mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ψιτ! Το μοντέλο καταρρέει, όχι η δημοσιογραφία

Από τη στήλη ΑποΤΥΠΟματα στο Hoc Doc

Τρία χρόνια ύφεσης κλείνουν τα ΜΜΕ, τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων ιδιοκτήτες, εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι πέρασαν το αναγνωστικό κοινό και τους εργαζομένους τους από όλες τις φάσεις της αγοραίας προπαγάνδας. Εν αρχή ην η αλαζονεία της βεβαιότητας για την πανίσχυρη εξουσία τους. Επέβαλαν τη σιωπή για οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση στην έλευση του ΔΝΤ ελέω κρίσης. Ενδοεταιρικά η επιχείρηση των διαπλεκόμενων εκδοτών έναντι της κοινωνίας συνοδεύτηκε από το πρώτο κύμα απολύσεων-μειώσεων μισθών. Εξωεταιρικά οι media-άρχες είχαν συνεχή πρόσβαση στο ζεστό χρήμα, δάνεια, εισροή κεφαλαίων από νέους μετόχους ή αμέτοχους υποστηρικτές.
Τότε εμφανίστηκε ως μέγας σωτήρας των ΜΜΕ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μοιράζοντας σαν τον Άη Βασίλη χρήμα σε εταιρικά μερίδια ή σε μαύρες τσάντες. Εμφανίστηκε με ποσοστά ή εξολοκλήρου σε Πήγασο, ΣΚΑΙ, Ελευθεροτυπία, Flash, Espresso, Ισοτιμία.

Ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, ΜΜΕ και εκδότες αγρίεψαν. Έκαναν εχθρό την κοινωνία που αντιδρούσε και διαδήλωνε, εχθρό και τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, κυρίως αυτούς που φώναζαν περισσότερο. Δεύτερο κύμα απολύσεων και μειώσεων μισθών. Συν ο πρώτος κύκλος περικοπών στις αμοιβές golden και silver στελεχών που είχαν επωμιστεί τον ειδικό ρόλο στη χειραγώγηση των πολιτών. 
Ενδοεταιρικά άρχισαν τα ζόρια, σταμάτησε η ροή δανείων, τα κλειδωμένα χρέη μπήκαν στο μικροσκόπιο ελέγχων από ξένους. Και πάλι όμως τραπεζίτες, πολιτικοί, εκδότες, το τρίγωνο της διαπλοκής στη διαχείριση της δημοκρατίας και των πολιτών της, τα κατάφερναν. Τα πορίσματα ελέγχου της black roll κλειδώθηκαν σε σκοτεινά συρτάρια, στα πρωτοσέλιδα, κύρια άρθρα και ανοιχτά τηλεπαράθυρα, όποιος αντιδρούσε βαφτιζόταν εχθρός της οικονομίας, της χώρας, του έθνους, του ευρώ, των mediaκών επιχειρήσεων τους. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις πετιούνταν στα σκουπίδια, κι όταν έβρισκαν δίοδο δημοσίευσης σε ανεξάρτητα περιοδικά ή στο διαδίκτυο, αγνοούνταν από τα παραδοσιακά Μέσα.

Παράλληλα ξεδιπλώνονταν μαφιόζικου τύπου επιχειρήσεις σπίλωσης και συκοφάντησης των ακηδεμόνευτων δημοσιογράφων μέσω πληρωμένων blogs.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος βρέθηκε ενώπιον σχίσματος, ανεξάρτητα αν αυτό έγινε κατανοητό μαζικά. Η κοινωνία γύρισε την πλάτη στην παραδοσιακή ενημέρωση. Οι πολίτες δεν πίστευαν πια τα ΜΜΕ. Και αμφισβητούν ανοιχτά, ενίοτε οργισμένα, τις προθέσεις και τους στόχους των εκδοτών.
Η δημοσιογραφία τους καταρρέει, όπως και οι επιχειρήσεις media στην τρίτη φάση σήμερα. Τα σημάδια ήταν ορατά, λίγοι τα είδαν και με προσωπικό κόστος επέλεξαν τη Δημοσιογραφία, όχι τα Μέσα. Τα media κινούνται στο τέλος αυτού του έτους σε δίνη, το μοντέλο λειτουργίας τους κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Οι εκδότες βέβαια θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και σε πανικό θα κάνουν τα πάντα για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: