mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η διαπλοκή οδήγησε στην κρίση κατά το Reuters

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για το σύστημα διαπλοκής της οικονομικής και πολιτικής Εξουσίας με τα ΜΜΕ, που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, δημοσιεύει το Πρακτορείο Reuters.

Από το Ποντίκι

Το άρθρο αρχίζει με το ειδικό «χαράτσι» στα ακίνητα, ιδέα που αποδίδει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως και την πληρωμή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε ο κόσμος να μην μπορεί να το αποφύγει. Αμέσως όμως σημειώνει πως πρόκειται για φόρο στους φτωχούς, επισημαίνοντας τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πως πολλοί πλούσιοι πλήρωσαν λιγότερα ή και τίποτα.
To Reuters επαναλαμβάνει τη δήλωση Φωτόπουλου πως το θέμα δεν καλύφθηκε από τα Media, γιατί οι ιδιοκτήτες του ήταν από τους ευνοούμενους.

Το άρθρο περιλαμβάνει ειδικές αναφορές για την περίπτωση του Μega και τις οικογένειες που εμπλέκονται ιδιοκτησιακά στο κανάλι.

Παράλληλα, φιλοξενεί δηλώσεις του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος είχε αναφέρει πως κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα « είναι στην ουσία γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων» και είχε μιλήσει για «εντελώς άρρωστη κατάσταση» με στόχο την «εξυπηρέτηση ειδικών αποστολών για τους ιδιοκτήτες τους».

Το άρθρο αναφέρει πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο πρόεδρος του Μega, ενώ ο ΔΟΛ έχει κερδίσει δημόσιους διαγωνισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των εκτυπώσεων και του ταξιδιωτικού τομέα. Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι το 2006 έκανε μήνυση σε δυο ρεπόρτερ που κατηγορήθηκαν πως δήλωσαν σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι έκανε λόμπι για την πώληση των Εurofighters στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τις εφημερίδες του. Αναφέρεται πως το δικαστήριο κατέρριψε τον ισχυρισμούς ενός εκ των δημοσιογράφων, αλλά παραδέχθηκε ότι οι εφημερίδες τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας για τα Eurofighter.

Το άρθρο μεταφέρει επίσης δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη ότι πέρασε η εποχή που οι ολιγάρχες διόριζαν πρωθυπουργό, και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν από το «ΒΗΜΑ» με «ενοχλητικές αποκαλύψεις» για τον Κακλαμάνη.

Στο δημοσίευμα του Reuters γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, τον Οκτώβρη του 2004, κατά τη διάρκεια γεύματος στην ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης», κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο στο δίκτυο οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται την πολιτική ζωή, χρησιμοποιώντας τη λέξη «νταβατζήδες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποιους αναφερόταν.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρώην ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μετά την ορκωμοσία της το 2009 οι εφημερίδες του ομίλου Μπόμπολα έσπευσαν να την ονομάσουν «Πράσινη Τίνα» και να ασκήσουν έντονη κριτική στις επιδόσεις της. Υπήρξε, όπως αναφέρεται, σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με «το μπλοκάρισμα διαφόρων ειδών ανάπτυξης». Το άρθρο σημειώνει χαρακτηριστικά «αυτά τα δημοσιεύματα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν οικογενειακά συμφέροντα στον κατασκευαστικό κλάδο, ή στα μεταλλωρυχεία».

Το Reuters αναφέρεται και σε Έλληνες δημοσιογράφους, αλλά και στην ΕΣΗΕΑ:

«Στο χώρο των media, οι εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να ανακύψουν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Καταχωνιασμένη στα κεντρικά γραφεία του αθηναϊκού σωματείου δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται μία λίστα των μελών της τα οποία εργάζονται για την κυβέρνηση, λόγου χάρη σε γραφεία Τύπου. Δεκάδες εξ αυτών εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες.
Ο κανονισμός του σωματείου απαγορεύει στα μέλη του να εργάζονται για λογαριασμό οργάνων και φορέων τους οποίους καλύπτουν ως δημοσιογράφοι. Σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβαίνουν τον κανονισμό, το σωματείο έλαβε το 2005 μία λίστα με δημοσιογράφους που εργάζονται για την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ» γράφει το πρακτορείο και κάνει ονομαστική αναφορά σε δημοσιογράφους.

Αντιδράσεις:

Οικογένεια Βαρδινογιάννη:
Εκπρόσωπος τύπου της οικογενείας με email δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις τους εδρεύουν στο εξωτερικό, ή έχουν διεθνή έκθεση, σημειώνοντας πως «καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση»

Γιώργος Μπόμπολας
Ο Γιώργος Μπόμπολας απαντώντας με επιστολή του στο Reuters υποστήριξε ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας του για την προώθηση συμφερόντων της Ellaktor S.A.

Σταύρος Ψυχάρης
O Σταύρος Ψυχάρης από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Reuters για τις μετοχές του στα μέσα ενημέρωσης ή γενικότερα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: