θα προσλάβουμε και καμία πενηνταριά νέους ΣΟΧ, με νέο διαγωνισμό. Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα να βρουν δουλειά και κάποιοι από τους εκατοντάδες άνεργους δημοσιογράφους.
Να λοιπόν που για μία ακόμη φορά, "κουτσά - στραβά" θα τη βρούμε τη λύση τελικά και θα συνεχίσουμε το επόμενο πρωί να παίρνουμε το δρόμο για τη δουλειά μας.
Πολύ φοβάμαι ότι...κάψαμε λάδια 
και δεν ξέρω αν έχουμε καν τη δύναμη να ζητήσουμε τη βοήθεια του...Φαντομά.
Αγαπημένοι φίλοι και συνάδελφοι η ΕΡΤ αλλάζει βίαια και κυνικά.Τα συνδικαλιστικά μας όργανα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και καθεστωτικές νοοτροπίες και εμείς δεν τους "ξυπνάμε", καθώς χανόμαστε στις προτεραιότητες των προβλημάτων. Το πρόβλημα όμως είναι ένα και υπαρκτό όσο ποτέ. Η ίδια η φυσιογνωμία και η υπόσταση της ΕΡΤ, η ίδια η φυσιογνωμία του εργαζόμενου δημοσιογράφου και τεχνικού ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Οι μικτές παραγωγές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν σε ειδικές περιπτώσεις αλλά επεκτάθηκαν στο στενό ενημερωτικό κομμάτι. Το μοντέλο δεν διαφαίνεται. Είναι πραγματικό. Συνάδελφοι αορίστου χρόνου καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτές πλαισιώνοντας μία ομάδα συναδέλφων που έχουν προσληφθεί ως μικροί ή μεγάλοι εργολάβοι (δελτίο παροχής υπηρεσιών).
Συνάδελφοι συμβασιούχοι (ορισμένου χρόνου) αξιοποιούνται σε νέους ρόλους, χωρίς να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις τι θα γίνει μετά τις 7 Φεβρουαρίου, οποτε λήγουν και οι συμβάσεις τους. Εννοώ βέβαια συνολικά για την κατηγορία των συμβασιούχων, καθώς κανένα δεν αφορά η απευθείας μεμονωμένη διαπραγμάτευση. Όσοι πάλι δεν αποδέχονται την ασάφεια και τη ρευστότητα, "μένουν στη γωνιά τους" να περιμένουν, ή παίρνουν τη άδειά τους και περιμένουν.
Οι ειδικές συμβάσεις ΠΕΘ πάνε και έρχονται για την ενίσχυση του συμβουλευτικού τομέα. Είναι ψέμματα μήπως ότι κάποιοι πληρώνονται για να λένε όταν τους ζητηθεί τη γνώμη τους;
Ο δημοσιογράφος και τεχνικός αορίστου χρόνου καθίσταται ένας κακοπληρωμένος δημόσιος υπάλληλος. Χρειάζεται περίσσευμα σκέψης και ανάλυσης για να αποκωδικοποιήσουμε ουσιαστικά και όχι μόνο λογιστικά την ΚΥΑ; Οι συνεχείς αναφοράς σε τάδε διοικητική διεύθυνση και τάδε υπηρεσία έχουν σχέση με τη δημοσιογραφική ιεραρχία και λειτουργία; (Ευστοχότατη η παρατήρηση της Νίκης Τσελίκα στο FB). Η αντιμετώπιση του δημοσιογράφου και τεχνικού, που από τη φύση τους είναι επαγγέλματα που απαιτούν εργασία επί 24ωρου βάσεως, είναι ή δεν είναι σαν να έχουν να κάνουν με διοικητικούς υπαλλήλους του Δημοσίου που γράφουν πλασματικές υπερωρίες και εκτός έδρας αποστολές; Υπάρχει ή θα έπρεπε να υπάρξει δημοσιογράφος, που φεύγει από το ραδιομέγαρο και δεν ξανασχολείται με την επικαιρότητα και την ειδησιογραφία; Τι είναι αυτό άραγε και πως αναγνωρίζεται; Πήρα δουλειά στο σπίτι κ.προϊστάμενε; Μπορεί να υπήρξε και να υπάρχει στρεβλή λειτουργία στην ΕΡΤ και με τη δική μας ανοχή, ευθύνη και βολή. Αλήθεια όμως γιατί ένα ζήτημα δομικό αντιμετωπίζεται και πάλι μισθολογικά; Δεν θα μπορούσε το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο να παρέμβει σε λάθος δομές και λειτουργίες; Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να ....σπάσουμε αβγά; Είναι φαίνεται αποδοτική η συνταγή που δοκιμάτσηκε για την τύχη της χώρας. Τα προβλήματα στις δομές και στους θεσμούς λύνονται με τις περικοπές μισθών και συντάξεων!
Νομίζω ότι πρέπει να οξυγονώσουμε τους εγκεφάλους μας και να δράσουμε ρεαλιστικά, ουσιαστικά και θαρραλέα.

Στις περυσινές Γενικές Συνελέυσεις υπήρχαν φωνές συναδέλφων που έλεγαν πρέπει να πούμε ποια ΕΡΤ θέλουμε. Τώρα πρέπει να φωνάξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να χάσει η ΕΡΤ και οι άνθρωποί της την ταυτότητά τους. Πολλά χρόνια, αρκετοί πολύ περισσότερα από εμένα, είμαστε υπερήφανοι για την ΕΡΤ της σοβαρότητας, της αξιοπρέπειας, της δημοσιογραφίας. Και ας μας λέγανε με προθυμία κάποιοι "νεροκουβαλητές" της εκάστοτε κυβέρνησης. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε από που προέρχονται όλα αυτά.
Σκληρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση, λοιπόν, για την ουσία του περιεχόμενου της ΚΥΑ.Είμαστε δημοσιογράφοι και ζητούμε σύμβαση με τον εργοδότη μας. 

Είναι η κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο αυτή που μας πληρώνουν; Συλλογική σύμβαση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και όχι πληρωμένες "υπεραξίες" συμβούλων και προσωπικού ειδικών θεσεων. Διεκδίκηση συλλογικών λύσεων για τους συμβασιούχους. Κανένα δεν ωφελεί ένας νέος στρατός ομήρων με συμβάσεις έργου.
Ας μην σπαταλήσουμε ανέξοδα και τις τελευταίες μας δυνάμεις. Η θέση των Σωματείων μας είναι δίπλα στους εργαζόμενους. Ας βρουν τρόπους να λύσουν τα όποια αδιέξοδα των διαφορών τους.

Πηγή: Δημοσιογράφοι ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: