mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Το "θαύμα" των εκδοτικών αλλαγών σε Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη

Η «θαυματουργή» μεταβίβαση
ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ ΧΕΡΙΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ESPRESSO»
(εκτενή αποσπάσματα) 
Γράφει ο Ιός  στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Πέτρος Κυριακίδης είναι ένας θεοσεβούμενος άνθρωπος που διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Ακόμα και τώρα που καταζητείται, κάποιοι δείχνουν προς το Αγιον Ορος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για να μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία σε άλλους επιχειρηματίες πραγματοποιήθηκε ένα αληθινό θαύμα.
Οπως συμβαίνει και με πολλά μέσα ενημέρωσης, από τις αρχές του 2012 οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Espresso» βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες οι εργαζόμενοι, στηριγμένοι στις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους ενώσεων, θα προχωρήσουν σε απεργιακούς αγώνες.
........
Αντί της εταιρείας ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. που εμφανιζόταν μέχρι τότε, από τη μέρα αυτή αναγράφεται η εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. και ως εκδότης αναφέρεται ο Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης. Η εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. και ο κ. Φιλιππάκης εκδίδουν ήδη την εφημερίδα «Δημοκρατία», ίσως τη μόνη εφημερίδα που μπορεί να θεωρηθεί καθαρά «σαμαρική».
Με την απόκτηση της «Espresso» δημιουργείται δηλαδή ένα νέο δημοσιογραφικό συγκρότημα, το οποίο καλύπτει τη λαϊκή Δεξιά, όπως αυτή εκφράζεται από τη σημερινή ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Μόνο που η μεταβίβαση αυτή δεν έχει αποκλειστικά πολιτικές ή δημοσιογραφικές πτυχές. Ο ισχυρός άνδρας της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. δεν είναι άλλος από το άλτερ έγκο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο κ. Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος ήδη καταζητείται από τις αρχές για συμμετοχή σε κακουργήματα που έχουν σχέση με το σκάνδαλο της Proton Bank.

-----



Το ιστορικό μιας μεταβίβασης
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, στις 23.10.2012 η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. του κ. Κυριακίδη μεταβίβασε στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία ΙΒΕΤΤ Ltd τα ακόλουθα σήματα, όπως προκύπτει από τα βιβλία σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου: Espresso, Εσπρέσο, Κυριακάτικη Espresso, Espresso της Κυριακής, Προβλέψεις BET Espresso, Benefit by Espresso της Κυριακής, Espresso Casa.
Το συνολικό τίμημα της μεταβίβασης των επτά αυτών εμπορικών σημάτων ανήλθε στο ποσό των 1.000 (χιλίων) ευρώ, όπως διαπιστώνεται από το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης εμπορικού σήματος, το οποίο συνήφθη μεταξύ της ΝΕΠ και της ΙΒΕΤΤ.
......
Είναι εύλογο το ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο εμφανίζεται ως αντίτιμο της δοσοληψίας; Στον ισολογισμό της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. του 2011 που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο (ΦΕΚ 6623/10.7.2012) εμφανίζονται τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή κυρίως τα σήματα των εφημερίδων της, να αποτιμώνται σε 54.522.000 ευρώ. Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει λοιπόν κανείς αυτή τη μεταβίβαση των σημάτων έναντι 1.000 ευρώ;
.......
Μέχρι στιγμής, δηλαδή, έχουμε μια παραχώρηση σημάτων που κοστολογείται 1.000 ευρώ και ενώ ο παραχωρών διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση των σημάτων, ο αποδέκτης των σημάτων παραιτείται από τα δικαιώματά του πρόωρα και καταβάλλει ως ποινική ρήτρα 540.000 ευρώ για κάτι που απέκτησε έναντι 1.000 ευρώ.
Το θέατρο του παραλόγου, όμως, συνεχίζεται. Οπως προκύπτει επίσης από τα βιβλία σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, την ίδια μέρα, στις 26.10.2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd παραχώρησε άδεια χρήσης των εν λόγω επτά σημάτων προς την εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε., με διάρκεια μέχρι την 22.10.2022 και με αντάλλαγμα το ίδιο ποσό των 540.000 ευρώ, όπως προκύπτει από άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό που υποβλήθηκε με ημερομηνία 23.10.2012 στην υπηρεσία σημάτων.
............
Η προϊστορία των εταιρειών

Η μεταβίβαση της εφημερίδας από την εταιρεία του κ. Κυριακίδη στην εταιρεία του κ. Φιλιππάκη είναι κατά κάποιον τρόπο αντιστροφή της μεταβίβασης που είχε προηγηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον δεύτερο στον πρώτο. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 η «Espresso» ανήκε στην εταιρεία Ημερήσιος Τύπος Α.Ε., συμφερόντων του Ιωάννη Φιλιππάκη. Ο κ. Κυριακίδης είχε συστήσει από το 2008 μια σειρά εταιρειών, οι οποίες είχαν στην αρχή σκοπό τη διενέργεια μεταφορών και στην πορεία μεταβλήθηκαν σε καθαρά εκδοτικές επιχειρήσεις.

..........
Οι αγοραστές και τα συγκροτήματα
Η αιφνίδια διείσδυση του διδύμου Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν έχει μέχρι στιγμής αιτιολογηθεί ικανοποιητικά. Ιδίως επειδή κατά κανόνα το αγοραστικό ενδιαφέρον των δυο φίλων στρεφόταν σε επιχειρήσεις ήδη προβληματικές, φθαρμένες ή χρεωμένες, χωρίς σοβαρές ελπίδες να ανακάμψουν σε συνθήκες κρίσης που είχαν ήδη διαφανεί.
Το 2009 ο Λαυρεντιάδης απέκτησε από τον Κόκκαλη τον ραδιοσταθμό Flash έναντι 7,9 εκατ. ευρώ. Ο σταθμός βρισκόταν ήδη σε παρακμή και με συσσωρευμένα χρέη. Ακολούθησε το επίσης απαξιωμένο TV Magic που ανήκε στον ίδιο επιχειρηματία. Σειρά είχε στη συνέχεια η αγγλόφωνη εφημερίδα «Athens News» και το περιοδικό «Free» του συγκροτήματος Λαμπράκη. Μετά η «Espresso» του Βαρδή Βαρδινογιάννη και ένα ποσοστό της «Ισοτιμίας» του ίδιου μεγαλοεπιχειρηματία.
Λίγο αργότερα το δίδυμο μπαίνει με 12,53% στον Πήγασο του Μπόμπολα, δηλαδή στις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία», καθώς και σε πολλά περιοδικά. Μέσω των συμφωνιών με τους Λαμπράκη, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, ο Λαυρεντιάδης βρέθηκε έμμεσα και στο Mega. Ακόμα τότε υπήρχε ποσοστό της Χ.Κ. Τεγόπουλος στη μετοχική σύνθεση του καναλιού.
Ο Λαυρεντιάδης επιχείρησε να επεκταθεί και προς την πλευρά της «Ελευθεροτυπίας», αλλά οι προτάσεις του δεν έγιναν δεκτές από τις δύο μεγαλομετόχους της Χ.Κ. Τεγόπουλος. Τελικά η ΝΕΠ θα αγοράσει πάνω από το 10% της εταιρείας μέσω χρηματιστηρίου.

Στη συνέχεια το δίδυμο συνεργάστηκε με τον Σπύρο Καρατζαφέρη στη «Σφήνα» (που έκλεισε), τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στο «Veto» (που επίσης έκλεισε) και τον Γιώργο Τράγκα στη «Financial Box». Σημαντικότερη κίνηση υπήρξε η εξαγορά του 40% των εφημερίδων «City Press» και «Free Sunday», καθώς και μιας σειράς περιοδικών ποικίλης ύλης και τελικά η συνεργασία με τις εκδόσεις Λιβάνη για την έκδοση του περιοδικού «Επίκαιρα».

Ολόκληρο το αποκαλυπτικό αφήγημα-ρεπορτάζ του Ιού μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ΕτΣ   εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: