mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο πόλεμος Μουρούτη στην ΕΡΤ και η υφαρπαγή της Κατεχάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ
των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ 

Προς τους κ.κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Σχετικά με την παραχώρηση εγκαταστάσεων της ΕΡΤ AE στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».

Σύμφωνα με απόφαση έκτακτης αυτόκλητης Γενικής Συνέλευσης της ΕΡΤ ΑΕ, την 19η Νοεμβρίου 2012, την οποία συνυπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, παραχωρείται για χρονικό διάστημα 12+12 ετών το μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ επί της οδού Κατεχάκη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του.
Ειδικότερα, εκχωρείται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το μεγαλύτερο μέρος γης και παραγωγικών μονάδων της ΕΡΤ ΑΕ που βρίσκονται στη συμβολή Μεσογείων και Κατεχάκη, ανάμεσα στα οποία δύο τηλεοπτικά στούντιο, το μοναδικό κτήριο κινηματογραφίας, το master control και το συνεργείο οχημάτων. Εγκαταστάσεις που εξυπηρετούσαν την παραγωγή δεκάδων τηλεοπτικών εκπομπών και η απώλειά τους θα προκαλέσει στην ΕΡΤ ανυπολόγιστη οικονομική ζημία και θα της καταργήσει τη δυνατότητα υλοποίησης ποιοτικών παραγωγών μεγάλων απαιτήσεων, π.χ. μαραθώνιοι UNICEF, εκλογές κ.ά.. Ήδη εκπομπές που ήταν έτοιμες να «βγουν στον αέρα» βρίσκονται μετέωρες, ενώ δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μεταδίδονται από την Κατεχάκη ζωντανές εκπομπές, αλλά μόνο μαγνητοσκοπημένες.

Και όλα αυτά στο όνομα της δημιουργίας διοικητικών δομών για μετανάστες, όταν είναι γνωστό ότι η όποια μεταναστευτική πολιτική της συγκυβέρνησης περιορίζεται στη δημιουργία κέντρων κράτησης και σε επιχειρήσεις «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. κατά των μεταναστών.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αντιστεκόμενοι στο ξεπούλημα της περιουσίας της, προέβησαν σε στάσεις εργασίας και στην απόφαση να μη μεταδοθεί με «πουλ» (αποστολή εικόνας και στα λοιπά τηλεοπτικά δίκτυα) στα ιδιωτικά κανάλια (αλλά μόνον από την ΕΡΤ) η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Μουρούτη, ο οποίος σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «Από αύριο ξεκινάω πόλεμο κατά των άθλιων διεφθαρμένων συνδικαλισταράδων της ΕΡΤ που τώρα φορούν τον μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά τα πρόσφατα κρούσματα λογοκρισίας στη Δημόσια Τηλεόραση, τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το αβέβαιο μέλλον των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου, το σχόλιο του κ. Μουρούτη, κατασυκοφαντεί και καθυβρίζει ευθέως τόσο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προφανώς επειδή αμφότεροι υπερασπίζονται το δημόσιο-κοινωνικό της ρόλο και εμποδίζουν τη μετατροπή της σε «μνημονιακό φερέφωνο».

Επειδή, οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Επειδή, η απόφαση αυτή συρρικνώνει τις εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ, αφαιρώντας από τις υποδομές της δύο ιστορικά και με πανάκριβο εξοπλισμό στούντιο (Α και Β), ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε περεταίρω κατασπατάληση χρήματος που θα προκύψει με νέες εξωτερικές παραγωγές.

Επειδή, η παραχώρηση των εγκαταστάσεων αυτών αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της απαξίωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης και το τελευταίο επεισόδιο από μια σειρά γεγονότων που υπονομεύουν τα συμφέροντα της ΕΡΤ και θέτουν εμπόδια στην αξιοπρεπή δουλειά των εργαζομένων σε αυτή.Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

1. Θα ανακαλέσουν τη βλαπτική για την ομαλή λειτουργία της ΕΡΤ απόφαση;

2. Πώς και από ποιούς θα παραχθούν οι τηλεοπτικές εκπομπές που ήταν εσωτερικές παραγωγές; Η καταφυγή σε εξωτερικές εταιρείες παραγωγής, δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ;

3. Γιατί προχωρούν σε ακόμα μια ενέργεια που εξυπηρετεί το σχέδιο απαξίωσης, συρρίκνωσης και αποδόμησης της ΕΡΤ, όπως συμβαίνει και με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, ευνοώντας αντικειμενικά τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΕΡΤ;

4. Υιοθετούν τους χαρακτηρισμούς του κ. Μουρούτη, τυπικό δείγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία και να συκοφαντήσει τους αγώνες των εργαζομένων και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που τους στηρίζει;

5. Γιατί δεν αξιοποίησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δικές του εγκαταστάσεις επί της οδού Κατεχάκη για τη δημιουργία υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλλοδαπών; Διερευνήθηκε επαρκώς η δυνατότητα αξιοποίησης άλλων ακινήτων του δημοσίου ή κληροδοτημάτων προκειμένου να στεγαστούν οι υπό σύσταση διοικητικές υπηρεσίες; Προτίθεται το Υπουργείο να δημιουργήσει νέα κέντρα κράτησης μεταναστών και όχι απλώς διοικητικές υπηρεσίες;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπόλαρη Μαρία

Βούτσης Νίκος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Βαρεμένος Γιώργος

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γελαλής Δημήτρης

Γεροβασίλη Όλγα

Διακάκη Μαρία

Διώτη Ηρώ

Δούρου Ρένα

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς Κώστας

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κοντονής Σταύρος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νίκος

Ουζουνίδου Ευγενία

Παναγούλης Στάθης

Πάντζας Γιώργος

Παπαδημούλης Δημήτρης

Πετράκος Θανάσης

Σακοράφα Σοφία

Σαμοϊλης Στέφανος

Σταθάς Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στρατούλης Δημήτρης

Τατσόπουλος Πέτρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσουκαλάς Δημήτρης

Φωτίου Θεανώ

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια: