mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η ελληνική μυθοπλασία "ανεργεί"

Από την "Αυγή της Κυριακής"

"Η μεγαλοπρεπής απουσία της ελληνικής μυθοπλασίας στην τηλεόραση" είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, καθώς τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση κατακλύζεται από εισαγόμενες ξένες σειρές ποικίλης προέλευσης, τελευταίως τουρκικής. Το ερώτημα που θέτουν οι σεναριογράφοι είναι τι απέγινε η ελληνική μυθοπλασία. Ξαφνικά χάθηκαν οι Έλληνες δημιουργοί, στέρεψαν οι ιδέες, εξαντλήθηκε η κατά τα άλλα πλούσια ελληνική θεματολογία; Γιατί τα κανάλια δεν επενδύουν πλέον στην ελληνική μυθοπλασία και ιδιαίτερα η ΕΡΤ που έχει αποστολή, αλλά και οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει; Είναι απλώς θέμα οικονομικού κόστους ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;

Ήδη, οι ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής κλείνουν, άλλες φυτοζωούν και ορισμένες συγχωνεύονται προκειμένου να επιβιώσουν. Η οπτικοακουστική παραγωγή είναι ελάχιστη, καθώς η τηλεόραση καταφεύγει συχνά σε ζωντανό ψυχαγωγικό πρόγραμμα - από μπουζούκια μέχρι μαγειρικές, ακόμα και η ΕΡΤ- και για μυθοπλασία ούτε λόγος. Ακόμα και όποιες σειρές συνεχίζονται, τα επεισόδια παραγγέλνονται με το σταγονόμετρο. Οι επαγγελματίες του χώρου παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, έχουν πληγεί όσο λίγοι άλλοι κλάδοι.

Η συζήτηση πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη, ώρα 12.00 στον χώρο των Εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγ. Ειρήνης 7, Μοναστηράκι). Ομιλητές θα είναι ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, η ηθοποιός αντιπρόεδρος του ΣΕΗ Σάρα Γανωτή, ο σεναριογράφος Γιάννης Μαρούδας, η σκηνοθέτις και διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ Πανδώρα Μουρίκη, η σεναριογράφος Ρένα Ρίγγα, η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά. Συντονίζει ο Ντίνος Γιώτης, πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Α.Γ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: